Projectleider: Rik Van de Kerchove (tel. 050 35 40 44)
Reeds meer dan 30 jaar is er in Vlaanderen een kerkuilwerkgroep actief. Deze autonome werkgroep bestaat uit vrijwillige medewerkers die zich inzetten voor het beschermingswerk.
Zie ook www.kerkuilwerkgroep.be en www.kerkuilwerkgroepvlaanderen.be
Vroeger vonden kerkuilen een onderdak in gebouwen zoals kerken, schuren e.d.m. Deze lagen meestal in waardevolle voedselgebieden. Doordat kerktorens en oude gebouwen werden dichtgegaasd om stadsduiven en kauwen buiten te houden werden ook kerkuilen buiten gesloten. De oude boerenschuren werden meer en meer vervangen door gesloten hangars.
Bescherming
De kerkuilwerkgroep heeft tot doel de nog resterende broedplaatsen veilig te stellen en op geschikte plaatsen nieuwe broedgelegenheden te scheppen d.m.v. het plaatsen van speciale nestbakken. Tegenwoordig broeden de meeste kerkuilen in deze nestbakken.
Verkeersslachtoffers
Het aantal verkeersslachtoffers neemt jaarlijks sterk toe, zodat dit nu de doodsoorzaak nummer één is voor de kerkuil. De wegbermen die rijk zijn aan muizen en de lage vlucht van de kerkuil bij het jagen en overvliegen van de rijweg zijn de twee elementen die dit veroorzaken.
Dergelijke verkeersslachtoffers kunnen steeds gemeld worden via www.waarnemingen.be