VWG MERGUS naar Bulgarije 2-3 mei 2015

Machteld Kaesemans

 

Hierbij een kaart met de gebieden  waar onze vrienden zich bevinden, zo kunnen jullie beter volgen.  Klik op de kaart voor vergroting.

 

Gisteren 2 mei schreef Billy het volgende:” Niet te beschrijven hier in Bulgarije. Het lijkt alsof de lente explodeert in onze ogen. Wat vogels betreft  vielen we vandaag van de éne verbazing in de andere!”

 

Durankulak    /     Shabla  

 

 

 

Ze bezochten de kustmeren van Durankulak en Shabla. Op weg naar Durankulak werd als eerste hoogtepunt een roodpootvalk gespot, kort erna een tweede “WAUW” met een steppekiekendief. Verder een scharrelaar op een draad, nadien een kleine klapekster. Tussendoor pikten ze nog een bosruiter mee en kregen daarbij deskundige uitleg van Billy.

Aan het grote meer hadden ze ogen en oren te kort : grote karekiet, baardman, witvleugel- en zwarte stern…het hield maar niet op! Verderop ralreiger, bruine kiek enz.

 

 

 Ralreiger    /    Steppekiekendief

 

 

 

’s Middags werden ze vergast op een lekker hapje… en hop naar twee meren nabij Shabla. Hier spotten ze onder meer witoogeend, dwergaalscholver, een tweedejaars mannetje grauwe kiekendief, vrouw en man ortolaan, een snor in actie en een eerste hop.

 

Grauwe Klauwier    /    Ortolaan 

 

 

 

Ik heb geprobeerd enkele bijzonderheden voor jullie op te sommen, want na anderhalve dag stond de teller reeds op 94 soorten.

 

Mergusgroep 

 

 

Eveneens het vermelden waard “de fotografen gingen op de buik voor een siesel” met andere woorden een grondeekhoorn.

 

Kaliakra

 

 

 

Vandaag 3 mei bezochten ze de steppen en kliffen rond Kaliakra. Dit is een lange en smalle landtong in de zuidelijke Dobruja regio in het noorden van de Bulgaarse kust. Kaliakra is een natuurreservaat .

 

Alpengierzwaluw    /     Noordse Nachtegaal 

 

 

 

Vierenveertig waarnemingen werden genoteerd waaronder deze “spetters”:

Alpengierzwaluw, griel, scharrelaar, kleine klapekster, kortteenleeuwerik, izabeltapuit, kalanderleeuwerik, bonte tapuit, kleine vliegenvanger, noordse nachtegaal, Russische kauw, bijeneter, arendbuizerd, steppekiekendief, zwarte ibis, hop.

Pas vernomen: schitterende wilde kat gezien vlakbij Kaliakra…topwaarneming!

 

Morgen 4 mei verlaten ze de kust van Dobrudzha en trekken zuidelijker naar Sozopol in hotel Kalithea.

 

Tot binnen enkele dagen !

 

Machteld.