BLIKVANGERS van 06-02 tot en met 12-02-2017

Machteld Kaesemans


 
Er werd een geringde dwerggans gespot in de Uitkerkse Polder. Deze soort neemt wereldwijd zeer sterk in aantal af, waardoor deze als kwetsbaar op de rode lijst van de IUCN staat. Bij navraag door de vinder blijkt deze vogel gefokt in gevangenschap, uit ouders die in het wild gevangen werden uit de Russische toendra. Dit project noemt ”het Fennoscandische DWERGGANS project” om de achteruitgang van de ernstig bedreigde Fennoscandische (LWFG) soort halt toe te roepen. Deze bijzondere vogel heeft dezelfde genetica als de wilde Russische dwerggans. De vogel op de foto is niet het gespotte exemplaar.

Door een groepje Mergussers werd er ook een knobbelzwaan met een gele halsring gezien in Lapscheure. Deze werd geringd in Clairmarais bij Saint-Omer, zie foto’s onderaan.

Verder viel mijn aandacht op de groepen goudplevieren tussen de kieviten en de kleinere groepjes zilverplevieren meer aan de kust.

Eindelijk zag één van onze vogelspotters een witkopstaartmees. Waterpieper, graspieper, oeverpieper en witte kwikstaart werden ook genoteerd. Het winterkleed van de 3 eerste is niet altijd gemakkelijk, een goeie vogelgids komt hier wel van pas!!!!

Witbuikrotgans, wilde zwaan, kuifduiker, ruigpootbuizerd, pestvogel, kruisbek, ijs-en sneeuwgors werden gespot plus nog enkele andere soorten.

Machteld.

Goudplevier    /    Zilverplevier

.

                                                                                                                             

      © Herman Blockx    /    Filip De Ruwe

 

WAARNEMERS:

Alain Baccaert, Albert Neyt, Alexis De Munck, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Baptiste Remy, Bart Augustijns, Bart Mortier, Bart Van Thuyne, Benoit Van Damme, Bernard Miserez, Carlos Van De Ginste, Catherine Priem, Chris Coeckelbergh, Christophe Jacobs, Daan Van Quickelberghe, Danny Claeysier, David Botteldoorn, Depape Luc, Dewitte Griet, Dirk Verstraeten, Dirk Werbrouck, E. Van Looveren, Elias Tibax, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Lauwers, Filip Christiaens, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frank Descamps, Franky Vandorpe, Frederik Noppe, Free Claerbout, G. Andy, Gaby Wieme, Geert Boelens, Geert Carette, Geert De Clercq, Gerin Pascale, Gilles Bavay, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Vansteenbrugge, Hubert Brandt, Isabelle Bossuyt, Isabelle Didderen, J Vanryckeghem, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jean Pieters, Jelle Quartier, Jim Oostvogels, Joachim Pintens, Johan Claeysier, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Joris Elst, Jp Valentin, Julie Lecomte, Karel Tack, Karl Van Lierde, Kenny Hessel, Koen Maertens, Kris De Wit, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Lippens, Luc Vandeghinste, Luc Vanpaemel, Ludo Sterkens, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Deknock, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Mathias Wackenier, Melina Kyametis, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Norbert De Clercq, P. Vandepitte , Patrick Janssens, Patrick Van Gompel, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Van Sanden, Peter Schuermans, Peter Tibax, Philippe Cattelain, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Roger Goegebeur, Romain Deloof, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Vincent, Sven Maly, Thijs Tanghe, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vandeputte Christian, Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, Ward Poppe, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Trio, Wim Van Sompel, Wouter Van Assche.

 

Witkopstaartmees

 

© Johan Buckens

 

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

Waterpieper  /  Oeverpieper  /  Graspieper  /  Witte kwikstaart

.

                                                                                              

 

© Chris Meils  /  Herman Blockx  /  Marc Nollet  /  Rik De Jaegher.

 

VOGELLIJST:

 Dwerggans, Witbuikrotgans, Wilde zwaan, Topper, Kuifduiker, Geoorde fuut, Roerdomp, Koereiger, Grote zilverreiger, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Ruigpootbuizerd, Smelleken, Slechtvalk, Bokje, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Pestvogel, Boomleeuwerik, Witkopstaartmees, Waterpieper, Europese kanarie, Grote barmsijs, Kruisbek, IJsgors, Sneeuwgors.

 

Geringde Knobbelzwaan

 

 

© Frank De Scheemaeker

 

Foto bovenaan: Dwerggans, © Jan Baert 

Machteld Kaesemans   14/02/2017