BLIKVANGERS van 03-11 tot en met 09-11-2014

Machteld Kaesemans

 Vale gierzwaluw  /  Olivier Vergucht

 

Een veel kortere lijst deze week, maar wel één waarneming van heel groot formaat. Een VALE GIERZWALUW vloog in Sijsele over de Meibosvijver en werd gespot tijdens het wachten op de visarend…. waaauw! Dit is het eerste zekere exemplaar voor 2014 in ons land. Proficiat Olivier!

 

Opmerkelijk is  zeker de visarend die toch nog heel laat in onze streken vertoeft, tot ergernis van enkele vissers. De eerste roodhalsgans, alhoewel deze van de Lage Moere een escape is en de eerste ruigpootbuizerds zijn eveneens het vermelden waard.

Een zeldzame Siberische boompieper en een even zeldzame Siberische tjiftjaf werden opnieuw gevonden. De ontsnapte Amerikaanse steltkluut vrolijkt de Schorrenweiden een beetje op, want anders is er daar hedendaags weinig te beleven.

 

In de Polders lijkt er ook zeer rustig op vogelgebied, wel een flinke groep kramsvogels en wat koperwieken gespot. Helaas de vele geweerschoten van de jagers teisteren het gehoor en doen je telkenmale flink opschrikken !!!

 

 

 Roodhalsgans

 

Danny Claeysier

 

 Ruigpootbuizerd

 

Johan Buckens

 

 

WAARNEMERS:

Adriaan Seynaeve, Albert Neyt, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Bart Mortier, Bart Van Thuyne, Bastiaan de Ketelaere, Bert Kindermans, Braem  Wouter, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Dany Depauw, Dany Salembier, David Botteldoorn, Devos Johan, Dries Candaele, Eric Hermy, Erwin Derous, Filip De Ruwe, Frank De Scheemaeker, Frederik Fluyt, Gaby Wieme, Guido Orbie, Hans De Blauwe, Hans Vansteenbrugge, J Vanryckeghem, Jaap Poortvliet., Jan D’hondt, Jan Swimberghe, Jan Vanaverbeke, Jasper Mussche, Jean Hugé, Jelle Ronsmans, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johnny du Burck, Jonas Pottier, Karina Samyn, Kenny Hessel, Kristof Hurtekant, Laurens van Merris, Leo Declercq, Lieven Simons, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc De Waele, Luc Lippens, Luc Teugels, Luc Vanderbeke, M. Kesteloot, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc Rogghe, Marcel Poorters, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Michael Deryckere, Michel Louette, Miguel Depoortere, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Nicolas Brackx, Noël Vervaecke, Olivier Vergucht, Patrick Janssens, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul D’hoore, Pierre Blockx, Pierre Tavernier, Pieter Van Hauwaert, Reinoud Allaert, Rik Vande Kerchove, Ruben Vernieuwe, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Borny, Stijn Cooleman, Sven Maly, T. Sleeuwaert, Vandeputte Christian, Verduystert J.P., Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Packet, Wim Pauwels, Xander Termonia.

 

 

 Visarend

 

 Filip De Ruwe

 

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Velduil  /  Amerikaanse steltkluut  /  Kramsvogel  /  Koperwiek

 

 

 

 

1: Johan Buckens  /  2&4: Marnix Vyncke  /  3: Marc Nollet

 

 

Roodhalsgans: Het Zwin, Meetkerke.

Geoorde fuut: Zeebrugge, De Haan.

Lepelaar: Het Zwin.

Roerdomp: Zedelgem.

Grote zilverreiger: ZIE HIER

Visarend: Oedelem, Sijsele.

Bruine kiekendief: Achterhaven, Oedelem, Oudenburg, Uitkerke.

Blauwe Kiekendief: Meetkerke, Uitkerke.

Havik: Meetkerke.

Ruigpootbuizerd: Het Zwin, UItkerke.

Smelleken: Uitkerke, Torhout.

Slechtvalk: Zedelgem, Uitkerke, Knokke, Meetkerke, Vlissegem, Oudenburg, Varsenare.

Waterral: Moerbrugge, Damme.

Amerikaanse steltkluut:: Weiden Pompje.

Bokje: Assebroek.

Kerkuil: Beernem.

Bosuil: Oostkamp, Zedelgem, Snellegem.

Velduil: Zeebrugge, Assebroeb, Uitkerke.

Vale Gierzwaluw: Sijsele Meibosvijver.

Baardman: Uitkerke.

Cetti’s zanger: Damme.

Siberische tjiftjaf: Achterhaven, Heist.

Braamsluiper: Zeebrugge.

Siberische boompieper: Zeebrugge.

Waterpieper: Uitkerke.

Barmsijs onbekend: Zeebrugge.

IJsgors: Uitkerke.

Sneeuwgors: Heist.

 

 

 Siberische tjiftjaf    /    Braamsluiper

 

 

 Johan Buckens

 

Machteld Kaesemans  2014-11-11