KLEINE KLAPEKSTER…een onvergetelijke vondst voor een fervent vogelliefhebber

Machteld Kaesemans

Foto: Filip De Ruwe.

2 juni 2011 zal in mijn herinnering steeds een heel bijzondere dag blijven. Zoals naar dagelijkse gewoonte ging ik  op stap in de polders, om vogels te spotten. Aan  de ruime gebieden rond Stalhille, Oudenburg, Varsenare,  Meetkerke en Houtave geef ik de voorkeur, zoals vele  Mergusleden wel weten.

Het weer was schitterend, veel zon, wel een sterke zeebries, maar dat went. Bij de Loweg aangekomen in Houtave, stapte ik uit de wagen en liep een flink eindje op een van de doodlopende landbouwwegjes . Hier zag ik Roodborsttapuit, Graspieper, Scholekster, Blauwborst….geen Bruine Kiekendief, die liet het afweten.

Dan maar terug een eindje verder en hetzelfde stramien. Na een tiental meter merkte ik op de weideafsluiting een  grijs-wit-zwarte vogel. Mijn eerste gedacht ging naar een Klapekster . Vlug terug naar de auto, om mijn ANWB gids erbij te halen. Ik besloot ook een eind het paadje in te rijden om de vogel niet op te schrikken. Ja, dat leek mij wel een Klapekster, maar ik vond hem wat klein en dat zalmkleurig roze op borst en buik klopte niet. Aan een Kleine Klapekster durfde ik in geen geval denken, want hoe zou ik zo een zeldzame dwaalgast ontdekken?  Dan maar gebeld naar Johan Buckens, die mij haarfijn uitlegde wat de verschillen waren tussen beide. Ook benadrukte hij dat Kleine Klapekster een late trekker was en zijn broer ”de grote” eerder een wintergast. Gewapend met verrekijker en  telescoop heb ik alles zeer nauwkeurig bekeken…het kon niet anders ”Dit was een Kleine Klapekster!”. Het was ongeveer 16u10 toen ik de vogel ontdekte, rond 16u40 had ik zekerheid maar toch? Dan maar heel wat foto’s genomen. Ik kan wel niet genoeg inzoomen  maar  ik moest zoveel  mogelijk bewijsmateriaal verzamelen.

Ondertussen had ik opnieuw contact met Johan die  met RBAB de  vogelspotters inlichtte. Ik  kon nog een tijdje alleen, in alle rust, van de vogel  genieten tot 17u40.

Foto: Filip De Ruwe.

Deze Kleine Klapekster was wel een juweeltje. Een prachtmannetje in zomerkleed.

De “Kleine Klapekster” heeft dezelfde kleuren als  een Klapekster. De grootte ligt tussen Klapekster en Grauwe Klauwier, 19 tot 21 cm. Hij heeft een ronde kop en dikke ronde snavel, een zwart voorhoofd en  voorkruin en langere handpenprojectie . Borst en buik zijn licht zalm-roze wat bij Klapekster steeds wit is. Dit is een nachttrekker die overwintert in Zuid-Afrika.   De mogelijkheid dat hij op 3 juni verdwenen was zat er dik in. Hij was ook heel bedrijvig , van op een weidepaal dook hij constant naar de grond op zoek naar insecten.

Ondertussen was Miel als eerste aangekomen. Hij  zou wel proberen om enkele mooie foto’s te maken, maar de vogel zat steeds tamelijk ver en was zeer beweeglijk . Nu arriveerde de ene vogelspotter na de andere, wat aanhield tot het donker was. Zelfs Johan die op uitstap was in onze Ardennen heeft hem nog gezien.

Toch het vermelden waard: Laurent Raty is vanuit Wissenkerke, Noord Beveland, naar Houtave gereden met de fiets om de “Kleine Klap” te zien.. Hij startte rond 18u00 en kwam in Houtave aan om 22u00, hij overbrugde zo’n 115 km in ongeveer 4u00. Hij heeft nog net de vogel gezien en gefotografeerd. Helaas, deze morgen was hij verdwenen.

Deze Kleine Klapekster is het eerste exemplaar die gespot werd in West-Vlaanderen. Tot hiertoe werden slechts 8 of 9 vogels in België geregistreerd.

Je kan wel denken dat ik fier en gelukkig ben…maar het geluk en toeval moet ook een beetje aan je zijde staan.

Machteld Kaesemans 3-06-2011.