BLIKVANGERS van 24/04 tot en met 30/04/2017

Machteld Kaesemans

Het was een week om “U” tegen te zeggen, teveel om alles op te sommen en in beeld te brengen!

Op zondag 30 april werden er aan de Fonteintjes 22.315 vogels geteld, ook hier hadden ze geen ogen genoeg om alles bij te houden. De laatste dagen waren overweldigend. Door de zuidoostenwind was er stuwtrek en werden er heel wat nieuwigheden gemeld. De meest zeldzame soorten waren zeker de Iberische tjiftjaf, de lachstern, de roodpootvalk en de roodstuitzwaluw. De Iberische tjiftjaf werd door vele vogelaars gezocht en gevonden, deze vogel kan men vooral herkennen aan zijn zang.

Nieuw waren ook zomertortel, zwarte ooievaar, grote burgemeester, Temmincks strandloper, kleine strandloper, zeer veel rosse grutto’s, duinpieper, fluiter, grauwe gors en ortolaan.

Vier soorten kiekendieven werden gespot waaronder de grauwe- en de steppekiekendief.

Open deze link en bekijk alle soorten van 30/04/2017 aan de Fonteintjes http://www.trektellen.nl/count/view/74/20170430  

Om af te sluiten maak ik jullie graag attent op het volgende: “ Kruip op een mooie ochtend vroeg uit de veren en luister naar het morgenconcert van onze gevederde vrienden. Het is vooral in deze periode fenomenaal! In de verte hoor je de roep van een koekoek, de merel zingt zijn mooiste song om een vrouwtje te strikken, iets verderop hoort men “het mitrailleurtje” van de braamsluiper. Heb je wat geluk en zit je in de Zwinbosjes, dan kan je de zeer muzikale zang van de nachtegaal waarnemen. Ben je naar onze polders afgezakt dan hoor je wellicht blauwborst, rietzanger, kleine karekiet e.a.

Nog een mooie zonsopgang met prachtige kleuren en je dag kan zeker niet meer stuk!”

Groetjes van Machteld.

Zwarte Ooievaar

© François Roland

Zomertortel

© Ruben Saey

WAARNEMERS:

Alain Crusiaux, Albert Neyt, Anna Schneider, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Axel Smets, B. Dhoest, Bart Vantorre, Bastiaan De Ketelaere, Bernard Miserez, Caroline Tas, Catherine Priem, Christophe Jacobs, D. Peeters, Daniël Josten, Danny Dewulf, David Botteldoorn, De Munck Benoit, Denis Devos, Deseure Noel, Dieter Coelembier, Dimitri Van De Populiere, Dirk Werbrouck, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Elie Coremans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Penet, Erik De Meersman, Erwin Derous, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Fossy Masson, Fournier Sabine, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frederik Fluyt, Frederik Willemyns, Gabriel Vanhulle, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Wispelaere, Gerry Heyrman, Gert Vandezande, Gilles Bavay, Guido Minnaert, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Hillewaert, Hans Matheve, Hans Semeins, Hilbran Verstraete, Ivan Steenkiste, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan Celis, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Vanwynsberghe, Jens Derycker, Jens D’Haeseleer, Jeroen Vanheuverswyn, Jim Oostvogels, Joachim Bertrands, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan Claeysier, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Vandepitte, Johannes Jansen, Joost Meulemans, Jorg Lambrechts, Jozef Germonprez, Karel Tack, Katelijne Vanneste, Kenny Hessel, Koen Baute, Kris De Rouck, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kristof Waelkens, Kurt Van Damme, Lebrun Raphael, Leo Declercq, Lieve De Bondt, Lieven De Temmerman , Louis Heylen, Louis Robeyns, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Lippens, Luc Van Den Kerchove, Luc Vandeghinste, Luc Vanpaemel, Maarten Schurmans, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marijn Hoogteijling, Martijn Roos , Martin Van Leest, Miguel Demeulemeester, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Noël Lievrouw, Noël Vervaecke, Olivier Dochy, P. Focquier, Pascal Heymans, Patrick Beirens, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Peter Schuermans, Pierre Blockx, Pierre Tavernier, Pieter Van Dorsselaer, Pieter Van Hauwaert, Reinhardt Strubbe, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Rita Vanhullebusch, Robbe Cool, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Rony Lierman, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Callewaert, Sam Dewanckele, Sander Bruylants, Sebastiaan Hanoulle, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Viaene, Steven De Bruycker, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Cooleman, T. Sleeuwaert, Thierry Maniquet, Thijs Calu, Thomas Michiels, Tom Goossens, Tom Vermeulen, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vic Puype, Virginie Sonon, W. Van Alboom, Ward Tamsyn, Ward Vanderheyde, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Heylen, Wim Pauwels, Wout De Rouck, Wouter Courtens, Wouter Van Gasse, Wouter Verwee, Yolan Bosteels.

Roodpootvalk

© Filip Goussaert

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Temmincks Strandloper

© Marc De Ceuninck

Rosse Grutto

© Herman Blockx

Duinpieper

© Kris De Rouck

Grauwe Gors

© Marc Nollet

Ortolaan

© Jan Baert

VOGELLIJST:

Kwartel, Zomertaling, Middelste zaagbek, Geoorde fuut, Noordse stormvogel, Zwarte ooievaar, Lepelaar, Roerdomp, Kwak, Koereiger, Purperreiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Kuifaalscholver, Visarend, Wespendief, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Steppekiekendief, Grauwe kiekendief, Havik, Roodpootvalk, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, Steltkluut, Strandplevier, Bokje, IJslandse grutto, Bosruiter, Kleine strandloper, Temmincks strandloper, Krombekstrandloper, Grote Burgemeester, Lachstern, Reuzenstern, Dwergstern, Grote stern, Zwarte stern, Zomertortel, Velduil, Draaihals,  Zwarte specht, Wielewaal, Roek, Boomleeuwerik,  Roodstuitzwaluw, Cetti’s zanger, Iberische tjiftjaf, Fluiter, Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Beflijster, Blauwborst, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Duinpieper, Boompieper, Rouwkwikstaart, Engelse kwikstaart, Noordse kwikstaart, Europese kanarie, Kruisbek, Goudvink, Appelvink, Grauwe gors, Ortolaan.

Lachstern

© Johan Buckens

Bovenste foto: © Iberische Tjiftjaf Johan Buckens

Machteld Kaesemans 2/05/2017