Blikvangers van 28-07 tot en met 03-08-2014

Machteld Kaesemans

 Zwarte Ibis  /  Herman Blockx.

 

De nieuwkomer van deze week is een zeldzame zwarte ibis. Een zwarte ooievaar werd ook opnieuw gezien, evenals een roerdomp, een visarend, een porseleinhoen, een temmincks- en krombekstrandloper. De waterral die zeer verborgen in het riet leeft liet zich na lang wachten ook een paar keer spotten.

 

Opvallend zijn wel de grote aantallen watersnippen en kemphanen. De lepelaars zijn nog steeds met meerdere aanwezig.

 

Vandaag gaat mijn aandacht echter vooral naar de alledaagse vogels, die niet graag gezien worden door de meeste mensen nl. spreeuw, ekster en zwarte kraai. Die twee laatste zijn zeker niet geliefd. Het beeld dat de mensen tegenover deze vogels hebben is veel te zwart/wit, het is een stigma dat ze door hen werd toebedeeld. Nochtans hebben ze zeker hun nut in de natuur. Hun vederkleed is eveneens schitterend…bewonder ze maar eens. Wat de spreeuwen betreft, deze zijn voor het ogenblik reeds in grote getale aanwezig in de polders. In de vlucht zijn die synchroon zwenkende zwermen een spectaculair schouwspel…een streling voor het oog!

 

 

 Waterral

 

Marc De Ceuninck

 

Watersnip

 

Freddy Cordy

 

 

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Annelies Jacobs, Arnout Zwaenepoel, Bart Mortier, Bastiaan Notebaert, Bert Kindermans, Dominique Bauwens, Dries Candaele, Dumont de Chassart, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Fabien Ryckebosch, Fernand Van Ginderen, Frank De Scheemaeker, Freddy Cordy, Freddy Rogiers, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert Depreitere, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Hillewaert, Hilbran Verstraete, J. Vanryckeghem, Jan D’hondt, Jasper Mussche, Jean-Pierre R., Jens Derycker, Johan Buckens, Johan Corveleijn, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Klaas Debusschere, Kristof Hurtekant, L Feys, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Marc Deknock, Marc Nollet, Marc Rogghe, Marc van Handenhove, Marcel Pottier, Marnix Aernaut, Marnix Vyncke, Miguel Depoortere, Mylle Johnny, Nicolas Loix, Noël Vervaecke, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul D’hoore, Peter Lammens, Pieter Ingelaere, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robrecht Pillen, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Simon Brandt, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Tim Audenaert, Valérie Goethals, Verduystert J.P., Walter van der Meulen, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Pauwels, Wout Opdekamp.

 

 

 Spreeuw

 

Guido Orbie

 

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

 Zwarte Kraai    /    Ekster

 

 

 Marc Nollet    /    Jan Vanhoutte

 

 

Zomertaling: Kleyne Vlakte.

Geoorde fuut: Put van Vlissegem.

Zwarte ooievaar: Bredene.

Zwarte ibis: Oudenburg Weiden Pompje.

Lepelaar: Oudenburg, Achterhaven, Lissewege, Uitkerke, Knokke, Vlissegem.

Roerdomp: Fonteintjes.

Grote zilverreiger: Achterhaven, Blankenberge.

Visarend: Uitkerke- Meeuwenweide.

Wespendief: Oostkamp, Knokke, Beernem, Loppem, Snellegem, St. Michiels, Wingene.

Bruine kiekendief: Oudenburg, Stalhille, Knokke, Uitkerke. Houtave.

Blauwe kiekendief: Vlissegem, Nieuwmunster, Oudenburg, Houtave.

Havik: Snellegem, Beernem.

Slechtvalk: Brugge, Vloethemveld, Knokke.

Waterral: Oudenburg.

Porseleinhoen: Weiden Pompje.

Steltkluut: Oudenburg, Uitkerke.

Bosruiter: Torhout, Oudenburg, Achterhaven.

Temmincks strandloper: Weiden Pompje.

Krombekstrandloper: Weiden Pompje.

Grote stern: Het Zwin.

Kerkuil: Beernem.

Bosuil: St. Michiels.

Kleine bonte specht: Damme, Oostkamp, Beernem.

Zwarte specht: Wingene, Zedelgem.

Wielewaal:.Damme, Moerkerke.

Sprinkhaanzanger: Damme;

Blauwborst: Uitkerke.

Gekraagde roodstaart: Waardamme.

 

 

 Gekraagde Roodstaart    /    Roodborsttapuit

 

 

Johan Buckens    /    Lowie Lams

 

Machteld Kaesemans  2014-08-05