BLIKVANGERS van 20/03 tot en met 26/03/2017

Machteld Kaesemans

Deze week werd het schattigste en dapperste uiltje van Vlaanderen in de kijker geplaatst in “De Nacht van de Steenuil”. Voor Mergus ging deze unieke wandeling door op 24 maart. Het was een groot succes met een 50 tal deelnemers. Er werden 4 roepende steenuilen gehoord, soms ook gezien. Het was gezellig, een schitterende avond met als afsluiter een slaapmutsje onder een prachtige sterrenhemel… voor herhaling vatbaar!!!

Op 22-03 vloog een visarend over richting noord aan de Kleiputten van Heist. Op 22 en 23 maart werd een rode wouw gespot, de eerste grote stern voor 2017 werd eveneens gezien overvliegend noordoost.

De rest van mijn blikvangers wijd ik aan de kleinere vogels, nieuwkomers.Deze week mag  zeker “De week van de witte kwikstaart” genoemd worden! Niet minder dan 1782 witte kwikken werden geteld tussen 22/03 en 26/03 aan de Fonteintjes. De eerste 2 gele kwikken vlogen over op 22/03 en rouwkwikstaart werd in de laatste weken meerdere malen genoteerd. Als kers op de taart vermeld ik nog graag de eerste tapuit, de rietzanger, de boompieper en de oeverzwaluw.

Het is nu schitterend lenteweer, wij verwachten nog heel wat soorten en doortrekkers, geniet van het weer, de bloei van struiken en bomen en natuurlijk van de zang en aanwezigheid van talrijke nieuwkomers!!!

Tot volgende week!

Machteld.

Visarend

© Danny Claeysier

Rode Wouw

© Marc Nollet

Grote Stern

© Marc Nollet

 WAARNEMERS:

Albert Neyt, Ann Duchêne, Anny Anselin, Antoine Cornelis, Arne Vermeulen, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Barbara De Coninck, Bart Augustijns, Bert Kindermans, Catherine Priem, Colette Berger, Dany Coppejans, Dirk Anseeuw, Dirk Werbrouck, Dominique Verbelen, Dries Candaele, E J E Boumans, Eef Thoen, Emmanuel Crul, Eric Grupping, Eric Hermy, Eric Penet, Erik De Meersman, Erwin Derous, Filip De Coster, Filip, Verroens, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frank Descamps, Freddy Rogiers, Frederik Noppe, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert Lakiere, Gerin Pascale, Gilles Bavay, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Herman Blockx, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan Ranson, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jean Pieters, Jelle Quartier, Jo Seynaeve, Johan Claeysier, Johan Debuck, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Karien T, Kelle Moreau, Koen Baute, Koen Roelens, Koen Vandepitte, Kristof Waelkens, Kurt Van Damme, Leo Declercq; Lowie Lams, Luc Claes, Luc De Cat, Luc Van Den Kerchove, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Maarten Vangansbeke, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc Rogghe, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Mark Logghe, Martijn Roos , Mylle Johnny, Nick Van Den Bempt, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Nuri Senemek, Patricia Cornet-Poussart, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Peter Depodt, Peter Van Herp, Peter Wijnsouw, Philippe Deprez, Pieter Hendrickx, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sam Provoost, Sebastiaan Hanoulle, Serge Allein, Sien Van Looveren, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Thijs Tanghe, Tom Augustijns, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Verduystert J.P, Wannes Bos, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wout De Rouck, Wout Vande Sompele.

Tapuit

© Chris Melis 

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 Witte Kwikstaart

© Marc Nollet

Gele Kwikstaart

© Marc De Ceuninck

Rouwkwikstaart

© Patrick Keirsebilck

Rietzanger

© Marnix Vyncke

VOGELLIJST:

Kleine zwaan, Zomertaling, Middelste zaagbek, Geoorde fuut, Lepelaar, Roerdomp,  Kwak, Koereiger, Purperreiger, Grote zilverreiger, Kuifaalscholver, Visarend, Rode wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral, IJslandse grutto, Grote stern,  Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Baardman, Cetti’s zanger, Blauwborst, Boompieper, Waterpieper, Rouwkwikstaart, Europese kanarie.

 

Oeverzwaluw

© Johan Buckens

Bovenste foto: © Steenuil / Marnix Vyncke

Machteld Kaesemans 28/03/2017