BLIKVANGERS van 03/04 tot en met 09/04/2017

Machteld Kaesemans

Als we nu van geen vroege, heerlijke lenteweek kunnen spreken dan weet ik het ook niet. We kregen de warmste 9 april ooit. De aankomst of het doortrekken van een koekoek, het gezang van enkele pas aangekomen vogeltjes kon dit blij gevoel alleen maar versterken. Heerlijk om de zorgzame wilde eend te zien met haar kleintjes en de eerste tonen te horen van sprinkhaanzanger, braamsluiper, tuinfluiter en de gekraagde roodstaart. De merels en zwartkop deden ook hun best om een vrouwtje te behagen.

Bij de steltlopers noteerden we bosruiter, krombekstrandloper, strandplevier en een paar groenpootruiters. Heel veel lepelaars trokken naar hun broedgebieden en passeerden de Fonteintjes evenals meerdere purperreigers. 

Om af te sluiten wil ik nog de foto van een geringde grutto vermelden, genomen door Marc Nollet. Bij navraag verkreeg hij volgende gegevens. “Deze grutto is een wijfje van 6 jaar oud. Ze werd geringd op 15/02/2017 in de rijstvelden, dicht bij het dorpje Don Benito in Extremadura. Deze foto is de eerste terugmelding

Dit was het voor deze week. We keren terug naar koudere en normale temperaturen…even wennen wordt het!

Machteld.

Wilde eend met kroost

© Patrick Janssens

Trekkende lepelaars

© Wouter Van Gasse

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Alexander Hooyberg, Andre Schallier, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Vantorre, Bastiaan De Ketelaere, Ben Delbaere, Bénédicte Amory, Bert Kindermans, Bob Vandendriessche, Bram D’hondt, Bruno Beyen, Denys Patrick, Diemer Vercayie, Dirk Werbrouck, Dominique, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric H. Lamoot, Eric Hermy, Erwin Derous, Fernand Van Ginderen, Filip De Coster, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frank G, Freddy Rogiers, Frederik Noppe, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert Lakiere, Gerin Pascale, Gert Vanautgaerden, Gilles Bavay, Guido Rappé, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hilbran Verstraete, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan D’hondt, Jan Lannoo, Jan Swimberghe, J-E. Dhynes, Jean Leeman, Jean Pieters, Jérôme Lesage, Jo Packet, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Jonathan Brutin, Jonathan Meire, Jp Valentin, Jürgen De Witte, Karina Samyn, Kelle Moreau, Koen Baute, Koen Maertens, Koen Roelens, Koen Vervaeren, Kris De Rouck, Kris De Wit, Kris Lesage, Kurt Van Damme, Lebrun Raphael, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc P, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Michel Ittelet, Miguel Demeulemeester, Mylle Johnny, Nicholas Endriatis, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Peter Adriaens, Peter Van Herp, Pierre Blockx, Pieter Blondé, Quinten Stienlet, Reinhardt Strubbe, Reinoud Allaert, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robert Lambert, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sarah Defoort, Serge , llein, Simon Feys, Stefaan Anseeuw, Stefaan Beydts, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Stefan Keereman, Stephen Boddington, Stijn Baeten, Stijn Cooleman, Sven Maly, Thibault Snauwaert, Thijs Tanghe, Thomas Michiels, Tim Adriaens, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Verduystert J.P, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Willy Plovie, Wim Declercq, Wim Pauwels, Wim Van Sompel, Wout De Rouck, Wouter Courtens, Yves Decneudt.

Bosruiter

© Danny Claeysier

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Krombekstrandloper

© Filip De Ruwe

Tuinfluiter

© Patrick Keirsebilck

Zwartkop

© Marc Nollet

Braamsluiper

©Marc De Ceuninck

Sprinkhaanzanger

© Chris Melis

VOGELLIJST:

Zomertaling, Krooneend, Geoorde fuut, Lepelaar, Purperreiger, Grote zilverreiger, Kuifaalscholver, Visarend, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Ruigpootbuizerd, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Strandplevier,  Bokje, IJslandse grutto, Bosruiter, Krombekstrandloper, Paarse strandloper,  Grote stern, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Baardman, Boomleeuwerik,  Cetti’s zanger, Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Beflijster, Blauwborst, Gekraagde roodstaart, Boompieper, Waterpieper, Rouwkwikstaart, Europese kanarie, Kruisbek,  Goudvink.

Geringde Grutto

© Marc Nollet

Bovenste foto: © Koekoek / Marnix Vyncke

Machteld Kaesemans 11/04/2017