BLIKVANGERS van 27/02 tot en met 05/03/2017

Machteld Kaesemans

De grutto’s kondigen de lente aan! Deze week werden er een 300 tal in de Uitkerkse Polder gespot en 200 op de Weiden ’t Pompje. Enkele grutto’s waren al aan het baltsen  net zoals de kievit! Een  verhoogde productie van de geslachtshormonen in het voorjaar bezorgt ons beelden die heel mooi zijn om vast te leggen op de gevoelige plaat. Mannelijke kluten trekken reeds de aandacht van een  partner en de ooievaars zijn druk bezig hun grote, vele jaren achter elkaar gebruikte nesten op te smukken.

Deze week, was ook de week van de kraanvogel bij ons. Vooral op 27 februari vlogen er honderden vogels richting noord. Een zeer vroege zwarte wouw werd gespot aan de Fonteintjes, net als meerdere overtrekkende lepelaars. Een groepje trekkende zwarte ruiters is steeds heel mooi om te observeren. Heel veel graspiepers werden geteld aan de trektelpost te Zeebrugge: op 3 maart 308, 4 maart 191 en op 5 maart 697.

Om af te ronden wil ik jullie nog een mooie foto van de velduil meegeven. Het was heel moeilijk kiezen want er worden van deze vogels door heel wat fotografen opnames gemaakt.

De rest kunnen jullie vinden in de vogellijst en bij www.waarnemingen.be

Machteld

Ooievaars op nest

© Emmanuel Crul

Kluten

© Herman Blockx

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Vantorre, Bjarne Verhaeghe, Carl Vertommen, Catherine Priem, Chris Coeckelbergh, Cyr Mestdagh, Daniel Bleus, Daniel Decloedt, Dario De Backer, Denis Delangh, Denis Devos, Deseure Noel, Dries Candaele, Elisabeth Fraeyman, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Filip Declerck, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Frank Descamps, Freddy Rogiers, Frederik Noppe, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Gerin Pascale, Gert Appeltans, Guido Orbie, Guido Rappé, Guy Marien , Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Heidi Rau, Hilbran Verstraete, Hubert Brandt, Igor Vandamme, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan Rottiers, Jan Van Eeckhout, Jean Pieters, Jelle Quartier, Jens Van Mieghem, Johan Beyne, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Jp Valentin, Karel Tack, Karim Neirynck, Karina Samyn, Koen Baute, Koen Maertens, Kris Boers, Kris De Wit, Kris Lesage, Krist Calmeyn, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Dijon, Luc Van Den Kerchove, Luc Vanpaemel, Ludo Sterkens, Machteld Kaesemans, Marc Deknock, Marc Nollet, Marc Van Daele, Marcel Moncousin, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Nicolas Brackx, Noël Lievrouw, Noël Vervaecke, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Pauwel Bogaert, Peter Schuermans, Pierre Blockx, Pierre Burny, Pierre TavernierPieter-Jan Alles, Raf Ghijsen, Reinhardt Strubbe, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Romain Deloof, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sara Velghe, Serge Allein, Siege Van Ballaert, Simon Vandepitte, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Steyn Van Assche, Stijn Cooleman, Sven Dhuyvetter, Thibault Snauwaert, Thijs Nouws , Thijs Tanghe, Tony Parmentier , Toon Priem, Verduystert J.P, Vic Puype, Wannes Bos, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Wim Pauwels, Wim Trio, Wouter Van Gompel

Kraanvogels

© Marc Nollet

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Zwarte Wouw

© Marc De Ceuninck

Lepelaar

© Marnix Vyncke

Zwarte Ruiter

© Eric Van Colenberghe

Graspieper

© Patrick Keirsebilck

VOGELLIJST:

 Hybride Amerikaanse smient x Smient, Witbuikrotgans, Lepelaar, Roerdomp, Koereiger, Grote zilverreiger, Kuifaalscholver, Rode Wouw, Zwarte Wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, IJslandse grutto, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Barmsijs onbekend, Goudvink, IJsgors, Sneeuwgors.

Velduil

© Filip De Ruwe

Foto bovenaan: © Grutto  Marc Nollet

Machteld Kaesemans 7/03/2017