BLIKVANGERS van 20/02 tot en met 26/02/2017

Machteld Kaesemans

Een rustige start deze week, eerder weinig soorten en nieuwigheden, maar naar het einde toe kwamen er mooie en bijzondere vogels bij. Zo spotte men een kraanvogel boven St. Jozef Brugge en aan de Weiden Noordede. Een rode wouw, eerder een zeldzame waarneming voor februari, werd gezien door twee vogelaars. Zes sierlijke pijlstaarten zwommen in een grote plas van de weiden ’t Pompje.

De trek van steltlopers kwam op gang. In plaats van een paar grutto’s telde Marc er 110 in één vlucht. Ook IJslandse grutto trok over. Een grote groep kemphanen voerde synchroon een mooi ballet op in een lage vlucht. Vier kluten stonden aan de rand van het water, een groenpootruiter en zijn broer de zwarte ruiter lieten zich voor het eerst in 2017 opnieuw bewonderen. Dus ondanks het grillige weer hebben we toch hoop op een mooie lente.

De laatste blikvanger voor deze week is de keep omdat hij dagelijks mijn tuin bezoekt sinds 10/02/2017. Ik was bijna wanhopig, dat ik er geen zou krijgen deze winter! Ondanks het feit dat massa’s groenlingen hem wegpesten blijft hij trouw!

De rest kunnen jullie terugvinden in de lijst en op waarnemingen.be.

Machteld.

Rode Wouw

© Marnix Vyncke

Pijlstaart

©Marc Nollet

WAARNEMERS:

Albert Neyt, André Nagelhout, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Mortier, Bart Van Thuyne, Bernard Dekimpe, Catherine Priem, Danny Claeysier, Dany Depauw, Dario De Backer, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Halet, Eric Hermy, Erik Sanders, Erwin Derous, Filip De Coster, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Clercq, Gerin Pascale, Gert Appeltans, Guido Orbie, Guido Rappé, Gunther Vergauwen, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Herman Blockx, Hubert Brandt, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jean Pieters, Jelle Quartier, Jens Derycker, Jeroen Naert, Joachim Bertrands, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Jonas Bergmans, Joris Van Reusel, Jp Valentin, Karel Tack, Koen Baute, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Dijon, Luc Vandecasteele, Luc Vandeghinste, Luc Vanpaemel, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Nollet, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martine Wauters, Michel Louette, Mitchell Krijnen, Mylle Johnny, Noël Vervaecke, P. Vandepitte , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Peter Meininger, Pieter Van Hauwaert, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Ronny Segers, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sophie Farinelle, Stefaan Brinckman, Stijn Cooleman, Sven Dhuyvetter, Thijs Tanghe, Tony Parmentier , Verduystert J.P, Ward Tamsyn, Wauters Jean, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wout De Rouck.

Kluut

© Marc Nollet

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

IJslandse Grutto

© Patrick Keirsebilck

Kemphaan

© Marnix Vyncke

Groenpootruiter

© Marc Nollet

Zwarte Ruiter

© Marnix Vyncke

VOGELLIJST:

Hybride Amerikaanse smient x Smient, Roerdomp, Kwak, Koereiger, Grote zilverreiger, Kuifaalscholver, Rode Wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Kraanvogel, Bokje, IJslandse grutto, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Waterpieper, Europese kanarie, Kleine barmsijs, Kruisbek, Grauwe gors, IJsgors, Sneeuwgors.

Keep

© Filip De Ruwe

Foto bovenaan: © Kraanvogel Johan Buckens

Machteld Kaesemans 28/02/2017