BLIKVANGERS van 06/03 tot en met 12/03/2017

Machteld Kaesemans

Op 11/03/2017 werd de eerste boerenzwaluw gespot in De Haan en op 12/03 één in Heist en één in Zeebrugge…dit is de BLIKVANGER van deze week!!!

Daarnaast deed ik een oproep aan mijn facebookvrienden om mij te laten weten welke vogels er deze week reeds zongen of baltsten in de tuin. Allen bedankt voor jullie antwoorden. Hieronder volgen de resultaten.

De melodieuze zang van de merel deed heel veel deugd na al die grauwe weken. De zanglijster liet zijn typisch repertoire beluisteren en op één enkele plaats hoorde men het prettig en levendig gekwetter van een putter.  De koolmees (het pompierke) was ook al van de partij, net als de pimpelmees. De zang van de winterkoning  was verrassend luid voor zo’n klein vogeltje, terwijl de heggenmus veel korter en zachter klonk. De roodborst was wel een van de luidste en kwam op vele plaatsen voor. Groenling, huismus, ringmus werden eveneens gehoord. In mijn tuin kon ik eventjes genieten van een tjiftjaf. Houtduiven en  Turkse tortels waren aan het baltsen, eksters waren een nest aan het bouwen, de groene specht riep heel luid,  de kauwen maakten veel lawaai en wilden de schoorsteen ergens bezetten…er was dus al heel wat leven in onze tuinen.

De rest met zomertaling, smelleken, lepelaar, kraanvogel e.a. vinden jullie in de lijst. Bewonder de mooie foto’s van onze fotografen en ga vooral op stap in deze mooie lenteweek om onze vogels en de natuur te bewonderen.

Machteld.

Merel

© Marc Nollet

Zanglijster

Marnix Vyncke

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Anny Anselin, Anthony Hollebeke, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Augustijns, Bart Moons, Bart Van Thuyne, Benoit Van Damme, Bram D’hondt, Catherine Priem, Danny Claeysier, Danny Vdk., Dany Depauw, De Clercq Francis, Decorte Johan, Dermaux José, Dimitry De Wilde, Dominique, Dries Candaele, Elisabeth Fraeyman, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik De Meersman, Erwin Derous, Etienne Vanaelst, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Filip Goussaert, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Fre D B , Freddy Cordy, Freddy Rogiers, Frederik Noppe, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Gerin Pascale, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Herman Blockx, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jacky Launoy, Jan D’hondt, Jan Lannoo, Jan Pauwels, Janus Van Massenhove, Jelle Quartier, Jens Derycker, Jens Van Mieghem, Johan Beyne, Johan Claeysier, Johan Corveleijn, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Jonas Decoster, Jürgen De Witte, Karel Tack, Karim Neirynck, Karina Samyn, Kelle Moreau, Koen Baute, Kris De Wit, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kristof Waelkens, Kurt Van Damme, Leblon Jean-Pol, Leo Declercq, Lou Roelandt, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Lippens, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Lut Rogiers , Maarten Willems, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Nollet, Marc Rogghe, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marie-Christine Depuydt, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Maurice Meunier, Mylle Johnny, Nicholas Endriatis, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Norbert De Clercq, P. Vandepitte , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Peter Schuermans, Philippe Carchon, Philippe Deprez, Pierre Tavernier, Pieter-Jan Alles, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Rita Vanhullebusch, Robbe De Beelde, Romain Deloof, Ronny Segers, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Schoofs Danielle, Sebastiaan Hanoulle, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Steven T’joen, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Vincent, Thibault Snauwaert, Thierry Debaere, Thijs Himpe, Thijs Tanghe, Tom Augustijns, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vandenbulcke Stéphane, Vandeputte Christian, Veerle Heyman, Verduystert J.P, Walter De Smet, Wannes Bos, Wauters Jean, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Yves Decneudt.

Putter

© Geert Vanhulle

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Koolmees

© Danny Claeysier

Pimpelmees

© Marc Nollet

Heggenmus

© Marc De Ceuninck

Winterkoning

© Danny Claeysier

Roodborst

© Marc Nollet

VOGELLIJST:

Witbuikrotgans,  Zomertaling, Middelste zaagbek Geoorde fuut, Lepelaar, Koereiger, Grote zilverreiger, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, Geelpootmeeuw, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Waterpieper, Rouwkwikstaart, Europese kanarie, IJsgors.

Tjiftjaf

© Filip De Ruwe

Foto bovenaan: © Boerenzwaluw Johan Buckens

Machteld Kaesemans 14/03/2017