MERGUS WEEKNIEUWS 2016/2

Frank De Scheemaeker

 

2016-01-16 Buizerd Marnix Vyncke

 

Hoys allen,

 

STOOTVOGELTELLING AFGELOPEN WEEKEND

 

Alvast iedereen bedankt voor het knappe telwerk afgelopen weekend. Volgende ploegen stuurden me een aparte mail met hun prachtige resultaten (zie hieronder), de meeste anderen voerden rechtstreeks in het Mergus project stootvogels in. We proberen zo vlug mogelijk een samenvattend en vergelijkend overzicht aan te bieden

 

 • Knokke: Valerie Goethals, Johan Debuck, Jef Van de Water en Filip De Coster: 2016 :  61 waarnemingen  ; 39 buizerd, 17 torenvalk, 3 sperwer, 1 slechtvalk, 1 blauwe kiekendief
 • Dudzele: Frank DS, Kathleen, Johan S, Johan VdP, Jan Michiels,e.a.: 10 Buizerd, 3 Torenvalk, 1 Sperwer, 3 Bruine Kiek (ad w, gave 1 ste winter en 1 ste winter met ruipatroon) en 3 Slechtvalk
 • Torhout :  Dirk Werbrouck, Wim Rommel, Danny Dewulf, Ria Wyffels, Bart Van Thuyne, Jozef Germonprez, Ivan Leroy, Karel Gaemerynck, Roney Debaillie, Geert Carette.  Weer op vrijdag 8 januari: zonnig, 2 BF. Temperaturen tussen 2 en 8 °C. Uitzonderlijk zachte winter. Waarnemingen 2016: Buizerd : 25,  Sperwer : 9, Torenvalk : 8 + 1 verkeersslachtoffer, Slechtvalk: 1 overwinteraar (niet gezien in het telweekend), Blauwe kiekendief 3 (2 vrouw/juveniel + 1 man), Smelleken: 1 en Velduil: 2

 

 

KOMEND WEEKEND

 

Jullie kunnen zich op allerlei fronten uitleven:

 

 • Zaterdagavond – Aalscholverslaapplaatstelling in gans Vlaanderen. Wim Jans verwittigde alle vaste tellers. Alleen voor Eendekooi Meetkerke nog niemand. Dries C. ? of wie nog kandidaat?

 

 • Zaterdag en zondag – ganse weekend watervogeltelling! Ook één gemeenschappelijk excursie naar de Achterhaven en Lissewege. We tellen met drie ploegen o.l.v. Wim, Paul, Stefaan, Marc en Johan, etc..( Frank staat op Velofollies). Afspraak zondag 17 01 om 08u45 aan de gekende randparking Louis Coiseau kaai Brugge (Haven) (Politiehuis) . Terug 12u15. Laarzen en warme kledij noodzakelijk.

 

 

 • Zondag eveneens GROOT VOGELWEEKEND en TUINVOGELTELLING. i.s.m. Natuurpunt Blankenberge hebben we de ganse dag een Mergus stand in Groewaecke Uitkerkse Polders. Greta A engageerde zich voor ’s morgens –  Marc DC voor ’s namiddags en standenverantwoordelijke. Maar alleen is maar alleen – dus doen Greta en Marc een oproep om massaal naar Uitkerke af te zakken en hen bij te staan om uitleg te geven aan het Groot Publiek. We denken aan Tine, Machteld, Joris, en de vele anderen die de vorige jaren ook even goedendag kwamen zeggen. Alvast bedankt!
 • Oproep van Natuurpunt Nationaal: z et je dit weekend minimum een half uur voor je raam en tel de vogels die in je tuin zitten. Schrijf de aantallen op per soort. Vanaf zaterdag 16 januari (8u) tot en met zondag 17 januari (22u) kan je je telling online doorgeven. Het telformulier vind je vanaf zaterdag terug op vogelweekend.be

 

Belgische Vogeldag – 23 01 – op mijn oproep om er met zoveel mogelijk Mergussers carpoolend heen te trekken * kreeg ik nog maar twee responsen’: Noel V en Karina S: zijn er nog kandidaten – graag vlug Frank mailen op frank.descheemaeker@skynet.be.

 

AGENDA KOMENDE DAGEN/WEKEN – details volgen in de komende Nieuwbrieven

 

 

 • Donderdag 21 januari:  via Leo – om 20u is er in Scharpoord de eerste vergadering van 2016. Eric Cosyns (WVI) komt een presentatie geven over ‘Monitoring natuurherstel Zwin 2011-2015’. Wat voor resultaten zien we door het plaggen, begrazen, … in de Zwinvlakte en wat vertelt dat voor de komende jaren. Voor alle gidsen en begeleiders boeiend dus om te weten hoe het Zwin evolueert. Met misschien al suggesties om de komende jaren aan de monitoring mee te werken
 • Zaterdag 23 januari – wulpen slaapplaatstelling + Belgische Vogel dag
 • Donderdag 28 januari – ARK avond
 • Vrijdag 29 januari – MERGUS MIDWINTERLEDENFEEST + AV – Anny Anselin is onze gastspreker – zie mail deze week – graag tijdig inschrijven aub.
 • Zaterdag  – overdag – 30 januari – overdag  met Johan Debuck ganse dag naar Duinkerke + meeuwenslaapplaatstelling in gans Vlaanderen
 • Zaterdag – avond 30 januari – ’s avonds Powerpoint over Batumi door kersvers Mergusser Wim Bovens (gedetailleerde uitnodiging volgt separaat in het weekend)

 

Met vriendelijke groeten en maak er een tof weekend van!

 

Frank en zijn ganse Team