BLIKVANGERS van 01/05 tot en met 07/05/2017

Machteld Kaesemans

 

 

 

 

Deze week opnieuw heel veel waarnemingen…elke dag meer dan 100 soorten en 208 waarnemers die op pad waren!

Mijn persoonlijke blikvanger is wel het pleisterende adulte vrouwtje  roodpootvalk in de Hoge Moere van Houthave! Na de vondst van de Kleine Klapekster in 2011 in hetzelfde gebied, had ik opnieuw geluk! Buiten de doortrekkende roodpootvalkjes, meestal juvenielen aan de Fonteintjes, zien we zeer zelden deze schitterende vogel in ons gebied..

De Amerikaanse wintertaling, de grote burgemeester, de lachstern, de Iberische tjiftjaf  lokten veel vogelkijkers en natuurfotografen  naar onze streek.

Bij de steltlopers was het geslacht “Calidris” goed vertegenwoordigd. We noteerden kleine strandloper, drieteenstrandloper, Temminks strandloper, krombekstrandloper, bonte strandloper en kanoet.

Nieuw zijn ook de zeldzame grote karekiet en roodkeelpieper.

Aan de Fonteintjes telde men op zaterdag 6 mei 15959 boerenzwaluwen …een record! Het hoogste aantal stond tot hiertoe op 10777.

Het is een heerlijke tijd op vogelgebied, geniet ervan!

Groetjes van Machteld.

Grote Karekiet

© Johan Buckens

Roodkeelpieper

© Geert Vanhulle

WAARNEMERS:

Acke Daniel, Anna Schneider, Antoine Cornelis, Arlette Mestdagh, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Axel Smets, B. Dhoest, Bart De Keersmaecker, Bastiaan De Ketelaere, Bernard Miserez, C Jacobs, Catherine Priem, Cathy Zanté, Christophe Jacobs, Danny Dewulf, Danny Klaessens, Dany Depauw, David Botteldoorn, Degeest Marc, Denis Devos, Diemer Vercayie, Dirk Anseeuw, Dirk Werbrouck, Dokus Arys, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Dumont De Chassart, Elias Tibax, Elie Coremans, Emmanuel Crul, Eric Cuvelier, Eric Hermy, Eric Michiels, Erwin Derous, Erwin Sys, Filip De Ruwe, Filip Declerck, Florian Martens, Floris Verhaeghe , Fons De Wispelaere, Fossy Masson, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frédéric Vanhove, Frederik En Nayana Willemyns, Frederik Willemyns, G. Andy, Gaby Wieme, Gauthier Deschamps, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Gerry Heyrman, Gilles Bavay, Guido Orbie, Guido Quaghebeur, Gunther Vergauwen, Hannes Giglot, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Herman Blockx, Herman Jacobs, Hilbran Verstraete, Hilde Fontier, Ilse Beirens, J Vanryckeghem, Jan D’hondt, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Vanwynsberghe, Jean Jordaens, Jean-Pierre R., Jelle Quartier, Jens D’Haeseleer, Jeroen Van Der Zwan, Jim Oostvogels, Jo Seynaeve, Joachim Bertrands, Joachim Pintens, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Giglot, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Jonas Pottier, Jonathan Brutin, Jonathan Meire, Joost Meulemans, Jorg Lambrechts, Jozef Germonprez, Julie Lecomte, Karel Boey, Karel Tack, Karina Samyn, Karl Van Ginderdeuren, Kathleen Bertrem, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Maertens, Koen Vandepitte, Kris De Rouck, Kris De Wit, Kris Lesage, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lieven De Temmerman , Lindy Vandromme, Louis Robeyns, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Van Den Kerchove, Luc Van Schoor, Luc Vanpaemel, Maarten Goessaert, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Hofman, Marc Nollet, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Margaux Boeraeve , Marnix Vyncke, Martijn Roos , Mathias Wackenier, Maxim Pauwels, Michail Sobadjiew, Miguel Demeulemeester, Mylle Johnny, Nicholas Endriatis, Nick Vanclooster, Nicolas Brackx, Nicolas Vanermen, Noël Vervaecke, Norbert De Clercq, Olivier Dupont, Pascal Heymans, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Pecceu Bert, Peter Ceulemans, Peter Schuermans, Peter Tibax, Peter Van Den Bossche, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Pierre Heylens, Pieter Van Dorsselaer, Pros De Langh, Reinoud Allaert, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Robbe Gils , Robin Gailly, Robrecht Debbaut, Romain Deloof, Rony Lierman, Rony Van Houdenhove, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Serge Allein, Sien Van Looveren, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan en Friedel Depover, Steven De Bruycker, Steven D’haese, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Thibaud Vandaudenard, Thijs Tanghe, Thomas Coppée, Tim Adriaens, Tom Goossens, Tony Parmentier , Vandenbulcke Stéphane, Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, Vincent Van Heghe, Virginie Sonon, Walter Van Spaendonk, Ward Tamsyn, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Lambrechts, Wim Pauwels, Wim Roelant, Wim Rommel, Wim Trio, Wout De Rouck, Wouter Demey, Wouter Rommens, Wouter Van Gasse, Yolan Bosteels, Yves G..

 

Grote Burgemeester

© Marc Rogghe

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Kleine Strandloper

© Jan Baert

Drieteenstrandloper

© Marc De Ceuninck

Temmincks Strandloper

Marc De Ceuninck

Krombekstrandloper

© Filip De Ruwe

Bonte Strandloper

© Marc Nollet

Kanoet

© Jim Oostvogels

VOGELLIJST:

Kwartel, Zomertaling, Amerikaanse wintertaling, Krooneend, Geoorde fuut, Lepelaar, Roerdomp, Koereiger, Purperreiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Kuifaalscholver, Visarend, Rode Wouw,  Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Steppekiekendief, Havik, Roodpootvalk, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Steltkluut, Strandplevier, Bokje, Bosruiter, Kleine strandloper, Temmincks strandloper, Krombekstrandloper, Grote Burgemeester, Noordse stern, Lachstern, Dwergstern, Grote stern, Zwarte stern, Zomertortel, Velduil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht,  Zwarte specht, Wielewaal, Boomleeuwerik,  Cetti’s zanger, Iberische tjiftjaf, Grote karekiet, Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Beflijster, Blauwborst, Nachtegaal, Gekraagde  roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Grote pieper,Duinpieper, Boompieper, Roodkeelpieper, Rouwkwikstaart, Engelse kwikstaart, Noordse kwikstaart, Europese kanarie, Barmsijs, Goudvink.

 

Roodpootvalk:  adult V.

© Marc Van Daele

Bovenste foto: © Roodpootvalk  Johan Buckens

 Machteld Kaesemans 09/05/2017