BLIKVANGERS van 05-01 tot en met 11-01-2015

Machteld Kaesemans

 Dwerggans  /  Jan Baert.

 

In deze stormachtige, kletsnatte week was er één grote uitblinker: de 4 dwergganzen, een met zender en de rest geringd. Er werd reeds allusie hierover gemaakt in 2 vorige artikels. Ze komen uit de Scandinavische landen en worden van daar uit gevolgd. Het was een hele klus om ze te fotograferen, want ze zaten tussen vele kleine riet- en kolganzen en vlogen bij het minste onraad op. Foto 1 is van een vroegere datum, waarbij je zeer goed de kenmerken kunt zien. Foto 2 werd genomen door Johan in moeilijke omstandigheden, maar dit zijn wel de gezochte exemplaren. Een foto van kleine rietgans en kolgans werd eveneens gepubliceerd als vergelijking.

 

Daarnaast wil ik vooral de aandacht vestigen op het komende weekend. Op 17 en 18 januari 2015 worden de tuinvogels geteld en de resultaten doorgestuurd naar Natuurpunt  Dit evenement noemt “Het Grote Vogelweekend”.

In vroegere Blikvangers kwamen al een paar soorten aan bod. Ditmaal breng ik een afbeelding van enkele minder frequente tuinvogels  zoals kuifmees…- heerlijk om deze eens in je tuin te kunnen observeren- , staartmees, zwarte mees, keep en sijs. De vier laatste kan je vooral bij koud weer bewonderen aan de voedertafel of silo, maar bij deze “winter” is dit niet het geval.

Merel en spreeuw, twee veel voorkomende vogels werden eveneens afgebeeld.

 

Voor de rest, doorloop de lijst en geniet van alle vogeltjes wanneer het eventjes droog blijft! Vergeet de telling niet op zaterdag of zondag !

 

 

 Dwerggans

 

Johan Buckens

 

 

Kleine Rietgans    /    Kolgans

 

 

Régy Goemaere  /  Marnix Vyncke

 

 

WAARNEMERS:

Alain Paquet, Albert Neyt, Antoine Cornelis, Anton Elias, Arnout Zwaenepoel, Baetsle Rudi, Bart Mortier, Bart Van Thuyne, Bart Vantorre, Bastiaan de Ketelaere, Caroline De Wulf, Catherine Priem, Christophe Jacobs, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Devos Johan, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Frank De Scheemaeker, Frederik en Nayana Willemyns, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Gilles Bavay, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Vandenberghe, Henk Loobuyck, J Vanryckeghem, Jacques Carney, Jan Swimberghe, Jasper Mussche, Jean Devillers-Terschuren, Jean-Pierre Lucas, Jens Derycker, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Kenny Hessel, Koen Baute, Kris De Wit, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Teugels, Luc Vanpaemel, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc Rogghe, Marnix Vyncke, Michel Louette, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, P. Focquier, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Vandousselaere, Paul Maertens, Peene Dirk, Peter Adriaens, Peter Decleir, Pierre Blockx, Pierre Devillers, Pieter Van Hauwaert, Reinoud Allaert, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sandra Van Hees, Simon Feys, Starling reizen, Stefaan Brinckman, Stijn Baeten, Stijn Borny, Stijn Cooleman, Thomas Michiels, Valérie Goethals, Van De Velde Lode, Vanhaeren Yvan, Verduystert J.P., Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wout De Rouck, Yves Fagniart.

 

 

 Kuifmees

 

Marc Nollet

 

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Staartmees  /  Zwarte Mees  /  Keep  /  Sijs

 

 

 

 

 Miel Ferdinande  /  Ruben Saey  /  Marc Nollet  /  Geert Vanhulle

 

 

Dwerggans: Stalhille Weiden.

Roodhalsgans: Het Zwin.

Kleine zwaan: Lapscheure.

Middelste zaagbek: Zeekanaal.

Zwarte ibis: Achterhaven.

Lepelaar: Het Zwin.

Roerdomp: Zedelgem, Moerbrugge.

Koereiger: De Haan, Meetkerke.

Grote zilverreiger: ZIE HIER

Jan-van-gent: Noordzee.

Kuifaalscholver: Achterhaven

Rode wouw: Beernem, Meetkerke, Oedelem.

Bruine kiekendief: Houtave, Achterhaven.

Blauwe kiekendief: Stalhille, Uitkerke, Vlissegem, Oudenburg, Meetkerke, Houtave.

Havik: Kleyne Vlakte.

Smelleken: Meetkerke.

Slechtvalk: Zedelgem, Uitkerke, Achterhaven, Knokke, Brugge, Torhout, Dudzele, Meetkerke, Damme, Eernegem, Heist, Sijsele.

Waterral: Moerbrugge, Damme, Assebroek.

Amerikaanse steltkluut: Oudenburg

Paarse strandloper: Blankenberge

Geelpootmeeuw: Roksem Put.

Grote jager: Knokke – Zee te Zwin.

Kerkuil: Aartrijke.

Velduil: Uitkerke Weiden, Zuienkerke.

Kleine bonte specht: Sijsele.

Zwarte specht: Wingene, Sijsele.

Roek: Hertsberge, St. Andries.

Boomleeuwerik: Assebroek.

Waterpieper: Achterhaven.

Barmsijs onbekend: Wingene.

IJsgors: Het Zwin.

Sneeuwgors: Achterhaven.

 

 

 Spreeuw    /    Merel

 

 

Marnix Vyncke    /    Bert Kindermans

 

Machteld Kaesemans  2015-01-13