MERGUS WEEKNIEUWS 2016/48: OPTIEKBEURS – DEELNAME – ROKSEMPUT – DAMME – BROEDVOGELS – GRUTTO – AGENDA

Frank De Scheemaeker

P1020088

 

 

 

 

MERGUS WEEKNIEUWS 2016/48: OPTIEKBEURS – DEELNAME –  ROKSEMPUT – DAMME – BROEDVOGELS – GRUTTO  – AGENDA

foto: sfeerbeeldje Dudzeelse Polder: Frank De Scheemaeker

Hoys allen

Het zijn leuke weken voor ons vogelaars: veel leuke voordrachten, veel toffe excursies, de wintergasten zijn volop aan het toekomen en daar gaan wij ook in de volgende weken van genieten.

OPTIEKBEURS – komend  weekend 03 en 04 december 2016

Onze Mergus hoofdsponsor, Georges De Putter – Sights of Nature – nodigt jullie allen van harte uit op de unieke Optiesbeurs in het Vlamingveld te Jabbeke en te combineren met een bezoek aan de Hoge Dijken te Roksem waar je door de telescoop kan genieten van de duizenden watervogels die voor het ogenblik op de Put verblijven – o.a. Ijseend en Grote Zaagbek voor het ogenblik. Zeker een ommetje waard dus.  Er loopt tijdens het ganse weekend aldaar ook een unieke tentoonstelling over de fauna en flora van het gebied in het O.C. aldaar.

ONZE OPRECHTE DEELNAME

We bieden Kathleen Coen onze oprechte deelname aan bij het onverwacht overlijden  eergisteren van haar mama . Sterkte. Condoleren kan via Coenkathleen@skynet.be.

DAMME – OPEN KIJKHUT MORGEN – kort verslagje.

Met niet minder dan 7 vogelaars stonden we zondag jl  om 07u30 aan de Dampoort en fietsten richting Fort Beieren waar niet minder dan 8 Grote Zilver- , 3 Koereigers en 1 Kleine Zilverreiger de slaapplaats verlieten tussen 08u01 en 08u22. Daarna fietsten we via de Mikhem met o.a. Grote Gele Kwik, Ijsvogel, Slechtvalk naar de Stadwallen West waar Rudy, Emmanuel en Monique ons verwelkomden en ons vanuit de uitzonderlijk toegankelijke schuilhut een prachtig zicht op de polder aanboden met duizenden Kleine Riet- en Kolganzen, Smienten, Wintertaling, enz  .. We genoten ook van de vele Buizerds en een  knorrende Waterral

BROEDVOGELS 2015/2016

Dank zij jullie  medewerking zijn alle waarnemingen voor de broedvogelbijdrage 2015 opgeslagen in het programma Vogels en klaar voor lay-out en publicatie. We voegen de volledige lijst in bijlage bij ter controle. Zie je fouten of tekortkomingen , mail deze voor zondagavond 20u door naar frank.descheemaeker@skynet.be .

Vanaf maandag beginnen we aan de uitwerking van de gegevens van dit jaar. We beschikken al over de resultaten van alle monitoring inventarisaties  en velen onder jullie hebben ook al hun eigen broedvogelgegevens doorgegeven. Jij ook? ‘Indinen nog niet – graag voor  10 december naar Frank aub.  Wil je één of meerdere soorten uitwerken – laat het Frank weten.

Monitoringproject 2016. De mannen van het Instituut zijn (voor een groot deel dank zij ons) uitzonderlijk snel en hebben nu al hun prachtig rapport klaar. Alle tellers krijgen zo’n uniek exemplaar van ons aangeboden!

KLEINE ZWANEN

P1080884

 
Vele Mergussers waren aanwezig – of zondag in het Zwin of maandagavond in Groenwaecke voor de presentatie van het verslag van Sacha die 7000 km lang, de Kleine Zwanen volgde van hun broedgebieden in Rusland tot straks in Slimbridge met een paramotor toestel. We hopen dat haar uniek avontuur een grote betrokkenheid bij alle instanties te weeg brengt zodat de populatie zich kan herstellen na enkele uitzonderlijke slechte jaren: – 40% de afgelopen tien jaar (foto in bijlage Pierre Tavernier)

SLECHT NIEUWS  uit Nederland – Ook 2016 weer hopeloos broedseizoen voor grutto

Het broedseizoen van onze nationale vogel de grutto is dramatisch verlopen. Ook in 2016 groeiden er veel te weinig jongen op. De landelijke telling leverde slechts 4.000 vliegvlugge jongen op. Veel minder dan de 11.000 die nodig zijn voor behoud van de grutto voor Nederland. De ontluisterende cijfers laten opnieuw zien dat de weidevogels razendsnel verdwijnen uit ons landschap.

VERJAARDAG

Machteld houdt eraan iedereen te bedanken voor de vele gelukwensen ze kreeg voor haar verjaardag, maandag jl.

Nog een prettig weekend en misschien tot op de Roksemput zondag. Mocht ik zondag nog een gemeenschappelijke excursie organiseren – stuur ik zaterdag nog een extra mail.

Frank