BLIKVANGERS van 06-04 tot en met 12-04-2015

Machteld Kaesemans

 Bonte Vliegenvanger  /  Filip De Ruwe.

 

Terwijl een vink lustig aan het zingen is,  ben ik bezig  mij door deze grote hoeveelheid aan gegevens te worstelen ! Niet minder dan 173 waarnemers, 54 soorten vogels van de “rode soortenlijst” tegenover normaal een 25 tal … de trek naar het noorden is volop aan de gang !

 

Bij het nakijken van de fenologie telde ik deze week 16 nieuwe soorten waaronder: purperreiger, zwarte wouw, bosruiter, visdief, grote stern, buidelmees, fitis, sprinkhaanzanger, beflijster, nachtegaal, gekraagde roodstaart, Engelse kwikstaart, noordse kwikstaart, steltkluut, boompieper en niet te vergeten een bonte vliegenvanger…de eerste van 2015 voor België en Nederland !!!!

 

Meerdere van deze vogels  worden hieronder afgebeeld. Hopelijk bekijken jullie grondig de volledige lijst en spoort dit aan om verder te genieten van onze vriendjes en van het mooie weer!

 

 

 Purperreiger

.

 Marnix Vyncke

 

 

 Beflijster

 

 Johan Buckens

 

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Annelies Jacobs, Arne Vermeulen, Arnout Zwaenepoel, Bart Mortier, Bart Van Thuyne, Benoit Van Damme, Benoit Verbruggen, Bert Kindermans, Catherine Priem, Chris Melis, Claerebout Stéphane – CNB, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Danny Klaessens, Dany Depauw, David Botteldoorn, Devos Johan, Devos Tom, Dieter Coelembier, dirk anseeuw, Dirk Verroken, Dominique, Dominique Bauwens, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Eeckhaut Bart, Emmanuel Crul, Erwin Derous, Fernand Van Ginderen, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Fr. en R. Simons-De Roeck, Frank De Scheemaeker, G. Van Assche, Gaby Wieme, Geert Carette, Gilles de Guchteneëre, Greet de Wandeler, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Hillewaert, Hans Vandenberghe, Hans Vansteenbrugge, Harry Vandecnocke, Hilbran Verstraete, Ivan Leroy, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan D’hondt, Jan Pauwels, Jan Swimberghe, Jasper Mussche, Jean-Pierre Lucas, Jens Derycker, Jo De Pauw, Johan Buckens, Johan De Clerck, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Jonathan Meire, Jos Simons, Jürgen de Witte, K van Dijck, K. Kauwenberghs, K. Van Parys , Karel Boey, Karel Tack, Karel Van Rompaey, Karina Samyn, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Kevin Feytons, Koen Baute, Koen Verbanck, Kris Lesage, Kristof Goemaere, Kristof Hurtekant, L Feys, Leo Declercq, Lieven Devreese, Lise Verhaeghe, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Lippens, Luc Vanbelle, Luc Vanpaemel, Luc Verroken, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc Rogghe, Marc, Detollenaere, Marcel Pottier, Margaux Boeraeve, Mark Logghe, Marnix Aernaut, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Maurice Meunier, Michael Deryckere, Michel Louette, Miel Ferdinande, Mifie Smetsaert, Miguel Demeulemeester, Miguel Depoortere, Mylle Johnny, Nicholas Endriatis, Nick Vanclooster, Nicolas Vanermen, Nicole Joly, Nils Bouillard, Noël Lievrouw, Noël Vervaecke, Olivier Taylor, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul D’hoore, Paul Maertens, Paul Van Gestel , Pauwel Bogaert, Peene Dirk, Peter Adriaens, Philippe Deprez, Pieter Van Dorsselaer, Pieter Van Hauwaert, Priëls Werner, Pruvoost Thomas, Reinhardt Strubbe, Reinoud Allaert, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robrecht Debbaut, Romain Deloof, Sander Bruylants, Sebastiaan Hanoulle, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stephen Boddington, Steven D’haese, Steven Van den Bussche, Stijn Borny, Stijn Cooleman, Sven Maly, Thibaud , Vandaudenard,Tom Vandezande, Valérie Goethals, Van Colenberghe Eric, Vandekerkhove Danny, Verduystert J.P., Ward Tamsyn, Ward Vercruysse, Werner Goussey, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Desmidt, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wouter Courtens.

