MERGUS WEEKNIEUWS 2016/ 22 + 23: WOENSDAGAVOND – ZWIN – VIROIN – LESBOS – ZWALUWEN – IJZERVALLEI – VALE GIER

Frank De Scheemaeker

L1210382

Sfeerbeeldje Lapscheure- foto Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen

 

Uitzonderlijk opnieuw twee nieuwsbrieven in één keer. Het barst van natuuractiviteiten deze weken. Ik hoop dat jullie er massaal gaan aan deelnemen en van genieten.

 

 

WOENSDAGAVOND ACTIVITEIT

 

08.06.16

19.00 uur randparking Steenbrugge

19.30 uur Gulke Putten Parking

Boskapeldreef 6 te 8750 Wingene

Wandeling De Gulke Putten

Marc Nollet

Christine Verscheure

 

 

 

EXCURSIE NAAR DE VIROIN – Jef Dekempe zendt ons volgende uitnodiging

 

Beste Mergussers

 

zondag 12 juni gaan we naar de vallei van de Viroin, een prachtig landschap met kalkheuvels, waar orchideeën en kalk gebonden bloemen gedijen,

vlinders en vogels. We bezoeken,Fondri des chiens, Les Albannets, Tienne Breumont, Roche Lomme, Tienne  aux Pauquis.

Afspraak : randparking Steenbrugge 08.00 uur.

Meebrengen : picknick en drank voor de ganse dag.

Einde wandeling : ong. 17.30 uur.  Meer info : zie de Spille.

 

 

OPENING  VAN HET NIEUWE ZWIN

 

 

Zoals jullie allen wellicht weten – opent  het nieuwe Zwincentrum in het weekend van 11- 12 juni zijn deuren en zijn we met zijn allen Welkom om het nieuwe Zwinpark en bezoekerscentrum te bezoeken. Een unieke gelegenheid om de schitterende meeuwen en sternenkolonie vanuit de nieuwe schuilhutten te bekijken. Als de grote openingsdrukte wat afgenomen is – organiseren we zeker een rustige excursie aldaar.

 

OPNIEUW NAAR LESBOS

 

 

Na de bijzondere aangename Starling Mergus reis verleden maand – hebben we met Starling opnieuw de handen in elkaar geslagen en bieden we deze unieke reis opnieuw aan! Een gedetailleerde aankondiging vinden jullie in de linker kolom van de www.mergus.be . Johan Debuck is opnieuw onze reis excul.

 

 

ZWALUWEN

 

 

Juni is de ideale maand voor het tellen van onze broedende zwaluwen. We hebben een lange traditie van tellen en beschermen van onze zwaluwen en hopen dat ook dit jaar verder te doen. We hopen opnieuw een beroep te mogen doen op onze vaste tellers en nieuwe tellers mogen zich steeds aanmelden bij Frank. We tellen alle kolonies van Huis – en Oeverzwaluw en waar mogelijk ook deze van Gier – en Boerenzwaluw (deze laatste soorten vaak in het kader van de gemeentelijke subsidiereglement). In bijlage een lijst van de vaste gebieden en tellers en de voornaamste richtlijnen. Kan iemand onder jullie niet tellen dit jaar – gelieve onmiddellijk Frank te verwittigen zodat hij een vervanger kan zoeken.

 

 

NIEUWS UIT DE IJZERVALLEI

 

De nieuwe natuur inrichtingsprojecten langs de Ijzer zorgden tot zondag jl voor 10 nesten van Steltkluut en 4 koppel nog steeds baltsende Kemphanen. Maar de overvloedige regen van maandag gooide roet in het eten. Alle nesten liepen onder en ook de Kemphanen verdwenen. Maar hoopvol voor de toekomst is dat zeker!

 

VALE GIER OP KOMST!

 

 

Daarnet volgend bericht van de Belgian Birds nieuwslijn geplukt: De Vale Gier die de voorbije week op Texel zat, in begonnen aan zijn toch naar het zuiden. Vandaag zit hij op een akker in Zeeland, dus nog een klein stukje verder en hij zit in of vliegt over België.

 

Veel natuurgenot!  En geniet ook van de blikvangers op www.mergus.be – bedankt Machteld – ze zijn opnieuw schitterend!

 

Frank

 

Ps voor mijn bestuursleden – de volgende bestuursvergadering gaat door op woensdag 15 juni in het gekende NBO lokaal …  de agendapunten krijgen jullie op maandag 13 juni.