MERGUS WEEKNIEUWS 2017/18: TREKTELLEN – DAMME – ZWALUWEN – STERNEN – VOLGENDE WEEK

Frank De Scheemaeker

foto – fds – weiden damse vaart west – Mergus woensdagavond activiteit – 10 05 2017

Hoys allen

Weeral veel interessant nieuws te melden! Maar zeker eerst eens naar onze www.mergus.be . Zeer veel mooie waarnemingen vandaag en prachtige nieuwe artikels! En de foto van de Roodpootvalk door onze Machteld gevonden – die krijgt onze eerste prijs!

GISTEREN INTERNATIONALE TREKTELDAG – VANDAAG SUPERTREK LANGS ONS KUST – ZATERDAG + ZONDAG TREKTELLEN IN HET ZWIN

Ons vast tel team o.l.v. Stefan Keereman was paraat in de Fonteintjes – resultaten op de www.mergus.be – – maar het was vandaag een beetje tot mijn verrassing een absolute roofvogeldoortrekdag aan de kust. Zowel aan de Fonteintjes als aan de Internationale Dijk werden honderden stootvogels gezien, vooral Bruine Kiek, maar ook veel Visarend en zowat alle andere soorten.

En het zou in het weekend al wel eens even goed kunnen zijn met het warme weer dat er aan komt. Dus iedereen welkom in de Fonteintjes en deze keer ook in het Zwin: Leo Declercq, Patrick Janssens, Kurt Vandamme, Hendrik Borglevens en vele andere Zwingidsen hebben er een vaste trektelpost aan de Haas (zeezijde) en op de binnendijk van het Zwin kant Kleyne Vlakte. Wie op deze plaats wil meetellen mag uitzonderlijk gratis het Zwin binnen – deze mail uitprinten en meebrengen en tonen aan de kassa! En zeggen toestemming trektellen 13 of 14 mei – Leo Declercq. Er wordt de ganse dag geteld!

DAMME – DAMME NOG EENS DAMME

Ja we hadden een mooie zondag 07 mei – een beetje koud – maar toch veel volk op Damme Puur Natuur en op onze vernieuwde Mergus stand. Sfeer verslag op de website en gisteren beleefden 39 Mergussers ook al een topavond in de weiden Damse Vaart West tijdens de eerste Mergus woensdagavond activiteit. Paap, Temmincks strandloper, Bosruiter, Blauwborst, Cetti’s, Wintertaling, Smient, we zagen en hoorden het allemaal. Zie uitgebreid verslag nog vanavond op de www.mergus.be

ZWALUWEN

Een immer enthousiaste Willy Vermeersch laat weten dat het Zwaluwenproject aan de Vrije Basis school te Zedelgem lijkt te gaan lukken. Alle aangebrachte kunstnesten zijn nu al bewoond! Willy bedankt!

STERNEN

In bijlage het sternenrapport 2016 van het Inbo – interessante maar weinig rooskleurige informatie. In 2017 meer succes?

VOLGENDE WEEK

Ai op 19 mei wordt het moeilijk kiezen voor me tussen

De unieke zwaluwenvoordracht van Patrick Claeys voor alle inwoners Groot-Brugge die zorg dragen voor hun zwaluwen (zie uitnodiging in bijlage)
Samen met Eddy Gadeyne mijn verjaardag vieren – zie vorig weeknieuws – voor alle concrete afspraken – iedereen kan met Marc Dc afspreken en carpoolen
Of met de familie vieren – ja de 19 de word ik weer een jaartje ouder – maar voel het gelijk nog niet.

Tot in het Zwin of de Fonteintjes in het weekend! Ik ga er zeker even langs! En er wordt de ganse dag geteld – dus je kan ook in de namiddag langsgaan in het Zwin

Frank en het ganse Mergus Team