MERGUS WEEKNIEUWS 2016/44: EXCURSIE – ZILVERREIGER SLAAPPLAATSEN – MAROKKO – BEZOEK AAN ZWIN

Frank De Scheemaeker

Mergus Weeknieuws 2016/44

Hoys allen

Wat  vroeger dan gewoonlijk wegens de vrije dag – nu dinsdag 01 november 2016

VERRASSINGSEXCURSIE naar de KUST

Nu dinsdag 01 november kan iedereen mee richting kust: al naargelang de weersomstandigheden wordt het de Fonteintjes, Sashul, Baai van Heist en of de Achterhaven. Daar zijn voor het ogenblik meest vogels te spotten. Afspraak 08u 30 aan de gekende randparking Haven Brugge (tov Politiehuis). Carpooling. Terug 12u. Meebrengen: waterdicht schoeisel, verrekijker, warme kledij, eventueel telescoop, vogelgids. Wil je aan de kust aansluiten gelieve Frank te bellen om af te spreken 0473 91 84 36

ZILVERREIGER SLAAPPLAATSEN weekend 12-13 NOVEMBER

Voor het eerst worden samen met de Aalscholvers ook de Zilverreigers in gans Vlaanderen op hun slaapplaatsen geteld. Ik spreek straks nog met Wim J af hoe we dat gaan organiseren/integreren. Maar moesten jullie nu al slaapplaatsen van zilverreigers – zowel grote als kleine weten zijn in de regio, graag onmiddellijk aan me doorgeven. Als proef ging ik vrijdag en deze avond aan Fort Beieren plaats vatten en ons vermoeden werd bewaarheid. In de privé tuin van architect Lantsogt langs de Damse Vaart  kwamen vrijdag 3 kleine- en 5 grote, en vanavond 2 kleine – en 7 grote zilverreigers slapen. Mogelijks nog meer, gezien er voorlopige geen ideale telplaats is om alle aanvliegroutes terzelfdertijd te kunnen tellen. Misschien ’s morgens beter te tellen bij het uitvliegen?

Volgende week volgt een persoonlijke oproep naar de vaste tellers. Nieuwe kandidaat (mede) tellers kunnen steeds een mailtje naar frank.descheemaeker@skynet.be sturen.

REIS MAROKKO

Johan D en Billy laten weten dat er nog steeds één vrije plaats is voor de unieke Mergus/Starling Marokko reis in de Paasvakantie volgend jaar. Alle inlichtingen en inschrijvingsmogelijkheid op de startpagina van www.mergus.be

MET MERGUS NAAR HET ZWIN

Op zaterdagnamiddag 10 december nodigen we jullie allemaal uit voor een Mergus namiddag Zwin. Programma:

14u  Eddy Gadeyne – voormalig nationaal stootvogeltelling coördinator stelt zijn publicatie 30 jaar stootvogels in Vlaanderen voor en gezien onze medewerking krijgt de Mergus zelf er ééntje gratis overhandigd

14u30 Patrick Janssens en Leo Declercq gidsen ons doorheen het nieuwe Zwin/Zwinpark

Ca 16u30 Mergus biedt al zijn aanwezige sympathisanten een gratis drankje aan in het cafetaria

Toegang is gratis – maar inschrijven is verplicht via mailtje naar frank.descheemaeker@skynet.be  Bruggelingen kunnen carpoolen vanaf de gekende randparking Haven Brugge – vertrek 13u30 stipt.

Tot dinsdag?     Frank

 

kleinezilverreiger_20160525_07