VWG MERGUS naar Bulgarije 4 mei 2015

Machteld Kaesemans

 

Balkanvliegenvanger.

Vandaag was het transfer dag, van Varna naar Burgas. Onderweg hebben we talrijke kleine stops ingelast om de rit wat te breken. Alles samen hebben we een mooie lijst bijeen geraapt.

 

De eerste halte was een herkansing van de mistige Oehoe op dag 1. Onderweg zagen we een op en top Arendbuizerd…zoals in de boekjes. Bij de Oehoe was de vogel present! Dit was een zeer mooie waarneming samen met ook nog een zingende Fluiter.

 

 

 Duinlandschap    /    Mergus en Starling

 

 

In Kamcija bezochten we een mooi fleurig duingebiedje  met o.a. Boomleeuwerik. Langs de weg terug naar de volgende stop kregen we onze eerste Slangenarend en Roodkopklauwier te bewonderen.

 

 Zwartkopgors    /    Smaragdhagedis

 

 

 

Vlak voor de lunch… de hoofdtarget van vandaag: een Balkanvliegenvanger in ideale omstandigheden! Na lunchtijd een mooie halte ingelast met Sperwergrasmus mannetje, Draaihals open en bloot, zingende Cirlgors en een overvliegende Raaf! Ook de Oostelijke smaragdhagedis bevond zich hier.

De volgende stop op het programma was Balkanbergfluiter in een prachtig landschap met afwisselend loofbossen, grasveldjes en glooiende hellingen. Abrupte stop, mannetje Zwartkopgors! Bij de Balkanbergfluiter tijdens het uitstappen werden we verrast door een vluchtige Schreeuwarend, dat mag nog beter voor de groep!!!? Hier zaten wel mooie Syrische bonte spechten (koppel) en de Balkanbergfluiter.

 

Moe maar tevreden reden we verder naar het hotel met een  magnifiek uitzicht op zee en het pittoresk stadje Sozopol.

 

Billy en de Mergussers

 

Thuisverslaggeefster: Machteld.