SFEERVERSLAGJE ELS EN FRANK OP VERLENGD WEEKEND IN DE HOGE VENEN: 1 – 3 MEI 2015

Frank De Scheemaeker

 


Hoys allen

Na een voorspoedige rit kwamen we om kwart na twaalf aan op het zogenaamde dak van België: le Signal de Botrange. In de Mont Rigi genoten van een croque madame en verse groentesoep en op voor de heerlijke wandeling langsheen de Hautes Fagnes, waar zich de laatste Korhoenders van ons land bevinden ( minstens 3 tal koppels in 2015). Het weer was eerder mistig en fris bij de start maar het klaarde gelukkig uit tijdens de wandeling: goed voor 30 soorten met als enige uitschieter een overvliegende Rode Wouw (volgens een plaatselijke ornitholoog die we ontmoeten – zouden er nu een dertigtal koppel broeden in de ruime omgeving tot Eupen en werd een zender/satelliet project opgestart). Opvallende andere aanwezigen waren de Boompiepers en Fitissen in de Venen zelf en de vele Buizerden er om heen.

We sliepen in Hotel Am Steineweiher in Saint-Vith met een leuke tuin vol zingende en baltsende Kramsvogels en enkele koppel Goudvink.

Zondag 02 mei – fris maar mooi weer – en op naar Montenau voor de wandeling ‘Geheimen van de Amblève’, goed voor 41 vogelsoorten. Daar waren de hoogtepunten naast de unieke vergezichten een koppel baltsende Waterspreeuwen en een zingende Fluiter.


Wat viel op tijdens  alle wandelingen gedurende het weekend: Fitis is er de algemeenste zangvogel in de meer open stukken: zowel in tuinen, parken als op hellingen. Boompieper hoor je eveneens op veel plaatsen. Zwarte Mees en Goudhaan overal aanwezig in de naaldbossen, Vink overal zeer algemeen, net als de Buizerd, Boomklever en Boomkruiper. Andere stootvogels dan weer zeer schaars. Ook Ekster, Kauw en Kraai zeldzaam, Gaai daarentegen zie je wel regelmatig.


We sloten vandaag het weekend af in Malmédy (opnieuw Waterspreeuw!, aankomst van Gierzwaluw) maar  de overvloedige regenbuien dreven ons vroeg naar huis.

Ps nog zeer weinig planten en bloemen in bloei – wel enkele Citroentjes en Oranjetipjes – niet naar de Dwerguil gaan luisteren.

Frank De Scheemaeker – Els Willem