BLIKVANGERS van 22/05 tot en met 28/05/2017

Machteld Kaesemans

De ster van deze week is de roodmus … niet één maar zeker drie stuks werden gezien aan de Fonteintjes

Mijn aandacht gaat ditmaal vooral naar trektelpost “De Fonteintjes”. Het vraagt heel wat werk en energie om uren naar boven te staren en de voorbij trekkende vogels te tellen … bedankt allemaal. De prachtige ochtend van 27/05/2017 was heel leuk. Er werd geteld tot 14u30, spijtig genoeg waren er slechts 2 tellers. Men zag o.a. roodmus, visarend, roodpootvalk, (ditmaal ook een tweede kalenderjaar man) boomvalk, grauwe- of steppekiekendief, kruisbek, appelvink e.a. 43 soorten en 1805 exemplaren. Johan maakte prachtige foto’s van voorbijtrekkende lepelaars, purperreiger, grote zilverreiger en roodpootvalk.

Eind mei valt het trektellen wat stil, want de meeste vogels zijn nu al aangekomen in hun broedplaats.

In deze blikvangers wil ik ook de gunstige evolutie van de broedende huiszwaluw aanhalen. In Zedelgem werden er aan de Vrije Basisschool 10 kunstnestjes opgehangen … alle zijn bezet en onze kleine rakkers hebben er zelf nog 6 bijgebouwd, dus 16 bezette nesten. In Aartrijke is er op dit gebied eveneens goed nieuws volgens Catherine P. In Stalhille is het ook een groot succes en in Lissewege is het aantal nesten verdubbeld!

Voor de rest  verwijs ik jullie naar de vogellijst, naar waarnemingen.be  en naar trektellen.

Nog een fijne week!

Groeten van Machteld.

Roodpootvalk man / bovenkant / 2de kalenderjaar

© Johan Buckens

Roodpootvalk man / onderkant / 2de kalenderjaar

© Filip De Ruwe

WAARNEMERS:

Alain Devreese, Annelies Jacobs , Annick Decruyenaere, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, B. Calis, Benoit Van Damme, Bernard Miserez, Björn Deduytsche, Bram D’hondt, Catherine Priem, Céline Deneufbourg, Christiane Moulu, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, E J E Boumans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik De Meersman, Erwin Sys, Fernand Van Ginderen, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, François Vandenbussche, Frank De Scheemaeker, Franky Bauwens, Freddy Rogiers, Frederik Noppe, Frederik Willemyns, Gabriel Vanhulle, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Gilles Bavay, Guido Orbie, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hilbran Verstraete, I. Robbe, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan D’hondt, Jean-Pierre R., Jelle Quartier, Jeroen Naert, Jo Packet, Johan Buckens, Johan Claeysier, Johan De Meyer, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Smessaert, Johan Vandepitte, Jonas Decoster, Joost Vandenberghe, Joris De Raedt, Jp Valentin, Karel Tack, Kelle Moreau, Koen Baute, Kris Lesage, Kris Van Den Abeele, Kurt Van Damme, L Feys, Leo Declercq, Lieve Duponcheel, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Van Den Kerchove, Luc Vanpaemel, Lucas Tratsaert, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Marcel , Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Marten Peene, Martijn Roos , Mathias Wackenier, Mathieu Vandewiele, Miguel Depoortere, Mylle Johnny, Natuurpunt Zedelgem, Nicholas Endriatis, Nick Vanclooster, Nicolas Vanermen, Noël Vervaecke, Norbert De Clercq, O Damsté, Paul Decuypere, Peter Watthy, Piet Allegaert, Pieter Van Dorsselaer, Pros De Langh, Rijn Van Maele, Rik Van Looy, Rik Vande Kerchove, Romain Deloof, Rony Jacobs, Rony Lierman, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sander Bruylants, Sarah Defoort, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Cooleman, Sven Maly, Thierry Debaere, Thijs Tanghe, Tony Parmentier , Toon Willems, Valérie Goethals , Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, Wauters Jean, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Pauwels, Wout De Rouck, Wouter Courtens, Yves Decneudt.

Lepelaars

© Johan Buckens

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Grote Zilverreiger

© Johan Buckens

Purperreiger

© Johan Buckens

Wespendief

© Marc Van Daele

Boomvalk

© Marnix Vyncke

Huiszwaluw

© Marc Nollet

VOGELLIJST:

Kwartel, Zomertaling, Lepelaar, Purperreiger, Grote zilverreiger, Visarend, Wespendief, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik,  Roodpootvalk,  Slechtvalk, Waterral, Steltkluut, Strandplevier, Bosruiter, Kleine strandloper, Krombekstrandloper, Geelpootmeeuw, Noordse stern, Grote stern, Dwergstern, Grote stern, Zomertortel, Kerkuil, Bosuil, Bijeneter,  Kleine bonte specht, Zwarte specht, Wielewaal, Baardman, Boomleeuwerik,  Cetti’s zanger, Iberische tjiftjaf, Fluiter, Orpheusspotvogel,  Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Blauwborst, Nachtegaal, Gekraagde  roodstaart, Boompieper, Rouwkwikstaart, Roodmus, Goudvink.

Huiszwaluw

© Marc Nollet

Bovenste foto: © Roodmus / Johan Buckens

Machteld Kaesemans 30/05/2017