WEEKNIEUWS 2016/8: broedvogels- bosuil/grote lijster – agenda – natuurfilm – elektrische fietsen testen

Frank De Scheemaeker

2016-01-19 Kauw Yves Verstraeten

foto: Kauw : Yves Verstraeten.

BROEDVOGELS 2015 UITWERKEN – 2016 GEBIEDEN TELLEN

 

Na de uiterst boeiende broedvogelvergadering van vrijdag jl in de lokalen van de VLM mogen kandidaten die één of meerdere gebieden willen inventariseren in 2016 – al dan niet monitoringgebied – zeker contact opnemen met Frank via frank.descheemaeker@skynet.be

Idem voor de personen die graag enkele soorten willen uitwerken voor het 2015 rapport. Alle gebiedstellingen 2015 zijn ingevoerd (bedankt Stefaan om te komen inlezen). Je kan ook steeds een proefsoort aanvragen bij Frank. Aanvullen met de losse waarnemingen volgens de sovon codes is dan je belangrijkste taak. Zie uit naar vele reacties. We proberen nog in maart een avimap en smartphone avond te organiseren.

 

BOSUIL – GROTE LIJSTER

 

Voor deze soorten kun je nu al geldige waarnemingen noteren. Trek er eens vroeg in de ochtend of laat in de avond op uit. Altijd een geweldig avontuur. Zang van Grote Lijster kan je oefenen op waarnemingen.be via overzichten en geluiden (vgl met Merel)

 

ZET VERDER IN JE AGENDA

 

05 maart 2016 – West – Vlaamse Studie – zie uitnodiging  in bijlage – ook verschillende Mergussers aan het woord – Frank/Willy V, Geert C

06 maart 2016 – prachtige natuurfilm

 

Natuurdocumentaire voor de hele familie ” NATURE ” ( productie BBC EARTH)

zondag 6 maart om 10h30 – georganiseerd door Natuurpunt Brugge

 

 

De film Nature is een meeslepend avontuur dat je meeneemt over het uitgestrekte Afrikaanse continent. In deze magische omgeving bestaat er één allesverbindend element – en dat is water. Of het nu gaat om de rivieren die water door de gebieden laten stromen als levensader of de zware regens die de flora en fauna voorzien van belangrijke voedingsstoffen. De makers van BBC Earth hebben een indrukwekkende documentaire gemaakt.  Zowel jong als oud zullen er van genieten.

 

Doorheen de filmreis kom je in verschillende gebieden terecht, waarbij je de natuur in al haar vormen waarneemt. Mooier dan je je ooit kon voorstellen. Je ziet de woestijn, de bergen, vulkanen, rivieren en de zee, het regenwoud. De vier natuurelementen worden mooi belicht. Ook tal van dieren passeren de revue: van kleine mieren, over een kameleon, van apen tot olifanten … De opnames vonden plaats in oa: Rwanda, Kenia, Namibië, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Egypte, Ethiopië … Ondanks dat de makers bewust geen boodschap over het milieu verwerkt hebben in de film, toch zal de film je ecologisch bewustzijn aanspreken. De blik op de natuurpracht doet je beseffen hoe belangrijk het voortbestaan van dit alles is voor natuur en dieren.

 

Regie: Patrick Morris – Neil Nigtingale

Duur film : 88 min

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Sp2oQ0cRrm4

 

SPONSERADVERTENTIE  FRANK DE SCHEEMAEKER – ELEKTRISCHE FIETSEN

 

Op verschillende woensdagen en zaterdagen in Maar  organiseer ik in samenwerking met fietsen Geert in Sint-Kruis en fietsen Nicotec in Assebroek testdagen rond ons gamma elektrische fietsen. Jullie zijn steeds van harte welkom om ons volledige gamma uit te testen (stadsfietsen – mountain bikes – vouwfietsen – speed bikes (45 km/h – voor woon werk verkeer, enz….. Mergus sympathisanten krijgen een mooie korting bij aankoop van één van onze elektrische pareltjes aldaar

 

BLIKVANGERS

 

En geniet zeker van de prachtige foto’s bij de blikvangers deze week op onze www.mergus.be. Machteld bedankt – ze zijn opnieuw outstanding