VWG MERGUS naar Bulgarije 5 mei 2015

Machteld Kaesemans

 

Op dinsdag 5 mei werden de bossen van Strandzha uitgekozen. Op weg ernaar beleefden ze een eerste topmoment: een schreeuwarend vloog weg maar ging dan poseren in de top van een boom. Bij de volgende stop hadden ze opnieuw prijs, ditmaal ging het over een grijskopspecht. Dit vrouwtje specht liet zich diverse keren bewonderen  en voor velen was dit een lifer !

 

 Grijskopspecht    /    Witrugspecht

 

 

 

Nu trokken ze verder naar het kerngebied, een van de oudste reservaten van Bulgarije. De doelsoort was een witrugspecht te zien krijgen. Ondertussen , als opwarmertje, nog een mannetje balkanvliegenvanger gespot, maar helaas enkel auditieve waarnemingen van de fel begeerde specht.

Ze besloten te picknicken in het bos, iedereen genoot en het was super zonnig. Na het eten hadden ze dan toch prijs…de specht maakte het  hun niet gemakkelijk en vloog van her naar der. Veel tijd om hem te zien hadden ze niet, maar wie hem in het oog kreeg genoot des te meer !!!

 

 Endemische Tulp    /    Platbuik

 

 

 

Daarna trokken ze terug naar de bus en werd er hier en daar nog gestopt o.a. voor een endemische tulp.

 

 Kalithea Hotel in Sozopol

 

 

Nu ging het richting hotel, waar sommigen nog eventjes naar de stad Sozopol afzakten. Anderen genoten van op het terras  van een Bulgaars drankje met een subliem zicht op het jachthaventje, Orthodox kerkje en een kasteel.

 

Zicht van uit het hotel 

 

 

Halfweg de reis staat de teller nu op 148 soorten…niet slecht vinden ze zelf en de volgende dagen  komen er zeker nog een aantal bij.

 

Bij de bloemen en insecten noteerden ze o.a. vlinderorchis, taurische hagedis, slangenoogskink, oostelijke ’s maragdhagedis, vogelnestje, harlekijn , platbuik enz…

 

Mergus en Starling.

 

Verslaggeefster  Machteld