MERGUS WEEKNIEUWS 2016/10: watervogeltelling – te koop – Zwin – Wandeling – Ark Avond – Broedvogels

Frank De Scheemaeker

P1040716

Foto: Eendekooi Lissewege: meeuwenkolonie (Frank De Scheemaeker)

 

Hoys allen

 

WATERVOGELTELLINGEN

 

Dit weekend de traditionele watervogeltellingen. Alle vaste tellers op post a.u.b. Er is ook de traditionele gezamenlijke excursie naar de Achterhaven –en dit op zondag 13 maart  –  waar we in drie ploegen tellen. Iedereen welkom om 08u45 aan de Haven randparking t.o.v. het politiehuis.  Ook voor beginnende vogelaars. Terug ca 12u15. Laarzen, regenkledij, telescoop, handschoenen … breng het maar allemaal mee. Leiding: Paul M, FDS, Wim J, Stefaan A.

 

 

TE KOOP

 

We ontvingen volgende oproep van Annie Wilten

 

Telescoop OPTOLYTH  TBS -80 + 30x WA ( groothoek) + statief MANFROTTO  055 CB/329 In zeer goede staat (reden: overlijden)

Prijs: € 650 ( i.o.m. Sights of Nature)

Contact: annie.wilten@ hotmail.com

 

 

NIEUWE DIRECTEUR VOOR HET NIEUWE ZWIN

 

In haar zitting van donderdag 3 maart besliste de deputatie van de Provincie West-Vlaanderen om Geert Hoorens (°1960) uit Oostkamp aan te stellen als directeur van het nieuwe Zwin Natuur Park (Knokke-Heist).

De voorbije twaalf jaar was Geert regiomanager Kust bij het autonome provinciebedrijf Westtoer. Hij was eveneens secretaris van het kustburgemeestersoverleg en had nauwe contacten met de kustgemeenten.

Het nieuwe Zwin Natuur Park Tegen de zomer van 2016 openen de Provincie West-Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) van het Vlaamse Gewest het vernieuwde Zwin Natuur Park in Knokke-Heist. Het Zwin Natuur Park wordt een uniek, eigentijds natuurcentrum dat dé nieuwe natuurgerichte topattractie aan de kust wordt.

De bezoeker krijgt er de gelegenheid om de typische en bijzondere Zwinnatuur op een attractieve en prikkelende manier te ontdekken en te beleven, interactief of via rechtstreeks contact met de natuur. Dit zowel in het nieuwe bezoekers- en natuureducatiecentrum als in het natuurpark en de van daaruit toegankelijke Zwinvlakte.

Een andere blikvanger is het kijkcentrum waarin recreatieve of educatieve beleving van de Zwinnatuur, en in het bijzonder de vogeltrek, centraal staat.

Momenteel wordt werk gemaakt van de binnenafwerking, het plaatsen van de vaste Zwintentoonstelling in de tentoonstellingshal en de omgevingswerken.

 

 

AANVRAAG VOOR EEN WANDELING TE LEIDEN

 

Volgend mailtje van Ans ontvangen – reageren kan naar ans.dewofl@nbo.be

 

Ik werd gecontacteerd door een dame uit Assebroek. Met enkele buurtcomités organiseren ze een gans weekend in mei; 27-28 mei. Op zondag zouden ze een gegidste wandeling willen doen in de Gemene Weidebeek. Ze vond zelf al 1 iemand bereid te gidsen (Johan Boussauw uit de Doornhut in Assebroek) en heeft sommigen van jullie al apart gecontacteerd. Het is een druk weekend.

 

Nu is de vraag: is iemand van jullie die zondagvoormiddag nog vrij (28 mei, 10u30) om een groep van zo’n 20 mensen te gidsen. Ze zouden werken met inschrijvingen, dus weten zo dan op voorhand min of meer op hoeveel aanwezigen ze mogen rekenen.

 

 

ARK AVOND – UITZONDERLIJK OP DE DERDE DONDERDAG VAN MAART – NML 17 MAART EN OP EEN ANDERE LOCATIE – dus u graag niet vergissen!

 

Top tekenaar/ornitholoog GERALD DRIESSENS  – een unieke spreekbeurt –Vogels tekenen en determineren – een boeiende verhaal van 40 jaar vogels bestuderen en tekenen, n.a.v. zijn nieuw boek dat straks in druk gaat. Een van de dingen die we zeker van hem kunnen leren: hoe de 1000ste Rietzanger of Gaai nog steeds kan interessant zijn.

 

Opgelet – eenmalig in het wijkcentrum Xaverianen, Xaverianenstraat 1, 8200 Sint-Michiels – aanvang 20u. Gratis toegang.

 

ERKEGEMPUT BEDREIGD

 

Hoys – zoals jullie ook wel al vernomen hebben * heeft de nieuwe eigenaar plannen om de Erkegemput te Oostkamp te dempen en er een woonwijk te laten verrijzen. Voor de natuur aldaar een zware aderlating. Graag de petitie tekenen tegen het dempen van deze mooie zandwinningsvijver en tegen de verkavelingsplannen: Dank u  Nico Vanhaecke Actiecomitee Erkegemseput

 

Online petitie  (tekenen en delen aub)  :  http://www.petitie24.nl/s533

FB : https://www.facebook.com/erkegemseput/

 

 

WESTVLAAMSE NATUURSTUDIE DAG

 

Veel volk, veel ambiance, leuke spreekbeurten – de Mergus was er breed vertegenwoordigd en onze Spreekbeurten kregen het label zeer goed! Zodra ik aan de foto’s raak  — probeer ik nog een sfeerbeeldje op de www.mergus.be website te zetten

 

 

OPNIEUW SCHITTERENDE BLIKVANGERS VAN ONZE MACHTELD  – met TOPFOTO’s  – zie startpagina www.mergus.be

 

Een prettig weekend gewenst en tot zondag!

 

Frank en het ganse Mergus Team