BLIKVANGERS van 20-10 tot en met 26-10-2014

Machteld Kaesemans

 Rotgans  /  Patrick Keirsebilck.

 

In een eerder artikel van voorzitter Frank werd reeds aangehaald dat er deze week heel veel trek was aan de kust. Op 22-10 werd het dagrecord van rotgans -10.844 ex.- , jan-van-gent -187 ex.-, middelste jager en bergeend gebroken. Heel wat pijlstaarten, bonte strandlopers, dwergmeeuw en zowaar een velduil repten zich ook naar het zuiden.  Op 26-10 telde men 29.966 spreeuwen.  Ik probeer jullie aan de hand van foto’s de sfeer een beetje weer te geven. Vogels fotograferen in vlucht is echter geen sinecure.

 

Ter plaatse viel het aantal grote zilverreigers op, vooral aan de Hoge Moere in Houtave. De visarend aan de Zandberghoeve trok nog steeds de volle aandacht. Baardmannetjes zijn altijd heel leuk om te ontdekken en geelgors, ijsgors, sneeuwgors maken een namiddag vogels kijken zeer aangenaam. Aan de Schorrenweiden verbleef een Amerikaanse steltkluut…ontsnapte vogel?

 

Hierbij mogen we niet vergeten de zeer zeldzame kleine vliegenvanger te vermelden. Hij verbleef nog  tot 23-10 aan Sashul Heist.

 

 

 Grote zilverreiger

 

Marnix Vyncke

 

 

 Visarend

 

Luc Van den Kerchove

 

 

 

WAARNEMERS:

Alain De Broyer, Albert Neyt, Anne Janssens, Antoine Cornelis, Antoon Ovaere, Arnout Zwaenepoel, Bastiaan de Ketelaere, Ben Steeman, Benoit Van Damme, Bernard Dekimpe, Bert Kindermans, Caroline De Wulf, Catherine Priem, Claire Fery, Daniël Wybo, David Botteldoorn, Dirk Libbrecht, Dominique Verbelen, Elie Coremans, Eric Hermy, Fabien Ryckebosch, Filip De Ruwe, Filip Goussaert, Florian Martens, Frank De Scheemaeker, Freddy Cordy, Freddy Rogiers, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Hans Compernolle, Hans Vansteenbrugge, Herman Blockx, Hilbran Verstraete, Isabelle Bossuyt, Jan Baert, Jan De Vos, Jan Ranson, Jan Swimberghe, Jasper Matthys, Jasper Mussche, Jelle Quartier, Jeroen Vanheuverswyn, Joachim Bertrands, Johan Buckens, Johan De Clerck, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Karel Tack, Ken Lossy, Kenny Hessel, Koen Baute, Kristof Hurtekant, L Feys, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Deblauwe, Luc Van den Kerchove, Luc Vanbelle, Luc Vanpaemel, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Batsleer, Marc Nollet, Marc Rogghe, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Maurice Meunier, Michel Louette, Miguel Depoortere, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Olivier Hendrick, Olivier Vergucht, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Peene Dirk, Pierre Devillers, Pieter Van Dorsselaer, Pieter Van Hauwaert, Robin Vermylen, Romain Deloof, Roobaert Danny, Rudy Deplae, Serge Allein, Simon Feys, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven D’haese, Stijn Borny, Stijn Cooleman, Sven Dhuyvetter, Sven Maly, Tom Goossens, Valérie Goethals, Vandeputte Christian, Verduystert J.P., Vic Puype, Willy Dias, Wim Pauwels, Yannick Verstraete, Zaprudnik Christophe.

 

 

 Pijlstaart    /    Middelste jager

 

 

 Patrick Keirsebilck

 

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

 Jan-van-gent  /  Velduil  /  Spreeuw  /  Bonte strandloper

 

 

 

 Marc Nollet  /  Marnix Vyncke  /  Jan Geens  /  Jan Vanhoutte

 

 

Rosse stekelstaart: Roksem Put.

Noordse pijlstormvogel: Noordzee.

Vaal stormvogeltje: De Haan.

Lepelaar: Achterhaven, Uitkerke.

Roerdomp: Fonteintjes.

Grote zilverreiger: ZIE HIER

Jan-van-gent: Wenduine, Het Zwin,Noordzee.

Visarend: Oedelem, Sijsele.

Bruine kiekendief: Achterhaven, Klemskerke.

Slechtvalk: Zedelgem,  Zeebrugge, Uitkerke, Achterhaven, Brugge, Heist, Oudenburg, Knokke, Damme.

Waterral: Achterhaven, Moerbrugge, Assebroek, Damme, Uitkerke, Varsenare, Heist.

Amerikaanse steltkluut:: Weiden Pompje.

Bokje: Achterhaven, Assebroek, Beernem.

Noordse stern: Knokke-Heist.

Grote stern: Zeebrugge.

Grote jager: Noordzee.

Middelste jager: Noordzee, Zeebrugge, Blankenberge.

Kleine jager: Noordzee, Zeebrugge, Blankenberge.

Alk / Zeekoet: Zee te Zoute.

Kerkuil: Wingene.

Bosuil: St. Michiels, Zedelgem, Beernem, Oostkamp.

Velduil: Damme, Knokke, Noordzee.

Kleine bonte specht: Ruddervoorde, Knokke.

Zwarte specht: Sijsele, Beernem.

Baardman: Achterhaven.

Boomleeuwerik: Zeebrugge, Knokke.

Cetti’s zanger: Achterhaven, Zeebrugge, Oostendse Vaart.

Bladkoning: Zeebrugge.

Braamsluiper: Zeebrugge.

Beflijster: Heist, Achterhaven.

Kleine vliegenvanger: Heist Sashul.

Roodkeelpieper: Achterhaven.

Waterpieper: Weiden Pompje.

Kleine barmsijs: Loppem.

Barmsijs onbekend: Heist.

Kruisbek: Loppem, Heist.

Geelgors: Zeebrugge.

IJsgors: Achterhaven.

Sneeuwgors: Zeebrugge.

 

 

 Kleine vliegenvanger

 

 Johan Buckens

 

Machteld Kaesemans  2014-10-28