MERGUS WEEKNIEUWS 2017/15

Marc Nollet

 

 

Hoys allen

 

Ps deze week de reigerkolonie van Koolkerke geteld. Ondanks de plaatsing van een nieuwe windmolen op nog geen 200m van de broedkolonie met lawaaihinder en slagschaduw tot gevolg, toch nog 60 bewoonde nest van Blauwe Reiger en 4 van Kleine Zilverreiger. Het Paasweekend is het ideale moment om de overige kolonies te tellen! Vaste tellers mag ik op jullie rekenen?!

 

TOEKOMSTIGE GROEPSACTIVITEITEN

PAASMAANDAG 17 april ’17: een ganse dag naar het HALLERBOS

Paasmaandag, de traditionele wandeling met Jef. We gaan naar Hallerbos, de boshyacinten zullen in bloei staan
Trefpunt : randparking Steenbrugge om 08h30. carpool
meebrengen : picknick en drank voor de ganse dag, gidsen, vlindernet, verrekijker, loupe
laat weten voor 15 apr, als je meegaat via een mailtje naar jefkaom@hotmail.com

ZATERDAG 22 APRIL 2017 : een unieke  ganse dag naar de verborgen hoekjes in ZEEUWS-VLAANDEREN – o.l.v stootvogelspecialist en auteur EDDY GADEYNE.

Afspraakpunten – carpooling

8u15: Havenrandparking Brugge Louis Coiseaukaai (tov politiehuis) of   8u35: Grens rand parking Sint-Anna Ter Muiden (net voorbij grens rechts)

Of 9u00  aan het vertrekpunt van de excursie:  parking CLETEMSPOLDER Zeeweg 13, 4503 PC GROEDE (dit is de grote parking naast restaurant de Deining).

Programma: we bezoeken achtereenvolgens de Cletemspolder, de Breskens trektelpost, het nieuwe unieke natuurgebied  de Waterdunen, de kreken rond Ijzendijke en eindigen de dag wellicht in de Sophiapolder. Over de middag is het mogelijk om in een gezellig cafeetje jullie boterhammen op te smullen en iets te nuttigen. Terug richting Brugge – ca 18u00.

Meebrengen: verrekijker, telescoop, vogelgids, wandelschoenen, picnic, drank, zonnecreme bij mooi weer. Graag inschrijven via mailtje naar frank.descheemaeker@skynet.be

 MAANDAG 01 MEI 2017 : jaarlijkse herdenking Guido Burggraeve

 Guido Burggraeve, conservator van het Zwin, overleed op 14 maart 2014. We herdenken  Guido voor al hetgeen hij voor het Zwin en de natuur in het algemeen betekende met een vroeg morgenwandeling in de Zwinbosjes te Knokke op maandag 1 mei 2017 .

De wandeling start om 6u00 stipt aan de ingang van het nieuwe Zwin gebouw te Knokke. Onder leiding van verschillende gidsen gaan we op zoek naar de nachtegaal, sprinkhaanzanger en boomleeuwerik. We hopen op een mooie trekdag met wie weet… visarend en purperreiger.

Om  09u30 volgt een herdenkingsmoment en een gezamenlijk ontbijt in de Shelter, het cafetaria van het vernieuwde Zwincentrum.  

De organisatie is in handen van de Natuurpunt Vogelwerkgroep Mergus. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met  Magda, haar familie, Natuurpunt afdeling  Knokke en Brugge, ANB en de provincie West-Vlaanderen.

Mogen we jullie beleefd vragen in  te schrijven voor deze herdenkingswandeling via mail  naar frank.descheemaeker@skynet.be .

Indien jullie wensen te genieten van het lekkere ontbijt – graag  € 12  overschrijven op de rekening van Mergus (IBAN  BE30380008481511 – SWIFT BBRUBEBB), p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met vermelding ontbijt Guido Burggraeve wandeling 2017.

Bruggelingen kunnen carpoolend vertrekken vanaf de  havenrandparking Louis Coiseaukaai om 5u30. 

Magda Cuvelier – Frank De Scheemaeker

ZONDAG 07 MEI – PUUR NATUUR DAMME – plaats nu al in je agenda – gedetailleerd programma in volgende weeknieuws.

STARLING – MERGUS REIS NAAR MAROKKO

Veel Mergussers sluiten voor het ogenblik hun Starling-Mergus reis in Marokko af en laten weten dat het een unieke ervaring was. Op de  verschillende facebook pagina’s kan je genieten van talloze impressies.

BEDANKT VOOR ZOVEEL STEUN

We tellen voor het ogenblik 206 sympathisanten en verzamelden €503 voor het Ooievaarsproject te Lapscheure. De milde schenkers worden uitgenodigd voor een babyborrel éénmaal de jongen uitgekipt zijn !

 NORTH ATLANTIC ODYSSEY

KOM JIJ OOK NAAR DE INFOSESSIE? OPROEP VAN ONZE DOMINIQUE

Mee op reis met Natuurpunt naar de ijzig mooie wereld van walvissen, ivoormeeuwen, ijsberen en zoveel meer? Dat kan! Kom warm lopen voor de North Atlantic Odyssey in mei – juni 2018 op de vrijblijvende infosessie op zaterdag 22 april om 19:45 in het Natuur.Huis in Mechelen!

Wat is de route? Hoe gaat dat praktisch? Wat kunnen we zien? Kan je zeeziek worden? Wie gaat er nog allemaal mee? Dat en nog veel meer kom je daar te weten van de begeleiders van Natuurpunt en Inezia Tours. Breng zeker ook eventuele twijfelaars mee want er zijn nog plaatsen vrij!

Waar? Natuur.Huis, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen
Wanneer? zaterdag 22 april, 19:45
De toegang is gratis. Inschrijven doe je via dit formulier
Meer info over de reis vind je hier.

We zien er alvast naar uit om jullie te verwelkomen en hopelijk ook te vergezellen richting Noord

WINDTURBINES

In Beernem wordt een info avond georganiseerd door vzw Leefbare Energie Vlaanderen over Windturbines en alles wat er mee samen hangt. Daarbij wordt objectieve informatie gegeven aan burgers over geluidshinder, slagschaduw, rendement, projectontwikkelaars, enz. Jammer genoeg zijn er in Vlaanderen al een aantal voorbeelden van slecht ingeplante windmolens, en we willen leren van de ervaringen. Hoe vaak zitten we niet gekneld tussen grootschalige projecten en onze groene doelstellingen? Daarom deze oproep om met zoveel mogelijk mensen af te komen om te luisteren naar Ir. Annemarie Francois van vzw Leefbare Energie Vlaanderen (LEV). Deze info avond is open voor iedereen.

 

Sporthal Drogenbrood, Wellingstraat 29, 8730 Beernem (vergaderzaal op eerste verdieping)
Het station Beernem bevindt zich op 15 min. wandelen.
Fietsenstalling en autoparking zijn voldoende voorzien.
Wanneer? dinsdag 18 april om 20 uur.
spreker : ir. Annemarie Francois    Iedereen welkom!

 

WE WENSEN JULLIE EEN PRETTIG WEEKEND  –FRANK EN HET VOLTALLIGE MERGUS BESTUUR

(foto Buizerd/© Marc Nollet)