MERGUS WEEKNIEUWS: NIEUWE ACTIVITEITEN – KLEURRINGEN – STERNEN – ZWALUWEN – NESTKASTJES – RECENT NIEUWS

Frank De Scheemaeker

foto – archief Mergus

Hoys allen

Zie hier onze zomerse – tweewekelijkse nieuwsbrief:

VRIJDAG EN ZATERDAG  AVOND 02 EN 3 JUNI – BOOMKIKKERWEEKEND IN HET ZWIN

Vrijdag- en zaterdagavond is er boomkikkerwandeling zie http://www.zwin.be/boomkikkerweekend voor de praktische regeling en programma. Het worden zeker niet te vergeten avonden, want het aantal zingende boomkikkers in het park is enorm. Heb je familie, vrienden, kennissen … die eens iets speciaals willen meemaken, nodig ze zeker uit. Ook kinderen, al is het uur wat laat 20u30 tot 23u, zijn welkom. Het is een unieke gelegenheid, want normaal gaan we niet tot bij de kikkers en vallen we ze niet lastig met een zaklamp. Er zijn nog enkele vrije plaatsen! Opgelet betalend!

ZATERDAG EN MAANDAG MORGEN  – 03 EN 05 JUNI – VOOR DE VLUGGERDS – drie prachtige jonge Slechtvalken laten zich bewonderen! Daar moet je van genieten

Paul Maertens nodigt telkens 4 vogelaars uit om samen met hem de Halletoren te beklimmen voor het bestuderen van de Slechtvalken en hun jongen. Alle details  en inschrijvingsmanier – samen met een prachtige Slechtvalkenverhaal in bijlage. Zeker lezen hé! Het is schitterend! We proberen om het moment van uitvliegen ook een gezamenlijk kijkmoment te organiseren!

WOENSDAG 07 JUNI –    AVOND WANDELING IN DE ZWINBOSJES – IEDEREEN WELKOM

 

07.06.17

19.00 uur randparking L. Coiseaukaai Brugge

19.30 uur Oosthoekplein Knokke

Wandeling Zwinbosjes

Jan Swimberghe

Johan Buckens

 

 

ZATERDAG 10 JUNI – GANSE DAG NAAR DE ZEGGE TE GEEL – KEMPEN  – REEDS 17 INGESCHREVENEN – NOG DRIE VRIJE PLAATSEN – GRAAG INSCHRIJVEN VIA mailtje naar karina.samijn@telenet.be

 

Afspraak om 7u45 voor vertrek om 8u aan de CARPOOL PARKING LAC VAN LOPPPEM – AAN DE VOET VAN DE AUTOSTRADE

PROGRAMMA

In de voormiddag bezoeken we een mooi natbosgebied het Trichelbroek te Laakdal. We maken kans op wespendief, havik, boomvalk, wielewaal, ijsvogel en eenden. In de namiddag het mooie Natuurreservaat de Zegge te Geel – ook uniek voor vlinders en planten.

In te schrijven bij karina.samijn@telenet.be  met vermelding of je al dan niet kan rijden. We zoeken vijf chauffeurs. Snel zijn want er kunnen slechts 20 mensen mee! Na bevestiging door Karina – graag  10 euro te storten op het Mergus rekeningnummer BE 30 380 0084815 11 van Mergus p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met vermelding – excursie de Zegge.

VOORBIJE ACTIVITEIT – STERNENEILAND

We bedanken Karina voor de mooi excursie naar de Spuikom van Oostende en Georges De Putter laat weten dat er voor het eerst opnieuw veerl Visdieven en Kokmeeuwen broeden op het sterneneiland te Zeebrugge.

KLEURRINGEN

Onze Arlette slaagde erin heel wat kleurringen af te lezen in de Uitkerkse Polder met heel wat verrassende life lists. Marc Nollet goot ze in een mooi overzichtsartikeltje op de startpagina van onze www.mergus.be terug te vinden. Zeker eens lezen hoor en heb je zelf kleurringen afgelezen – stuur ze graag naar me door.

HUISZWALUW – GIERZWALUW – toename/vraag

We lijken op een zwaluwenrecord jaar af te stevenen! Blij- blij! Patrick Claeys heeft volgende vraag voor ons: ik heb 2maand geleden een nestbak gierzwaluw gehangen bij me thuis. In het centrum op < 750 m, zie ik er in de zomer.

