MERGUS WEEKNIEUWS 2016/12: FONTEINTJES – JOHAN VAN DE PITTE – STARLING REIZEN – REIGERKOLONIES

Frank De Scheemaeker

2016-02-16 Grutto Marc Nollet

 

 

 

Foto: Grutto / Marc Nollet.

 

Hoys allen

 

Het is uitzonderlijk fris voor de tijd van het jaar. De aankomst van onze zomergasten laat dan ook op zich wachten.  Volgend weekend zwaluwen en veel meer ?

 

FONTEINTJES

 

Het duinengebied tussen Zeebrugge en Blankenberge is een unieke plaats om de voorjaarstrek te bestuderen  (zie trektellen.be  in de linker kolom van mergus.be ) Stefaan Keereman en co staan er vanaf begin maart opnieuw op zaterdag en zondag trektellen zie ik. En ze hadden ook al mooie aantallen steltlopers en reigerachtigen. Iedereen welkom aldaar om hen te vervoegen/ bij te leren/te genieten/mee te tellen. Eens doen! Tweede duinovergang kant Zeebrugge – je ziet de wagens wel staan. Vanaf zonsopgang al interessant!

 

JOHAN VAN DE PITTE

 

Johan wacht een lange revalidatie na zijn zwaar fietsongeval. Hij ligt in Lucas en is verhuisd naar kamer 433. Een bezoek en/of attentie worden zeker geapprecieerd.

 

STARLING REIZEN

 

Een bericht van Billy                      Beste vogelliefhebbers,

 

langs deze weg willen we even van de gelegenheid gebruik maken om jullie te wijzen op dit blogbericht:

 

http://www.starlingreizen.be/nl/blog/dit-was-2015 Het is een samenballing van de talrijke trips die we hebben gemaakt in 2015, een 32 in totaal. Er zitten veel verwijzingen naar reisverslagen in, filmpjes en er zit ook heel wat materiaal in die tot nog toe nergens was gepubliceerd. Leuk leesvoer dus voor deze kille lenteavonden! Voor de natuurreizen in 2016 hebben we gezorgd voor een mooie meerwaarde! Maar liefst 20% van onze bruto winstmarge van de natuurreizen gaat naar natuurbescherming en conservation.

 

In 2016 hebben we reeds 38 grote reizen met gegarandeerd vertrek (50/50 natuur en fotografie) waarvan het merendeel volzet is (Lesbos, Schotland, Armenië, Finland 2x, Iberische lynx, …). Er zijn voor de liefhebbers echter nog plaatsen voor:

 

– GEORGIË VOORJAAR (nog 2 plaatsen nodig)

– BULGARIJE MET BILLY (gegarandeerd vertrek)

– ESTLAND MET ROBIN (gegarandeerd vertrek)

– MADEIRA MET JOACHIM (nog 2 plaatsen nodig)

– GEORGIË NAJAAR (gegarandeerd vertrek)

– OMAN MET BENNY (gegarandeerd vertrek)

… Verder zijn we officiële reispartner met Vogelbescherming Nederland en trekken we samen in het najaar naar het vogelfestival in Batumi. Vriendelijke groeten en tot in het veld                           Billy

 

REIGERKOLONIES

 

Mag ik een oproep doen naar de vaste tellers om rond de tweede week van april hun kolonie opnieuw te tellen:

 

  • Eric, Romain, Annemie: ASSEBROEKSE MEERSEN
  • Dirk Content: UITKERKE
  • Frank DS telt opnieuw in de ZWINBOSJES, KASTEEL TEN BERGHE en EENDENKOOI MEETKERKE

 

  • Wie zou de KATTE  in Meetkerke durven tellen? Wim J, Rik Vdk?

 

  • Wim L zou jij opnieuw in STALHILLE , beide zijden van de Oostendse Vaart, willen bezoeken?! Rik Vdk passeer jij daar ook soms?

 

Heb ik kolonies over het hoofd gezien of zijn er nieuwe kleine vestigingen ook bv van Aalscholver, Lepelaar of Koe – Kleine Zilverreiger geef ze door aan Frank

 

WOENSDAGAVONDEN

 

Net zoals de vorige jaren organiseren we di voorjaar  op regematige basis woensdagavondexcursies – soms te voet, soms met de fiets, soms met de wagen. Het programma verschijnt eerstdaags op de www.mergus.be website.

 

 

Ik wens  jullie een Zalig Paasfeest  en veel geniet- en telwerk in april en mei!

 

Frank vz