BLIKVANGERS van 19-01 tot en met 25-01-2015

Machteld Kaesemans

 IJsvogel  /  Marnix Vyncke.

 

Met dit grijze, natte en kille “winterweer” wil ik jullie vergasten op een reeks kleurrijke vogeltjes die misschien het tekort aan zonnestralen eventjes doen vergeten! Deze vogels zijn niet zeldzaam, staan niet in de lijst maar werden allen gezien deze week.

De primus is wel het ijsvogeltje met zijn fluorescerende kleuren van blauw en groen, de lieveling van fotografen, van iedereen, zelfs van niet vogelaars.

De goudvink, weinig te zien in ons gebied valt eveneens op, net als de kleine roodborsttapuit, de keep en de putter met de Belgische driekleur.

De roodhalsgans verscholen tussen kolgans en kleine rieten in de Uitkerkse Polder en een groep smienten in de aanpalende weide vrolijken het landschap op.

Niet te vergeten zijn de deugnieten als ekster en gaai. De eerste wordt als gevolg van veel misverstanden en vooroordelen weinig geliefd door de mens. Bewonder toch eventjes de mooie kleuren van beide kraaiachtigen.

 

Voor de rest doorloop de lijst en bekijk wat en waar er nieuwe soorten te spotten vallen.

 

 

 Roodhalsgans

 

Danny Claeysier

 

 

 Smient

 

Herman Blockx

 

 

WAARNEMERS:

Achille Schretter, Albert Neyt, Annemie Opdebeeck, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Bart Van Thuyne, Bastiaan de Ketelaere, Benedict De Laender, Benoît Segaert, Benoit Van Damme, Bert Kindermans, Bram D’hondt, Catherine Matthys, Catherine Priem, Christine Delrue, Christophe Jacobs, Dan Slootmaekers, Danny Claeysier, Dany Depauw, Dario De Backer, Dimitri Van der Beken, Dirk Anseeuw, Dominique Bauwens, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Eddy De Taey, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Derous, Erwin Slagmulders, Filip De Coster, Fonny Schoeters, Frank De Scheemaeker, Franky Bauwens & Dominique Verbeke, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Guido Rappé, Guy de Bethune, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Harry Van de Laer, Henk Loobuyck, Herman Blockx, Hilde Fontier, J Vanryckeghem, Jan de Wit, Jan Swimberghe, Jan Vanhoutte, Jasper Mussche, Jean Devillers-Terschuren, Jens Derycker, Jo Seynaeve, Johan Buckens, Johan Claessens, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Johannes Jansen, Johnny du Burck, Joris Everaert, Karim Neirynck, Koen Baute, Leo Declercq, Leo en Christien D`hoore, Lieven Devreese, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Van den Kerchove, Luc Vanbelle, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc Rogghe, Marnix Vyncke, Michael Deryckere, Monica Acton, Mylle Johnny, Nicholas Endriatis, Nick Vanclooster, Oliver Mechthold , P. Focquier, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Vlaeminck, Pattyn Francis, Paul Maertens, Paul Tuerlinckx, Paul Vervaet, Peene Dirk, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Pierre Devillers, Reinhardt Strubbe, Reinoud Allaert, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Ritchie Deceuster, Roland François, Romain Deloof, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Serge Allein, Simon Feys, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Baeten, Stijn Borny, Stijn Cooleman, Vandeputte Christian, Verduystert J.P. Willem Jans, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wout De Rouck.

 

 

 Goudvink

 

 Dieder Plu

 

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

IJsvogel  /  Roodborsttapuit  /  Putter  /  Keep 

 

 

 

 

 1&2  Marnix Vyncke    /    3&4  Patrick Keirsebilck

 

Roodhalsgans: Uitkerke Weiden.

Nonnetje: Fonteintjes.

Middelste zaagbek: Zeekanaal.

Kuifduiker: Achterhaven.

Zwarte ibis: Achterhaven.

Roerdomp: Zedelgem, Moerbrugge, Roksem Put, Achterhaven, Zeebrugge.

Kwak: Kleiputten Nieuwe Vrede.

Koereiger: Meetkerke.

Grote zilverreiger: ZIE HIER

Kuifaalscholver: Achterhaven

Bruine kiekendief: Uitkerke, Heist, Hoeke, Achterhaven.

Blauwe kiekendief: Uitkerke, Knokke, Houtave.

Havik: Zedelgem.

Ruigpootbuizerd: Het Zwin.

Smelleken: Knokke.

Slechtvalk: Zedelgem, Achterhaven, Brugge, Houtave.

Waterral: Moerbrugge, Damme, Zeebrugge, Achterhaven, Assebroek, Heist.

Bokje: Houtave, Achterhaven, Eernegem, Knokke.

Kerkuil: Wijnendale.

Bosuil: Jabbeke, Oostkamp.

Kleine bonte specht: Brugge, Loppem.

Middelste bonte specht: Wingene, Brugge.

Zwarte specht: Wingene, Beernem, St. Andries.

Roek: Oostkamp, Hertsberge, Sijsele, Assebroek.

Baardman: Achterhaven, Knokke.

Cetti’s zanger:.Knokke.

Graszanger: Achterhaven Hoge Noen.

Waterpieper: Achterhaven, Lapscheure.

Kleine barmsijs: Assebroek, Abdijenroute.

Frater: Het Zwin.

Goudvink: Zwinbosjes.

IJsgors: Het Zwin.

Sneeuwgors: Heist, Achterhaven.

 

 

 Ekster    /    Gaai

 

 

 Marc Nollet

 .

Machteld Kaesemans  2015-01-26