Deze namiddag heeft een huiszwaluw deze woning geïnspecteerd, ttz meerdere malen in en uit deze gierzwaluwkast. Hebben jullie weet van huiszwaluwen die in nestkast gierzwaluw gaan wonen? Dan graag een mailtje met uitleg naar claeys2015@gmail.com

 

GESLAAGDE NESTKASTENACTIE TE BEERNEM

 

We danken Willy V, Noel V en Jan Swgrzzzze voor het plaatsen van tientallen nestkasten in Beernem eerder deze week!

VAN HET NATIONALE FORUM GEPLUKT – VOOR DE AFRIKA REIZIGERS ONDER ONS – dank aan Normam D S voor de info!

 Chamberlain’s Waders, The Definitive Guide to Southern Africa’s Shorebirds

Om de zoveel jaar komt er wel een bijzondere auteur of tekenaar in de

ornithologische wereld boven drijven die tot dan toe onbekend was. Meestal de een of de ander maar in het geval van bovenstaande gids gaat het om een man die zowel auteur als tekenaar is: Faansie Peacock. Zijn boek over de steltlopers van Zuid Afrika is van uitzonderlijke klasse. Zijn veldgids mag niet ontbreken in de bibliotheek van steltloper onderzoekers en -ringers maar eigenlijk is het een boek dat voor iedere vogelaar interessant is vanwege de bijzondere wijze waarop Peacock waarneemt. Neem het plaatje van de ogen van de Water Griel op pag.86 waarin hij de functie van de oogring laat zien die het oog overdag beschermt. De kostelijke plaat op pag. 71 van nog niet vliegvlugge kuikens van Afrikaanse pleviertjes en hun eieren doet denken aan het werk van de Noorse onderzoeker Jon Fjeldsa. Alle Afrikaanse kieviten op een rij is een ding maar de verschillende kleuren van iris en oogringen van ieder soort op pag.86 is een openbaring net als de rij achterhoofden en wenkbrauwstrepen van Afrikaanse Renvogels op pag.195. Een tabel met alle pootkleuren van Europese ruiters op pag.195 is uniek en heel handig. Dat Peacock op de hoogte is van de meest recente publikaties op steltlopergebied blijkt wel uit het feit dat hij de faar/faer/faeder noemt en de als hen uitgedoste Kemphaan heeft getracht te tekenen.Spectaculair is zijn behandeling van de franjepoten met als hoogtepunt de tekeningen op pag. 184 van hoe een franjepoot plankton pakt en verwerkt.Ook de recente waarnemingen van Steppe Regenwulpen N.ph.alboaxillaris in Mozambique zijn Peacock maar of de Steppe Wulp werkelijk de grootste Regenwulp is vraag ik me af, zie bijv.:

http://radioactiverobins.com/archive/snipes-waders/whimbrel%20numenius%20phaeopus%20-11B.htm
Peacock worstelt duidelijk met de grote wulpen van Aziatische herkomst die zuidelijk Afrika aandoen en dat is geen schande, zie:

http://radioactiverobins.com/archive/snipes-waders/steppe%20curlews%20num%20arq%20sschkini.htm

 

Het ISBN no (2016) van de gids is 973-0-620-73552-0.Het boek is verkrijgbaar bij Peacock’s uitgeverij PAVO Publishing:

http://faansiepeacock.com/waders-book-first-look/

 

maar is ook te verkrijg bij de Nat.His.Bookservice (NHBS)

http://www.nhbs.com/browse/subject/33/ornithology 

EN VERDER OOK INTERESSANT

Een zeer degelijk vijftigpagina lang artikel met de huidige ornithologische situatie (broedvogels, doortrekkers, wintergasten, dwaalgasten) in Frankrijk in het Franse tijdschrift Ornithos jaargang 25 nummer 2 pp.57-107 (2017).

Abonnementen en losse nummers Béatrice Bertrand, LPO, BP 90263, F-17305 ROCHEFORT CEDEX   E-mail : adhésion@lpo.fr

__._,_.___

Posted by: “Franklin Tombeur” <franklin.tombeur@skynet.be>

En tot slot zeker dagelijks onze website bezoeken – jullie waarnemingen ingeven en de blikvangers bekijken he.

 

Frank en het ganse Mergus Team