 

 

 Bosruiter

 

 Patrick Keirsebilck

 

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

 Fitis  /  Sprinkhaanzanger  /  Nachtegaal  /  Gekraagde Roodstaart.

 

 

 

 Marc Nollet  /  Chris Melis  /  Alex Bogaerts  /  Johan Buckens.

 

 

Zomertaling: Achterhaven, Uitkerke, Fonteintjes, Blankenberge, Lissewege, Vlissegem, Roksem Put.

IJseend: Het Zwin.

Middelste zaagbek: Zeebrugge, Knokke.

Geoorde fuut: Roksem Put, Zedelgem, Uitkerke, Zuienkerke.

Lepelaar: ZIE HIER

Kwak: Zwinbosjes.

Koereiger: Meetkerke.

Purperreiger: Zeebrugge, Uitkerke, Klemskerke, Knokke.

Grote zilverreiger: Zedelgem, Oedelem, Loppem, Meetkerke, Varsenare, Achterhaven, Damme.

Kuifaalscholver: Achterhaven.

Visarend: Fonteintjes, Ichtegem.

Rode wouw: Knokke, Zeebrugge, Oedelem.

Zwarte wouw: Brugge, Knokke, Zeebrugge, De Haan, Zedelgem.

Bruine kiekendief: ZIE HIER

Blauwe kiekendief: Zeebrugge, Knokke.

Havik: Knokke.

Smelleken: Achterhaven, Knokke.

Slechtvalk: Brugge, Zedelgem, De Haan, Uitkerke, Zeebrugge, Bloemendale, Oostendse Vaart, Oedelem, Meetkerke, Achterhaven, Dudzele, Varsenare, Zuienkerke, Damme.

Waterral: Moerbrugge, Achterhaven, Uitkerke.

Kraanvogel: Sijsele.

Steltkluut: UItkerke, Oudenburg, Eernegem.

Bokje: Achterhaven, Lissewege, Zuienkerke, Uitkerke, Meetkerke.

IJslandse grutto: Weiden pompje, Uitkerke Weiden.

Bosruiter: Achterhaven, Uitkerke Weiden.

Pontische meeuw: Zeebrugge.

Geelpootmeeuw: Knokke, Achterhaven.

Grote Stern: Knokke, Wenduine / Blankenberge, Heist, Zeebrugge.

Bosuil: Achterhaven (dood), St.Andries.

Velduil: Uitkerke, Klemskerke, De Haan.

Kleine bonte specht:  Zedelgem, Assebroek, Wingene, Oostkamp.

Zwarte specht:  Zedelgem, Beernem, Wingene, Waardamme.

Klapekster:  Knokke / Nieuwe Hazegraspolder.

Roek: Wenduine / Blankenberge.

Bonte kraai: Fonteintjes.

Buidelmees: Jabbeke.

Baardman: Uitkerke Weiden.

Boomleeuwerik: Knokke, De Haan, Zeebrugge.

Strandleeuwerik: Het Zwin.

Cetti’s zanger: Achterhaven, Fonteintjes, Stalhille, Meetkerke, Zeebrugge.

Sprinkhaanzanger: De Haan, Achterhaven, Knokke, Zeebrugge.

Beflijster: Knokke, Uitkerke, Wenduine / Blankenberge, Vlissegem, Meetkerke, Oudenburg, Dudzele.

Blauwborst: ZIE HIER

Nachtegaal: Knokke, De Haan.

Gekraagde roodstaart: Assebroek, Loppem, Zeebrugge, Knokke.

Bonte vliegenvanger: Zwinbosjes.

Boompieper: Wingene, Duinbergen, Knokke, Oostkerke, Uitkerke, Zedelgem, Zeebrugge.

Waterpieper: Achterhaven, Uitkerke.

Rouwkwikstaart: Knokke, Zuienkerke, Zeebrugge, Wingene.

Engelse kwikstaart: Knokke, Oudenburg.

Noordse kwikstaart: Knokke / Kleyne Vlakte.

Europese kanarie: Oostkerke, Knokke, Wenduine.

Barmsijs onbekend:  Knokke.

Goudvink: Duinbergen, Sijsele, Knokke, Staatsbos Wenduine, Assebroek.

Grauwe gors: Achterhaven.

 

 

 Engelse Kwikstaart    /    Noordse Kwikstaart

 

 

 Johan Buckens    /    Marnix Vyncke

 

Machteld Kaesemans 14/04/2015