Een prachtavond in Damme.

Marc De Ceuninck

De start van ons nieuw seizoen woensdagavondwandelingen kon echt niet beter…… Het was een echt heerlijke lenteavond, zonnig en relatief warm. Misschien speelde dat een rol in de grote opkomst, maar ook het bezoek aan Damme zelf zal wel meegespeeld hebben …..we waren eventjes met 38 Mergussers!

 

Robrecht Pillen en Rudy Deplae waren onze gastheren en gidsen en stipt om 19u30 vertok onze meute. Dra werden die achtervolgd door enkelen die eventjes iets later waren……

We begonnen de wandeling in het centrale deel van de ” Stadswallen “. Vanop een hoger gelegen punt, met subliem zicht op Damme in de avondzon , zagen we het ooivaarskoppel broeden op het stadhuis.

Robrecht gaf toelichting bij de geschiedenis en het belang van het reservaat. Zijn verhaal werd voortdurend onderbroken door ….zingende Cetti’s, baltsende dodaars, roepende koekoek, overvliegende kleine zilverreiger en gierzwaluwen…… een zwarte roodstaart kwam zich ook eens tonen. In de verte zagen we een slechtvalk op de kerktoren, wat ons bracht bij de weidevogels. Ze doen het dit jaar niet super goed in Damme. We moeten het natuurlijk niet allemaal op die slechtvalk steken…..

In dit stuk reservaat lopen we langs enkele rietkragen ( met zingende kleine karrekiet ) en bekijken we de cyclus van open water over drijftillen tot moerasbos. Een uniek stukje natuur!

Gezellig wandelden we door naar de vogelkijkhut….we verdeelden ons in twee groepen ( die hut is immers niet zo groot ) en zagen er oa knobbelzwanen , grutto’s, bergeenden en een groenpootruiter.

Hier zagen we ook het resultaat van de voorbije inrichtingsweken ( uitgevoerd door VLM in kader van LIfeproject) die vorig jaar afgerond werden. Door die inrichtingswerken kan Natuurpunt Damme het waterpeil in een weidecomplex van ca 25 ha gedurende het ganse jaar zelf regelen. De vorige jaren stonden die weiden op dit moment van het jaar droog ( zeker na een voorbije droogte zoals dit jaar ), maar nu was het een supergebied, met overal natte laantjes, plasjes en …..uiteraard veel vogels.

Na de vogelkijkhut gingen we de weiden in. Het werd heerlijk wandelen van de ene verrassing naar de andere….iedereen bewonderde het ” lekkere ” Amerikaans rode rivierkreeftje dat Robrecht onderweg uit één van de fuiken haalde. Ze zijn massaal aanwezig in het Damse water.

Als er even later een vrouwtje paap gespot werd begonnen de meesten het zich te beklagen dat ze hun telescoop in de auto achtergelaten hebben..

Rustig genietend van dit prachtige weidecomplex volgen de waarnemingen elkaar snel op……te veel om allemaal op te noemen…….enkele toffe soorten waren toch graspieper, rietgors, grutto ( 2 ) , bergeend ( 25 ), slobeend ( 9 ), knobbelzwaan ( 6 ), koppel wintertaling, koppel smient…….

Bij sommige soorten ontstond toch telkens meer animo : tureluurs ( 4 ) , groenpootruiter( 3 ), bosruiter ( 4 ) , oeverloper ( 3 ), regenwulp (2 ), gele kwik ( 6 )……en met 4 Temmincks strandlopers kon het niet meer stuk.

Het werd stilaan wat frisser en gezellig babbelend keerden we terug naar het startpunt met onderweg nog een zingende cetti’s en blauwborst.

Zoals de titel laat vermoeden: het was een prachtavond in Damme, Robrecht en Rudy alvast nog eens bedankt!!

 

Marc De Ceuninck

Foto’s : Frank en Marc

 

Volgende afspraak over 14 dagen voor een wandeling ( even buiten de Mergusregio ) aan de Spuikom te Oostende, een echte aanrader !!