MERGUS LEDENFEEST – UITSTAP VIRELLES

Machteld Kaesemans

SFEERVERSLAG.

 

Na wat wachten op de bus in de felle regen, vertrokken we met 70 naar Virelles.

Alle deelnemers opsommen zou ons te ver leiden, maar het was een flinke bende !!! Vijf leden reisden mee met het ganse gezin, vele echtgenotes en hier en daar een echtgenoot, vergezelden hun “Vogelspotters”.

Het weer was echter een serieuze spelbreker. Tot de middag regende het per momenten “pijpenstelen”, maar we hielden er de moed in door wat langer te vertoeven in een kijkhut en ondanks alles, de prachtige natuur van en rond de “Lac de Virelles” te bewonderen.

Deze plaats en omgeving is zeker de moeite waard. Er werd reeds afgesproken om in het voorjaar van 2011 op een ZONNIGE DAG terug naar hier af te reizen.

Door Nederlandstalige gidsen werden we in groepen begeleid rond de “Lac”.

Ze wisten ons te vertellen, dat er hier al 57 vlindersoorten en 120 Grote Zilverreigers gezien werden.

Als heel grote blikvangers zagen we 3 VISARENDEN en 12 Grote zilverreigers, verder 2 Nijlgans, 30 Fuut, 45 Knobbelzwaan, 400 Meerkoet, 7 Aalscholver, 2 Oeverloper, 3 Ijsvogel, 1 Geoorde Fuut, 52 Kuifeend zelfs nog enkele met  jongen, 3 Blauwe Reiger, 3 Groenpootruiter, 3 Baardmannetjes, 1 Witgat, 2 Watersnip , 1 Appelvink, 1 Matkop, 2 Boomkruiper, 1 Goudvink, 5 Boomklever, 1 Havik, 2 Slobeend, 1 Boomvalk, 3 Dodaars, 2 Wespendief, 5 Glanskop.

Rond de middag trok de hemel open en was het etenstijd. Iedereen liet zich het varkentje aan ’t spit met een uitgebreid koud en warm buffet smaken. Nadien werd ons een dessert aangeboden door de inrichters.

Nu was er nog tijd over voor een vrije wandeling, waar Johan, Wim, Jef en Roland de paddenstoelen en libellen onderworpen aan een grondig onderzoek.

Om er een paar op te noemen: Paardenbijter, Houtpantserjuffer en Watersnuffel waren de libellen.

Bij de paddenstoelen vonden ze de zeldzame” PUNTMUTSWASPLAATS”, verder ook Baardige Melkzwam, Schotelrussula, Zwavelzwam, Eekhoorntjesbrood, Prachtamaniet, Parelamaniet, Panteramaniet, Violette Gordijnzwam, Biefstukzwam, Beukwortelzwam, Heksenboleet, Rode Boleet, Parelhoenchampignon, Waslakzwam, Oranjebloesemzwam, Scherpe Schelpzwam, Groene Kolamaniet (dodelijk) Melige Stuifzwam, Gele Stekelzwam , Slappe Koraalzwam  enz…
De dag was in een minimum van tijd voorbij en de bus bracht ons terug naar onze vertrekplaats.

Het was een leerrijke uitstap en een aangenaam feest, waar we zeker de mooie natuur, de vogels, de paddenstoelen en de namiddagzon onthouden … de regen willen we snel vergeten.