BLIKVANGERS van 29/05 tot en met 04/06/2017

Machteld Kaesemans

 

 

 

Geen nieuwe soorten deze week, het broeden is begonnen en de meeste vogels hebben hun broedplaats bereikt. Daarom wijd ik deze blikvangers volledig aan de uitbreiding van hun familie.

Iedere dag, indien mogelijk, loop ik rond in de polders en het verbaast mij nog steeds hoe de vogelouders zorgen voor het nest en de jongen. Een roofvogel, ikzelf, een kraai of een overvliegende helikopter … alles wordt door meerdere  vogels achtervolgd met luide kreten! Vorige week liet een kievit haar praktisch overhoop rijden in het midden van de Kwade Weg omdat haar pulletje er rondliep! Ik was natuurlijk uiterst voorzichtig!!!

De afbeeldingen slaan vooral op steltlopers omdat deze wat voorsprong hebben op de zangvogels en ik hiervan over enkele foto’s beschik. Toch vraag ik aan jullie allemaal “ Verstoor de omgeving van de broedvogels niet, ook niet voor die ene prachtige foto!”

Vorige week werden de goede resultaten van de broedende huiszwaluwen in Zedelgem, Aartrijke, Stalhille en Lissewege belicht.

Willy Vermeersch zond me onderstaande foto en volgende berichten:

“Inderdaad ! En het geheim ???  Een grote schaal met water en echte kleigrond uit de polders van Stalhille  boven op het platte dak rechts van de ingang van de school… meer moet dat niet zijn…”

“Vandaag met vereende krachten de nestkasten voor Kool- en Pimpelmezen alsook Vleermuizenkasten opgehangen bij O’Bio in Beernem. Alles werd aangekocht door Inagro. Zeer mooi project in een prachtige omgeving. Met bijzondere dank aan Jan en Noël die zonder vooroordelen hebben meegewerkt !”

Catherine Priem benadrukte opnieuw dat de nestbouw van huiszwaluw in Aartrijke een sterke uitbreiding neemt evenals in de St. Laurentiusstraat in Zedelgem … dus heel goed nieuws!

Voor de rest bekijk de vogellijst aandachtig en tot volgende week

Groetjes van Machteld.

Kievit adult en pullus

  

© Herman Blockx / Marc Nollet.

WAARNEMERS:

Ann Dumoulin, Annick Decruyenaere, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bruno Beyen, Catherine Priem, Daan Dekeukeleire, Dany Depauw, Deseure Noel, Dominique Verbelen, Dries Candaele, E J E Boumans, Emmanuel Crul, Eric Halet, Eric Hermy, Erwin Derous, Etienne Vanaelst, Fernand Van Ginderen, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Gilles Bavay, Guido Orbie, Guido Rappé, Guido Vranken, Hans Compernolle, Hans Delrue, Hans Hillewaert, Hilbran Verstraete, I. Provoost, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan De Wit, Jan D’hondt, Jan Pauwels, Jan Versigghel, Jef Van Nieuwenhuyse, Jeroen Vullers, Johan Beyne, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Smessaert, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Jonathan Brutin, Joost Vandenberghe, Jos Simons, Jp Valentin, Julie Lecomte, Kamil Daneels, Karel Tack, Karina Samyn, Katleen De Vylder, Katrien Bernard, Kelle Moreau, Koen Maes, Kris De Wit, Kris Lesage, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Deblauwe, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Marc Nollet, Marc Van Daele, Marnix Vyncke, Mathieu Vandewiele, Mylle Johnny, Nicholas Endriatis, Nick Vanclooster, Nicolas Vanermen, Nicole Joly, Noël Vervaecke, Olivier Dochy, Patrick Janssens, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Focquier, Paul Maertens, Peter Watthy, Philippe Stroot, Pierre Blockx, Piet Smessaert, Pieter Van Dorsselaer, Rik Vande Kerchove, Robbert Schepers, Romain Deloof, Rony Lierman, Rony Van Houdenhove, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Simon Trenson, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Sven Maly, Tony Parmentier , Van Acker Kasper, Van Hove Johan, Van Impe Yvan, Vandeputte Christian, Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, Vic Puype, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Wim Pauwels, X. Bertels.

Kleine Plevier adult en pullus

  

© Danny Claeysier / Dirk Karrreman 

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Kluut  groot en klein

  

© Marc Nollet / Benedict De Laender

VOGELLIJST:

Kwartel, Zomertaling, Krooneend, Lepelaar, Kwak, Grote zilverreiger, Kuifaalscholver, Wespendief, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik,  Slechtvalk, Waterral, Steltkluut, Strandplevier, Bosruiter, Kleine strandloper, Dwergstern, Grote stern, Zomertortel, , Bosuil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Wielewaal, Cetti’s zanger, Iberische tjiftjaf, Orpheusspotvogel,  Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Blauwborst, Nachtegaal, Gekraagde  roodstaart.

Specie voor Huiszwaluwen

Nestkasten ophangen

 

© Willy Vermeersch 

Bovenste foto’s: © Grutto Marc Nollet / Danny Claeysier

Machteld Kaesemans 06/06/2017