BLIKVANGERS van 22-06 tot en met 28-06-2015

Machteld Kaesemans

2015-06-26 Bijeneter Francis Pattyn

Bijeneter / Francis Pattyn.

 

Opmerkelijk dit jaar zijn de doortrekkende bijeneters. Vanaf 10-05-2015 tot 25-06- 2015 werden er bij ons niet minder dan 25 van deze “exotische vogels” gezien ! In het zuiden van Europa zijn deze uitzonderlijke vogels wel algemener, maar ditmaal hebben ze de noordelijke grens van hun verspreidingsgebied ruim overschreden. Heeft dit te maken met de opwarming van de aarde?

In Harelbeke heeft minstens een koppel een berg aarde op een in aanleg zijnde verkaveling   tot broedplaats gekozen. Dit is wel heel bijzonder en daarom breng ik deze heel mooie, kleurrijke vogel meerdere malen in beeld.

 

Nieuw voor deze blikvangers zijn de paar kerkuilen die ‘s nachts gespot werden. Het is dit jaar een laat broedseizoen, de jongen van  een twaalftal nesten werden geringd terwijl er dat in andere jaren reeds 35 zijn. Volgens Rik “ de uilenringer” zijn het ook kleinere nesten met 1à 3 jongen en een schaars voedselaanbod . Hopelijk overleven ze toch….succes Rik !

 

Elke avond krijg ik een concert van de een zanglijster. Daarom breng ik deze vogel en zijn broer de grote lijster in beeld. Beiden werden meerdere malen gehoord of gezien. Een rietzanger en een kleine karekiet sluiten het rijtje af. Deze twee zomergasten vertrekken ten laatste in september naar het zuiden en zijn nu druk aan het broeden of voederen van hun nakomelingen.

 

 

Bijeneter

 

2015-06-29 Bijeneter1 Danny Claeysier 2015-06-29 Bijeneter2 Marc Nollet

 

2015-06-29 Bijeneter 2 Johan Buckens 2015-06-29 Bijeneter 1 Johan Buckens

Danny Claeysier  /  Marc Nollet  /  3 & 4 Johan Buckens

 

 

WAARNEMERS:

1000soorten Bulskampveld, Albert Neyt, Annelies Jacobs, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Bart Mortier, Bart Van Thuyne, Bart Vantorre, Bert Kindermans, Boulez Stephan, Catherine Vanneste, Dany Depauw, Decrop Bart, Dirk Raes, Dominique Bauwens, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Fabien Ryckebosch, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frank Van de Velde, Freddy Rogiers, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Geert Vanhulle, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Hugo Vandereyken, Ignaas Robbe, J Vanryckeghem, Jan D’hondt, Jelle Quartier, Jens Derycker, Joachim Bertrands, Joeri Claes, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Jonas Pottier, Kris Lesage, Kris van Scharen, Kristof Hurtekant, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc Vanpaemel, Machteld Kaesemans, Marc Nollet, Marcel Pottier, Margaux Boeraeve, Marie-Christine Depuydt, Marnix Vyncke, Michel Louette, Miguel Bourgois, Miguel Depoortere, Mylle Johnny, nick vanclooster, Noël Vervaecke, NSG Beneden-Dijle, Olivier Dochy, Olivier Hendrick, P. Focquier, Patricia Cornet-Poussart, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Peene Dirk, Philippe Deprez, Pieter Van Hauwaert, R. De Jaegher, Rik Vande Kerchove, Robrecht Debbaut, Romain Deloof, Rony van Houdenhove, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Borny, Sven Maly, Valérie Goethals, Verduystert J.P., Ward Tamsyn, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Declercq, Wim Pauwels, Wim Rommel.

 

 

Kerkuil

 

2015-06-29 Kerkuil Ruben Saey

Ruben Saey

.

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Grote Lijster    /    Zanglijster

 

2015-06-29 Grote Lijster Danny Roobaert 2015-06-29 Zanglijster Marc Nollet

Danny Roobaert    /    Marc Nollet

 

 

Kwartel: Meetkerke. Damme, De Haan, Jabbeke.

Geoorde fuut: Roksem Put.

Lepelaar: Knokke, Uitkerke, Vlissegem, Brugge.

Grote zilverreiger: Damme, Assebroek.

Kuifaalscholver: Wenduine Strand (ziek).

Wespendief: Oostkamp, Wingene, Eernegem, Uitkerke, Knokke, Loppem, Assebroek, Beernem.

Bruine kiekendief: Uitkerke, Knokke, Vlissegem, Zuienkerke, Varsenare, Klemskerke, De Haan, Ichtegem.

Havik: Snellegem.

Slechtvalk: Brugge, Meetkerke.

Dwergstern: Knokke.

Grote stern: Knokke, Brugge.

Zwarte stern: Damse Vaart.

Zomertortel: Knokke, Damme.

Kerkuil: Loppem, Oostkamp.

Bosuil: Beernem.

Bijeneter: Knokke.

Kleine bonte specht: Assebroek.

Zwarte specht:  Oostkamp, Beernem.

Wielewaal: Knokke, Stinker & Blinker.

Boomleeuwerik: Knokke.

Cetti’s zanger: Damme, Blankenberge, Zeebrugge.

Sprinkhaanzanger: Knokke.

Braamsluiper: Blankenberge, Assebroek, St. Andries, Knokke, Ettelgem.

Blauwborst: Oostkerke.

Gekraagde roodstaart: Assebroek, Varsenare.

Kruisbek: Beernem, Snellegem.

Goudvink: Zwinbosjes.

 

 

Rietzanger    /    Kleine Karekiet

 

2015-06-29 Rietzanger Marnix Vyncke 2015-06-29 Kleine Karekiet Marc Nollet

Marnix Vyncke    /    Marc Nollet 

.

Machteld Kaesemans  30/06/2015