WEEKEND 18 EN 19 DECEMBER 2010

Frank De Scheemaeker

foto: Danny Claeysier: man Smient

MERGUS  –  NBO NATUURPUNT VOGELWERKGROEP

Hoys allen

Dit weekend opnieuw heel wat activiteiten waarbij we op jullie komst en bijdrage rekenen.

Zaterdag en zondag watervogeltelling

Zaterdag ganzentelling

Zaterdagnamiddag en zondag Vogelfestival in Damme

Watervogeltelling

Frank vraag steun bij zijn telling van Dudzele en Lissewege op zaterdagnamiddag – Jan Swimberghe gaat reeds mee….maar er is nog plaats voor twee extra medetellers in de wagen. Graag via een telefoontje naar frank op 0473 91 84 36…afspraakpunt 13u45 Havenrandparking Brugge

Zondag de gemeenschappelijke watervogeltelling in de Achterhaven – aangezien enkele van onze vaste tellers aan het Ganzenfestival deelnemen op zondagmorgen – vragen we om zo massaal mogelijk af te komen – want er zit zeer veel in de Achterhaven – afspraak hier 8u45 zelfde Havenrandparking.

Alle andere gebieden worden door de vaste tellers geteld!

Ganzentelling

Christine en Eckhart doen een oproep naar de vaste tellers om ook ongebruikelijke plaatsen – als maisakkers enz….grondig te scannen.

Vogelfestival Damme

Het volledig programma vinden jullie door op de banner op de startpagina van Mergus te klikken. Nu al zeggen dat Wim Jans de fietstocht op zaterdagnamiddag en Frank die op zondagnamiddag leidt. We hebben ook een informatieve Mergus stand olv Marc, Machteld, Johan VH, Machteld, Geert, Joris, e.v.a. in huize de Grote Sterre – het nieuwe zenuwcentrum van het Festival (niet het stadhuis dus) . Je kan ook opnieuw op de toren van Damme en vergeet geen bezoekje te brengen aan de Kleine Rietgans waar Georges de Putter zijn nieuw optisch materiaal, waaronder de nieuwe Kite telescoop (echt schitterend!) voorstelt.

Recent nieuws

Het fotoalbum op de site was al een eind  weer actief maar de recente foto’s komen weer vooraan, wat het geheel veel aantrekkelijker maakt! Graag je pareltjes doorsturen naar geert.vanhulle@skynet.be.

De Toendrarietgans (geel Z90) tijdens de NP Mergus excursie naar Zeeuws-Vlaanderen ontdekt op 27 11 2010 bleek gevangen en geringd aan het Veerse Meer op 21/12/2006. De daaropvolgende winter 2007/2008 eenmalig in Zeeland opgemerkt, net als in de winter 2008/2009 (dan identiek op dezelfde plaats als ons) en in 2009/2010 was hij in de Ijzerbroeken aanwezig…en daarvoor op komst in Duitsland gesignaleerd en op terugweg in maart in Polen. Voor 2010/2011 is de onze de voorlopig enige waarneming.

De Zwartkeellijster werd dinsdag geringd in de tuin van Filip te Loppem – maar blijft nog steeds aanwezig. Positief dat een twitch ook in een rustige volwassen sfeer kan verlopen – bedankt Filip!

Een vogelrijk weekend gewenst – vergeet niet te genieten van de Natuur – neem eens de fiets op excursie – ga ook eens werken in een natuurreservaat – alle activiteiten in de Spille of de website van NBO.

Frank De Scheemaeker, vz