30/08/2010

Frank De Scheemaeker

Vandaag een dubbel gevoel na het verlaten van de pier.  De harde noordwester (7bf) zorgde er voor dat veel steltjes, sterns en wellicht ook een aantal jagers (vooral wellicht grote) over de pier achter ons vlogen en dus niet gezien werden.

De hevige regen zorgde er voor dat we meermaals van telplaats wisselenden, éénmaal waren we te laat, maar in die ettele seconden om naar de zijkant te gaan (lopen), waren we natuurlijk door en door nat.

In de eerste minuten zagen we in de verte aan de horizon 3 x 1 grauwe pijl, éénmaal zagen we een pijl spec. noordse of vale,  een goed uur later begon het jager festijn, weeral een soortje die niet echt even gemakkelijk te determineren zijn, spec’s dus, en met onze bescheiden ervaring vooral kleine, 1 middelste (met dubbele flasch), 1 juv kleinste, en na een telefoontje vanuit oostende waar ze al ettele grote jagers hadden (van zeer dichtbij), naar de rechterkant van de pier gaan tellen, waar we er al vlug een tweetal in het water zagen zitten tussen een aantal jonge mantelmeeuwen.

Rond 10h30 nam de wind in kracht af en draaide die van nw naar n, dus minder vogels.

Tot twee maal toe vloog er dichtbij een noordse stormvogel, en zat er ééntje op het strand, niet te gezond, hij werd achteraf opgeraapt en …

Krent van de dag vond ik toch wel het stormvogeltje, die niet zover maar ook niet super dichtbij vloog, helaas met golven van meer dan 2,5 meter en de beperkte observatieduur vind ik determinatie toch niet volledig sluitend (95 % zeker, maar dat is er geen 100 hé) en aan de andere kant zagen we duidelijk de witte stuit en de witte band op de onvleugel. Sea watch, …, da’s niet voor mietjes !

Vanaf overmorgen wind uit oostelijk sector, op wacht voor de honderden lepelaars dan maar