MACHTELD ONTDEKT KLEINE KLAPEKSTER TE HOUTAVE 2 JUNI 2011

Frank De Scheemaeker

Deze namiddag rond 16u10 ontdekte onze Machteld Kaesemans een adult mannetje Kleine Klapekster langs de Loweg te Houtave. Onmiskenbaar met zijn zalmrose borst en buik en zwart voorhoofd en zwarte voorkruin. De vogel zat tot laat in de avond op de weidepaaltjes en dook regelmatig naar de grond op zoek naar insekten. Mogelijks is dat de eerste waarneming ooit voor West-Vlaanderen (maar moet dat nog eens natrekken). De ruime omgeving aldaar heeft een grote aantrekkingskracht op dwaalgasten. We herinneren ons daarbij de Kleine Regenwulp en Blonde Ruiter. Klapeksters zijn typische nachttrekkers – dus grote kans dat de vogel morgen verdwenen is. Machteld nogmaals proficiat en dank aan Jan Baert en Miel Ferdinande voor de foto’s.