Voordracht Jan Seys – Kust en zee anders bekeken

admin

21 September 2012 – 20u – Theaterzaal De Valkaart (A. Rodenbachstraat – Oostkamp)

Het is een cliché te stellen dat we op een Blauwe Planeet leven. We moeten heus de ruimte niet in om vast te stellen dat niet het land, maar de zeeën en oceanen het beeld van de Aarde bepalen.

Het kan dus geen kwaad even stil te staan bij het belang van deze immense watervlaktes op onze samenleving. Op hoe ons weer en klimaat erdoor worden gestuurd, allerlei natuurlijke rijkdommen eruit kunnen worden gewonnen of wat oceanen en energie gemeen hebben. Ook loont het de moeite in te zoomen op de fascinerende geheimen van de diepzee, de gifmechanismen en eetbaarheid van kwallen of op de veranderingen die zich in de loop van de geschiedenis in het zilte nat hebben afgespeeld.

Bij elk van deze verhalen speelt onderzoek en kennisvergaring een niet onbelangrijke rol, hoe moeilijk het bedrijven van wetenschap op zee soms ook kan zijn. Met onbemande duikklokken duizenden meters afdalen naar donkere dieptes, slechter gekend dan de maan. Aan de hand van satellietbeelden wijzigingen in zee-spiegelhoogte of voedselrijkdom aflezen, of door geluidsgolven scheepswrakken opsporen. Veel kan tegenwoordig, tot het uitrusten van zeeolifanten met meetapparatuur om metingen te verrichten waar zelfs de meest geperfectioneerde boei of profiler niet geraakt. En wat meer is, onderzoek op zee wordt gekenmerkt door een interdisciplinaire benadering en een geest van samenwerking.

Ook dichter bij huis kan de zee en kust nog verrassen. In het boek “Onze kust anders bekeken” -dat eind 2009 van de drukpersen rolde- neemt de auteur de lezer mee op sleeptouw langs onze kust, aan de hand van een 25-tal gedocumenteerde verhalen. Hoe het dezer dagen met de zeehonden is gesteld, hoe ver je op zee kunt zien of waarom de zeespiegel nooit een echte spiegel is. Vanwaar het lenteschuim op onze stranden afkomstig is en waar je heen moet om je temidden de historische Zwingeul te wanen,…

Op 21 september komt de auteur van dit boek, Jan Seys, voor Natuurpunt Brugs Ommeland een voordracht geven in Oostkamp. Maak je klaar voor een virtuele reis langs kusten en zeeën.