SFEERVERSLAG DOMINIQUE V 20 KM VAN BRUSSEL

Frank De Scheemaeker

De 20 km van Brussel: 8 km te ver, 25 kg te dik, 01:28:04 te traag.

Vroeger, toen de dieren nog spraken, was lopen mijn passie. Het ging hard, loeihard, en ik deed het graag. Nu, 30 kg dikker, gaat het minder maar de passie is er nog steeds. Passie voor lopen. Me, myself and I. De ene voet voor de andere, nergens heen, voor meer en betere natuur voor iedereen.

Zondagochtend, 27 mei. Op het perron van Gent-Sint-Pieters staan opvallend veel afgetrainde lijven. Kuiten om een koe mee dood te slaan, high-tech hartslagmeters, isotone drankjes in een gordel rond de heup gegespt. Wat sta ik hier in godsnaam te doen? De trein rijdt op verwachting. Verwachting over de beoogde persoonlijke eindtijd, verhalen over trainingsschema’s die daarvoor werden afgehaspeld, overdrive gesprekken over de marathon van Rotterdam en Boston. De trein spoort naar Brussel-Centraal, waar de atletische bende aanzwelt. Ondergronds, in de metro naar De Merode, wordt het nog gekker: 33.000 mensen, allen op weg naar de start van de 20 km door Brussel, de moeder van alle stadslopen, het Mekka voor God en Klein Pierke die zich even ‘atleet voor één dag’ weten.

Het gros draagt looptruitjes met voorthobbelende reclame voor één of ander goed doel. Child Focus, Artsen zonder Grenzen, de brailleliga, het Rode Kruis, Vredeseilanden. Ook Natagora grijpt deze stadsrun al enkele jaren aan om centen bij elkaar te lopen en dit jaar nam Natuurpunt voor het eerst de handschoen op. Met 32 waren we. Allen in box zes. Kanonschot en weg dermee: run for nature!

Wat volgt is een wiegende mensenzee door de straten van hartje Brussel. Overal lijven in strijd met zichzelf, vechtend onder een loden zon. 33.000 lopers en toch is het stil. Enkel de gestage cadans van tienduizenden voeten, zuchten op een overslagritme, met bakken respect voor elkaar. Allemaal winnaars. Aan de kant staat een kleine meid te juichen wanneer paps voorbij komt. ‘Allez papa!’. De Afrikaanse tamtamkloppers versterken het tropisch gehalte. Mooi toch, zoveel mensen samen, 72 nationaliteiten, elk met een eigen verhaal, op weg naar het Jubelpark. Onderweg voert het Rode Kruis 657 interventies uit en de warmte eist haar tol: 24 mensen worden gehospitaliseerd. Na 01:00:52 komt de 25-jarige Ethiopiër Dame Tasame over de meet. Een gemiddelde van 20,11 km/u. Gekkenwerk. Helden. Maar misschien zijn de echte helden wel de mensen die hier echt afzien, de mindere goden van het asfalt, mensen met een missie. Sommigen zijn nog maar een schim van zichzelf, na een zware chemo, het verlies van een vriend, een slepende verslaving of een knoert van een depressie. Voor hen is dit niet zomaar een loop: ze halen hier een overwinning op zichzelf. Karakters, keikoppen, doorzetters. De 20 km van Brussel sluit eigenlijk perfect aan bij waar Natuurpunt voor staat: samen, in beweging, vooruit, gezond, moeilijk gaat ook, sportief, geëngageerd afzien maar met een enorme voldoening over de bereikte resultaten, elk jaar weer. Een verhaal van mensen met passie, doorzetters, believers, positivo’s, net als de lopers van de 20 km van Brussel.

Na kilometer 12 moet ik de kopgroep van 24.441 man laten gaan. Beetje bij beetje word ik vervoegd door oud-strijders, mensen van café ‘Het Bierbuikske’ of lopers verkleed in een konijn, Superman of Elio Di Rupo. Zo rap als het vooraan gaat, zo goed is de sfeer in de achterhoede, waar de echte helden weigeren te sterven. Na 02:28:54 waggelen we over de meet, iets sneller dan de 02:42:26 van vorig jaar. Snel drie gratis Marzen naar binnen werken, medaille in ontvangst nemen, metro in, metro uit, trein in, trein uit en dodo. Grote dodo, 1,7 kg lichter en een goeie 1.000 euro aan sponsorgeld rijker, voor de Scheldemeersen, de Assels, de Kalkense Meersen en de Stadwallen van Damme. Blij dat we er weer bij konden zijn, en volgend jaar gewoon opnieuw. Indien de huidige progressie zich blijft doorzetten, kunnen we binnen een goeie acht jaar die Kenianen, Ethiopiërs en Marokkanen nog flink pijn doen. Zucht… Met dank aan alle sponsors!

Dominique