BLIKVANGERS van 21-11 tot en met 27-11-2016

Machteld Kaesemans

 

2016-11-29 Toendrarietgans Roland François

© Toendrarietgans  /  Roland François.

 

 

De meteorologen hadden het voorspeld : ”Het wordt een pak kouder !” Daarom plaats ik de winterganzen ditmaal in het daglicht!.

Enkele toendrarietganzen lieten zich opmerken in Dudzele, Stalhille en Koolkerke. Deze soort komt in onze streek veel minder voor dan de kleine rietgans die men in grote groepen op verscheidene plaatsen kon waarnemen. De kolgans vond men terug in Damme, Uitkerke, Koolkerke e.a. De brandgans spotte men in kleinere groepen in het Zwin en in Damme, maar is hier ook in de zomer soms te zien. Als laatste de rotgans, weinig vogels werden genoteerd, is eerder schaars, wel een typische wintergast.

 

Een sneeuwgors werd zeer mooi in beeld gebracht door Johan. Er verbleef een klapekster eventjes aan de Warandeputten en slechts één pestvogel werd gemeld, overvliegend zuidoost in Loppem.

 

Als afsluiter de oproep van Natuurpunt: “Het wordt een pak koude! Als je voedertafel voor de tuinvogels nog niet gevuld is, wordt het nu tijd om er wat aan te doen. Ontdek hoe je van je tuin een vriendelijk vogelparadijs maakt en wat je precies aan je tuingasten mag voorschotelen”

“Een extra inspanning voor de huismus: De afgelopen 25 jaar is de huismussenstand dramatisch achteruit gegaan. Gebrek aan voedsel en nestgelegenheid zijn de belangrijkste oorzaken. Onder onze moderne huisdaken kunnen mussen geen nesten meer bouwen. En de korrels van maïs die in de plaats van graan en koren wordt geteeld, zijn te groot voor de huismuis “.

.

Klik op deze link en zorg voor hun voortbestaan…dank u.

https://www.natuurpunt.be/pagina/vogels-voederen

 

Machteld.

 

 

Klein Rietgans  /  Kolgans  /  Brandgans  /  Rotgans

 

2016-11-29 Kleine Rietgans Marc Nollet 2016-11-29 Kolgans Marc De Ceuninck

2016-11-29 Brandgans Marc De Ceuninck 2016-11-29-Rotgans1-Patrick-Keirsebilck

© 1: Marc Nollet  /  2&3: Marc De Ceuninck  /  4: Patrick Keirsebilck

 

 

WAARNEMERS:

Alain Baccaert, Albert Neyt, Anne Janssens, Annemie Opdebeeck, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Aves Namur, Baetsle Rudi, Bart Van Thuyne, Catherine Priem, Christophe Jacobs, Clément Mériglier, Danny Claeysier, Dirk Verhavert, Dirk Werbrouck, Dominique, Dries Candaele, Elisabeth Godding, Emmanuel Crul, Emmanuel Desmet, Eric Bienaime, Eric Hermy, Erik De Meersman, Erwin Derous, Fabien Dormal, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Franck Hidvegi, Frank De Scheemaeker, Frank Van Oost, Freddy Rogiers, Frederik Madou, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Gauthier Deschamps, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Geert Vanhulle, Guido Rappé, Hamelinck Walter, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Hilbran Verstraete, Hubert Bedoret, Iris Dumolein, J Vanryckeghem, Jan D’hondt, Jean-Yves Paquet, Jim Oostvogels, Jo Seynaeve, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Claeysier, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Joris Elst, Kelle Moreau, Koen Baute, Koen Decock, Kris Van Scharen, Kurt Van Damme, L. Bronne, Leo Declercq, Lesaccount Arteveldehogeschool Klasb1, Lm Pigneur, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Ludo Nelen, Maarten Dermout, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Aernaut, Marnix Vyncke, Maurice Le Comte, Michel Louette, Mylle Johnny, Nicholas Endriatis, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Olivier Dupont, P. Focquier, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Vlaeminck, Pattyn Francis, Paul Dawagne, Paul Decuypere, Peter De Craene, Pierre Blockx, Pieter Van Hauwaert, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Rita Vanhullebusch, Robin Dérozier, Roland François, Rony Lierman, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastien Crahay, Serge Allein, Sophie Philtjens, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Borny , Thibaud Vandaudenard, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Van De Velde Lode, Vandenbulcke Stéphane, Vandierendonck Dirk, Verduystert J.P, Ward Simoens, Willem Jans, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Van Sompel.

 

 

Sneeuwgors

 

2016-11-29 Sneeuwgors Johan Buckens

© Johan Buckens

 

 

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Klapekster    /    Pestvogel

 

2016-11-29 Klapekster Tony Parmentier 2016-11-29 Pestvogel Régy Goemaere

© Tony Parmentier    /    Régy Goemaere

 

 

VOGELLIJST:

 

Kleine zwaan

Zomertaling

Topper

IJseend

Grote zaagbek

Parelduiker

Roodkeelduiker

Geoorde fuut

Roerdomp

Koereiger

Grote zilverreiger

Jan-van-gent

Kuifaalscholver

Bruine kiekendief

Blauwe kiekendief

Havik

Ruigpootbuizerd

Smelleken

Slechtvalk

Waterral

Paarse strandloper

Geelpootmeeuw

Zeekoet

Bosuil

Velduil

Kleine bonte specht

Zwarte specht

Klapekster

Roek

Pestvogel

Boomleeuwerik

Bladkoning

Waterpieper

Barmsijs onbekend

IJsgors

Sneeuwgors

 

 

Huismus    /    Ringmus

 

2016-11-29 Huismus Vrouw Marnix Vyncke 2016-11-29 Ringmus Marnix Vyncke

© Marnix Vyncke

.

Machteld Kaesemans  29/11/2016