MERGUS WEEKKNIEUWS 2016/25: Sterneneilanden – Weekends – Zwaluwen – Mergus Feesten – Blikvangers

Frank De Scheemaeker

P1010163

sfeerbeeldje Aalscholverkolonie Meetkerke – Frank De Scheemaeker

Hoys allen

 

Na de mooie woensdagavond wandeling gisteren   (14 enthousiaste deelnemers) in Maldegemveld (jammer genoeg zonder Nachtzwaluw, maar ander veel schoons) (en verblindende bliksemschichten op de achtergrond)  – volgend weeknieuws:

 

STERNENEILANDEN

 

Van Eric Stienen en Koen Maréchal ontvingen we volgende broedvogel verslag van op het Zwin sterneneiland:

 

Hierbij het aantal nesten/broedkoppels per soort:

Kluut 14

Kokmeeuw 830

Zwartkopmeeuw 190

Visdief 366

Dwergstern 6

Scholekster 5

Bontbekplevier 2

Zilvermeeuw 1

Nijlgans 2

Canadese gans 2

 

Via Georges De Putter wat nieuws van het Zeebrugs sterneneiland:

 

Tot over een week zat er geen enkele Stern op het Sternenstrand doch waarschijnlijk door nest verlies(slechte weer) in andere gebieden zitten er nu toch plots zo’n 150-180 Visdieven(75-100kp) die mekaar opvrijen met visjes………ze zullen er bijna zeker tot broeden komen en ik denk dat er misschien nog zullen bijkomen.

Ook zitten er enkele koppel Dwergsternen.

Verder telde ik de afgelopen dagen 5kp Bergeend met resp. 8,8,8,4, 3 grote pulli en 5kp. Scholekster met pulli. Bontbek- en Strandplevier moet ik nog eens bekijken.

 

MERGUS WEEKENDS

 

Het  prachtig verslag van het Mergus Nachtzwaluwenweekend vinden jullie op de startpagina van www.mergus.be . Niet vergeten dat er ook nog twee vrije plaatsen zijn voor het weekend van 10 tem 13 november naar Flevopolder – zie ook vorige weeknieuwsen.

 

ZWALUWEN

 

Langs het Zeekanaal te Lissewege niet minder dan 147 bewoonde nesten (dank je Wim J) en in de Achterhaven telde Frank en minstens 65 (ex rietveld Pelikaan) en ook aan Polderwind Zuienkerke een mooie kolonie.  Het is het ideale moment om zwaluwen tellen dit en volgend weekend.

 

BLIKVANGERS

 

En eveneens op dezelfde www.mergus.be een prachtig week overzicht van Machteld haar pen – zoals steeds opgefleurd met mooie foto’s.

 

MERGUS ZOMER EN WINTER FEESTEN

 

Plaats nu reeds in jullie agenda – MERGUS ZOMERFEEST  – met de bus  naar TIENGEMETEN NL  – https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/tiengemeten, op zondag 11 september (gedetailleerde uitnodiging net klaar en verstuur ik dit weekend separaat) en MERGUS WINTERFEEST op vrijdag 03 februari 2017 in zaal Vormingsplus te Sint-Pieters: Rene Beyersbergen komt ons verhalen over 35 jaar onderzoek op de Hoge Platen in de Westerschelde.

 

Een prettig weekend gewenst.

 

Frank vz