BLIKVANGERS van 02-02 tot en met 08-02-2015

Machteld Kaesemans

 Pestvogel  /  Marnix Vyncke.

 

Met griep toch de blikvangers, wel met een dag vertraging!

 

De parels van deze week zijn de vier pestvogels, die zich vooral ophouden in de Scharebrugstraat. Ze zijn verzot op bessen van de Gelderse roos, maar ook van andere besdragende struiken. In de Middeleeuwen dacht men dat deze prachtige vogels de pest verspreidden onder de mensen…vandaar de naam. Het is reeds geleden van 2013 dat de pestvogel nog in het Mergusgebied gezien werd. Aan de hand van meerdere foto’s probeer ik de vogels, de omgeving, de vogelspotters en de fotografen weer te geven.

Normaal zijn er tussen de 100 en 110 waarnemers, nu 142.

 

Nieuw deze week waren een groepje kleine zwanen en één enkele lepelaar.

Typische wintereenden in geringe getale zoals nonnetje, grote en middelste zaagbek werden eveneens gespot.

In de Uitkerkse Polder zitten er weinig velduilen, toch 2 maal een exemplaar in de duisternis.

 

Geniet van de mooie foto’s door onze fotografen elke week gemaakt en tot volgende week.

 

 

 Kleine Zwaan / Wilde Zwaan / Knobbelzwaan

 

Geert Vanhulle

 

 Lepelaar

 

Herman Blockx

 

 

WAARNEMERS:

Achille Schretter, Albert Neyt, Annemie Opdebeeck, Arnout Zwaenepoel, Baetsle Rudi, Bart Lambert, Bart Mortier, Bart Van Thuyne, Bastiaan Notebaert, Benoit Van Damme, Bert Kindermans, Catherine Priem, Chris Verbruggen, Danny Claeysier, Dany Depauw, Devos Johan, Dieter Coelembier, Dobbelaere Luc, Dries Candaele, Els L., Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Van Renterghem , Fabien Ryckebosch, Filip De Coster, Fons De Wispelaere, Franck Hollander, Frank De Scheemaeker, Freddy Cordy, Freddy Rogiers, Frédéric Coutellier, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert Baudoncq, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Gilles Bavay, Guido Minnaert, Guido Orbie, Gwenn Dodeur, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Henk Loobuyck, Herman Blockx, J Vanryckeghem, Jan D’hondt, Jan Swimberghe, Jan Vanhoutte, Jasper Mussche, Jean Devillers-Terschuren, Jens Derycker, Jeremy Demey, Jeroen Vanheuverswyn, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Seys, Johan Van Heulebrouck, Jonas Ghyselen, Jonathan Menu, Joris Elst, Jürgen de Witte, Kamil Daneels, Karel Tack, Karim Neirynck, Karina Samyn, Kenny Hessel, Kenny Naert, Koen Baute, Kris De Wit, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Leo Declercq, Leo en Christien D`hoore, Lise Verhaeghe, Louis Bostyn, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Lippens, Luc Vanbelle, Luc Vanderbeke, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Batsleer, Marc Nollet, Marc Rogghe, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Matthias Ceuterick, Michaël Bridoux , Michel Louette, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Nicolas Brackx, Nils Bouillard, Noël Vervaecke, Olivier Taylor, Pascal Deruyver, Patrick Janssens, Pattyn Francis, Paul D’hoore, Paul Maertens, Peene Dirk, Philip De Somer, Pierre Blockx, Pierre Devillers, Reinoud Allaert, Resteau Nathalie, Rieneke Vanhulle, Rik Vande Kerchove, Romain Deloof, Romain Duvivier, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Sébastien Benisch, Simon Feys, Stan De Blomme, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stephen Boddington, Steven D’haese, Stijn Borny, Stijn Cooleman, Stijn Vansteenbrugge, Sven Maly, Thibaud Vandaudenard, Tiemen De Smedt, Van Colenberghe Eric, Vandekerkhove Danny, Verduystert J.P., Viktor Beeldens, Vrielynck Jo, Willem Jans, Willy Dias, Wim Rommel, Wim Trio, Wouter Courtens.

 

 

 4 Pestvogels in de Scharebrugstraat in boomtop

 

Marc Nollet

 

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

 

 

 

 

 Marc Nollet  / Danny Claeysier  /  Rudi Baetsle  /  Pierre Ackou

 

 

Sneeuwgans: Kleyne vlakte.

Wilde zwaan: Beernem.

Kleine zwaan: Lapscheure, Middelburg.

Nonnetje: Roksem Put.

Grote zaagbek: Oedelem.

Middelste zaagbek: Achterhaven, Zeekanaal.

Kuifduiker: Achterhaven, Zeekanaal.

Zwarte ibis: Achterhaven.

Lepelaar: Houtave.

Roerdomp: Zedelgem, Moerbrugge, Roksem Put, Damse Vaart.

Kwak: Kleiputten Nieuwe Vrede.

Koereiger: Meetkerke.

Grote zilverreiger: ZIE HIER

Bruine kiekendief: Uitkerke, Oudenburg, Achterhaven, Zuienkerke, Knokke.

Blauwe kiekendief: Uitkerke.

Havik: Knokke, Heist.

Smelleken: Achterhaven, Zuienkerke, Knokke.

Slechtvalk: Zedelgem, Achterhaven, Brugge, Damme, Meetkerke, Zeebrugge, Uitkerke, Bredene, Houtave, Oostkamp, Knokke.

Waterral: Moerbrugge, Damme, Achterhaven, Meetkerke, Knokke, Koolkerke, Oostkamp, Assebroek.

Bokje: Koolkerke.

Kerkuil: Brugge.

Bosuil: Loppem, Oostkamp, Zedelgem.

Velduil: Uitkerke, Zuienkerke.

Oehoe: Brugge Centrum.

Kleine bonte specht: Beernem, St. Kruis, Loppem.

Middelste bonte specht: Lappersfortbos.

Zwarte specht: Zedelgem, Beernem.

Roek: Damme, Wingene.

Pestvogel: UItkerke / Blankenberge.

Strandleeuwerik: Het Zwin.

Cetti’s zanger: Varsenare, Knokke.

Waterpieper: Achterhaven.

Frater: Het Zwin.

Sneeuwgors: Achterhaven.

 

 Velduil

 

 

 Marnix Vyncke

 

Machteld Kaesemans  2015-02-11