NIEUW INVOERPROGRAMMA ZWALUWEN. Oproep tot medewerking!

Frank De Scheemaeker

We moeten het jullie niet vertellen! Het zijn prachtvogels: wendbaar en snel, leggen jaarlijks 10.000 km af en vinden hun broedregio van vorig jaar met de ogen dicht terug. Ze zijn onwaarschijnlijk nuttig als insektenverschalker en iedere rechtgeaarde landbouwer/vlaming is verheugd ze opnieuw in/aan zijn woning aan te treffen.

We volgen de bestanden van de verschillende zwaluwen sinds jaar en dag op. Tientallen acties ondernamen we om ze beschermen! Huiszwaluw: we brachten met (wisselend) succes kunstnesten aan: bv nieuwe brug van Hoeke (eerst bewoond, dan verlaten), station Jabbeke (succes), nu in station Lissewege (afwachten maar). We redden de kolonie aan de kerk van Koolkerke na moeilijke onderhandelingen met ‘den paster’. Oeverzwaluw: ondanks het creĆ«ren en onderhouden van verschillende oeverzwaluwwanden in de verschillende zandwinningsputten – dalende populaties. Slechts aan toe zijn de Boeren, – en Gierzwaluw. Boerderijen worden verbouwd en/of fermette, weg zwaluwen. In de brugse en en andere binnensteden werd fel gerenoveerd en gerestaureerd… alle spleten vakkundig dichtgemaakt, weg zwaluwen. Ook hier helpen kunstnestenacties zoals in Blankenberge, Aartrijke, Sint-Andries, enz….zie verder op deze site (bijdrages Willy Vermeersch). Ook vanuit verschillende gemeentebesturen (Knokke, Brugge, Jabbeke, ….wordt steun toegekend voor goede zorg voor zwaluwen. Ook daar werken we succesvol aan mee. Om een beter en gedetailleerder inzicht te krijgen – zouden we alle vaste en toevallige tellers willen verzoeken vanaf heden hun gevonden bewoonde locaties door te geven via het speciaal daarvoor ontworpen on line invoerprogramma (zie linkerkolom startpagina www.mergus.be). Wanneer opportuun kunnen alle gegevens per soort/gemeente opgevraagd worden aan Emmanuel Crul om beschermingsacties op te starten. Vanaf volgende week gaan we ook alle historische gegevens invoeren. Alvast bedankt voor de medewerking.