BLIKVANGERS van 27-01 tot en met 02-02-2014

Machteld Kaesemans

 Nonnetje  /  Filip De Ruwe

 

Ik wil nog even terugkomen op de activiteit van vorig weekend: “Het grote Vogelweekend”.

Er werd heel veel reclame gemaakt in dagbladen, radio en televisie. Duizenden  gezinnen telden mee. Wij Mergussers stonden in “Groenwaecke – Uitkerke” met een stand . Hier werd er uitleg en informatie verstrekt aan de bezoekers. Dus ging mijn belangstelling ook uit naar de tuinvogels…zie foto’s. Trouwens de huismus staat voorlopig de eerste.

 

Aandacht schenk ik ook aan de sperwer die midden in de telling de rust kwam verstoren in mijn tuin, zodat de vogeltjes meer dan een uur wegbleven. Een andere roofvogel die vaak gezien wordt is de buizerd.

 

Eindelijk hebben we de drie leden van de familie “Mergus” in ons gebied: een nonnetje v., een paar grote zaagbekken man en vrouw en enkele middelste zaagbekken. Het aantal is echter zeer beperkt.

 

Aan Het Zwin spotte men nog strandleeuwerik, frater, ijsgors en sneeuwgors.

 

Mogen we nu al de winter vergeten ?

 

 

Grote Zaagbek:  man & vrouw

 

 Danny Claeysier    /    Geert De Clercq

 

WAARNEMERS

Alain Boeckx, Albert Neyt, Annemie Opdebeeck, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Bart Van Thuyne, Bart Verstraete, Bernard De Langhe, Bert Kindermans, C Lenaers, Carl-Eric Anspach, Claire Fery, Daniël Wybo, Danny Claeysier, David Botteldoorn, Denis van der Elst, Dirk Peene, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik Etienne, Erwin Derous, Fabien Ryckebosch, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Frank De Scheemaeker, Freddy Cordy, Freddy Rogiers, Frédéric Vanhove, Geert  de Clercq, Gert Vanautgaerden, Guido Orbie, Hamelinck Walter, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Vansteenbrugge, Harry Van de Laer, Herwig Mees, J Vanryckeghem, Jan Vanhoutte, Jean-Pierre Robert, Jens Derycker, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Jonas Ghyselen, Jürgen Vanpraet, Julie Lecomte, Karim Neirynck, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanbelle, Luc Vanpaemel, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc & Françoise Roca , Marc Batsleer, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc Rogghe, Marc Detollenaere, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Michel Louette, Miguel Depoortere, Mylle Johnny, Nicolas Brackx, Noël Vervaecke, Olivier Dupont, Olivier Vergucht, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Verbeke, Paul D’hoore, Pierre Blockx, Pierre Moiset, Pieter Van Hauwaert, R. De Jaegher, Renaat vande Meulebroeke, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Roland Bultinck, Romain Deloof, Rudy Deplae, Sabine Krings, Serge Alllein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steffi Boelens, Stephen Boddington, Steven B, Steven D’haese, Stijn Borny, Vandeputte Christian, Verduystert j.p, Viktor Beeldens, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Pauwels, Wim Trio.

 

 

 Sperwer    /    Buizerd

 

 Patrick Keirsebilck    /    Marc Nollet

 

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

.

.

 Groenwaecke

 

Marc Nollet

.

.

Pimpelmees  /  Koolmees  /  Zwarte Mees  /  Staartmees

.

 Marc Nollet  /  Ruben Saey  /  Caroline De Wulf  /  Miel Ferdinande

 

Nonnetje: Kwetshage.

Grote Zaagbek: Zandberghoevevijver.

Middelste Zaagbek: Zeekanaal, Achterhaven.

Kuifduiker: Achterhaven.

Grote Zilverreiger: ZIE LINK.

Bruine Kiekendief: Uitkerke Weiden.

Blauwe Kiekendief: Stalhille, Uitkerke, Het Zwin, De Haan, Varsenare.

Ruigpootbuizerd: Kleyne Vlakte.

Slechtvalk: ZIE LINK.

Waterral: Damme, Moerbrugge.

Bokje: Achterhaven.

Paarse Strandloper: Cadzand.

Geelpootmeeuw: Jabbeke Weiden Rijswacht.

Bosuil: Grijs Paard, Beukenpark, Bos van Wijnendale.

Velduil: Uitkerke Weiden, Het Zwin.

Kleine Bonte Specht: Loppem Park.

Zwarte Specht: Beisbroek, Vagevuurbossen, Heideveld-Bornebeek.

Roek: Beernem, Oostkamp, Damme;

Strandleeuwerik: Het Zwin.

Kleine Barmsijs: Loppem.

Frater: Het Zwin.

Kruisbek: Vloethemveld.

IJsgors: Het Zwin.

Sneeuwgors: De Haan, Zeebrugge, Klemskerke.

 

Huismus    /    Ringmus

 

 Filip De Ruwe    /    Miel Ferdinande

 

Machteld Kaesemans   04-02-2014