BLIKVANGERS van 20-01 tot en met 26-01-2014

Machteld Kaesemans

 Velduil / Freddy Cordy.

 

Wind, regen, regen en nog eens regen…zo ziet deze winter eruit ! Vinden onze vogels, wintergasten, dit ook niet zo leuk ?

 

Veel heb ik dus deze week niet aan te bieden. De velduilen in de UItkerkse Polder  worden nog af en toe gezien. Een ruigpootbuizerd in Cadzand of rond het Zwin doet eventjes denken aan de winter evenals een verdwaalde grote of middelste zaagbek.

 

De geziene soorten zijn praktisch dezelfde dan vorige week behalve enkele die niet meer gespot werden.

 

Mijn aandacht ging dan naar het strand en de achterhaven waar drie steltlopers van het geslacht “Calidris” werden genoteerd nl; drieteenstrandloper plus bonte en paarse strandloper. Verder spotte men ook steenloper, rosse grutto, tureluur e.a.

 

Nu “Het Grote Vogelweekend” voor de deur staat, vraag ik dat elkeen de aanwezige tuinvogels telt. Misschien zit er wel een zwarte mees, zoals bij mij deze week, of een keep, sijs en putter tussen de groenlingen en de vinken.

 

Alle vogels zijn trouwens onze aandacht meer dan waard.

 

 

 Middelste Zaagbek

 

Herman Blockx

.

 Grote Zilverreigers

 

Danny Claeysier

 .

 

WAARNEMERS

Albert Neyt, Alex Van Herrewege, André Van de Laer, Ann Dumoulin, Anne Coppens, Annemie Opdebeeck, Antoon Verleye, Arnout Zwaenepoel, Baetsle Rudi, Bart Van Thuyne, Benedict De Laender, Bernard Dekimpe, Bert Kindermans, Bruno Beyen, Claire Fery, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Devos Johan, Dirk Anseeuw, Dominique Bauwens, Dries Candaele, Eric Hantson, Eric Hermy, Erwin Derous, Filip De Coster, Fonny Schoeters, Frank De Scheemaeker, Freddy Cordy, Freddy Rogiers, Frédéric Baudoin, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Guido Burggraeve, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Hillewaert, Hans Vandenberghe, Hans  Vansteenbrugge, Hilde Fontier, J Vanryckeghem, Jan D’hondt, Jan Pauwels, Jan Swimberghe, Jan van Eeckhout, Jean-Marie Testaert, Jef De Pooter, Jens Derycker, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Jonathan Meire, Kamiel Aerts, Karina Samyn, Kathleen Coen, Leo Declercq, Luc De Cat, Luc Van Den Kerchove, Luc Vanpaemel, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Deknock, Marc Rogghe, Marnix Vyncke, Michel Louette, Miguel Depoortere, Mylle Johnny, Noël Lievrouw, Norbert Desmet, Olivier Beck, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Maertens, Paul van Sanden, Peter Van den Bossche, Peter Van Herp, Pierre Blockx, Pierre Tavernier, Rik Vande Kerchove, Roland Bultinck, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, RV Simon Stevin, Sam Dewanckele, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stéphane Venmans, Steven B, Steven de Bruycker, Steven Deman, Stijn Borny, Verduystert j.p, Viviane Lootens, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Pauwels

 

 

Drieteenstrandloper /  Paarse Strandloper  /

Bonte Strandloper  /  Steenloper

 

 1 & 2:  Marc De Ceuninck    /    3 & 4:  Marc Nollet

.

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

 Tureluur    /    Rosse Grutto

 

 Marnix Vyncke    /    Herman Blockx

 

Grote Zaagbek: Oostendse Vaart.

Middelste Zaagbek: Zeekanaal, Achterhaven, Zeebrugge.

Rosse Stekelstaart: Roksem Put.

Kuifduiker: Achterhaven.

Grote Zilverreiger: ZIE LINK.

Bruine Kiekendief: Uitkerkse Polder..

Blauwe Kiekendief: Stalhille, Uitkerke, Het Zwin, Achterhaven, De Haan, Wenduine.

Ruigpootbuizerd: Westkapelle, Kleyne Vlakte, Retranchement.

Smelleken: Uitkerke, Burkelpolder.

Slechtvalk: ZIE LINK.

Waterral: Achterhaven, Assebroek.

Paarse Strandloper: Cadzand.

Geelpootmeeuw: Roksem Put, Uitkerke.

Velduil: Uitkerke Weiden.

Zwarte Specht: Beisbroek.

Roek: Koolkerke, Ruddervoorde.

Cetti’s Zanger: Achterhaven.

Waterpieper: Achterhaven, Uitkerke.

Barmsijs spec.: Assebroek

Kruisbek: Vloethemveld.

Sneeuwgors: Fonteintjes, Strand bij Oostdam.

 

 

Sijs    /    Keep

 

Patrick Keirsebilck    /    Marc Nollet

 

Machteld Kaesemans  28-01-2014