Machteld en de roepie roepie

Marc Nollet

De meeste onder ons kennen de leuke conference van Toon Hermans met als titel “De Ornitholoog” waarin hij beroemde tropische vogels imiteert. Komen o.a. aan bod de kroet, de poelifinario en de witte en zwarte roepie roepie.
 
Dit laatste vogeltje was vandaag in De Standaard de titel van een over twee bladzijden uitgespreid artikel over onze hobby: het vogelen en dit naar aanleiding van de vraag van Natuurpunt om het komende weekend de vogeltjes te tellen in onze tuin.
 
Een paar bladzijden eerder stond een paginagrootte afbeelding met een grote zaagbek en een beflijster met er onder “SPOT NIET MET VOGELSPOTTERS” en daar onder “Vogels kijken is goed voor u”.
 
Mijn aandacht was dus al aangescherpt en toen ik die beflijster terug zag staan boven een artikel met als titel “Roepie, roepie” begon ik dit met veel aandacht te lezen.
 
Eerst wordt in de tekst vermeld dat in Nederland men ongestraft kan vogelen, maar dat gemiddeld Vlaanderen bij dit werkwoord aan iets pikanter denkt. In de U.K. is dit ook niet het geval want daar maakt de BBC genoeg documentaires die worden uitgezonden in primetime zodat iedereen daar het belang van onze hobby inziet.
 
En dan plots valt een naam van een vogelaar: Machteld Kaesemans … onze Machteld! En ook Pierre komt ten tonele, al is het maar om de boekhouding bij te houden van de aankopen van vogelvoer. Machteld komt dan aan het woord op de directe wijze zoals wij haar kennen: “Patchwork is een hobby maar vogels kijken is raar …”
 
Wat verder komt ook nog Dominiek Verbelen spreken over het economische belang van vogelaars.
 
Wij bij Mergus zijn erg tevreden dat twee van onze leden in dit artikel de aandacht krijgen die zij verdienen. Het zijn beiden – elk op haar/zijn manier – fervente vogelaars waarvan we hopen ze nog lang in onze vogelwerkgroep te mogen houden.
 
Om hen en dan ook Natuurpunt te steunen werkt Mergus mee aan het Grote Vogelweekend door op zondag 2 februari met een stand aanwezig te zijn in het Bezoekerscentrum “Groenwaecke” van de Uitkerkse polders. Jullie zijn er allen van harte welkom vanaf 10u.