BROEDVOGELS INVENTARISEREN VIA AVIMAP EN OBSMAPP: mijn eerste keer – zaterdag en zondag 11 en 12 april 2015

Frank De Scheemaeker

 

(sfeerfotootje Kampveld 2012- FDS)

Hoys allen,
Een klein verslagje van mijn eerste gebruik van Obsmapp voor de broedvogelkarting. Door het groot enthousiasme van Dominique heb ik me verleden jaar ook een Smartphone aangeschaft, nl een Sony Xperia en ik had de laatste maanden regelmatig losse waarnemingen via mijn Smartphone ingevoerd en ingelezen op waarnemingen.be. Maar waar het me vooral om te doen was – was het ingeven van waarnemingen die op het einde van het seizoen tot geldige territoria (zangvogels) en of zekere broedgevallen (bv huiszwaluw) kunnen leiden. En dit voor de gebieden in Dudzele die ik al jaren inventariseer.  De grondige uitleg van Koen Leysen in Groenwaecke in feb jl en de uitstekende handleiding op avimap.be deden me dit weekend van start gaan. Mijn bevindingen: het werkt! Ook voor een niet computer specialist als ik. Grote voordelen:

– je weet juist op welke plaats je bent (wat op een geprinte kaart niet zo evident is)
– je kan perfect de juiste plaats waar je de vogel ziet ingeven
– alle soorten en afkortingen en broedcodes zijn eenvoudig op de display weer te vinden en aan te vinken
-je hoeft geen kaart rond je nek hebben te bengelen – -die dan steeds in de weg van je verrekijker zit en je vaak een hand tekortkomt
– als je thuis komt – laad hij alle waarnemingen automatisch in zowel in Avimap als in Waarnemingen.be  .. wat een luxe.

Nu dinsdagavond maken we een wandeling in de Achterhaven. Ik breng mijn Smartphone mee. Iedereen die daar dan vragen rond heeft….. testen we samen het systeem even uit.

Met vriendelijke groeten

Frank