MERGUS WEEKNIEUWS 2017/22: ALLE RECENTE NIEUWS

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

Net opgewekt terug van mijn eerste boerenzwaluwen controle telling in Koolkerke: + 22% aantallen. Zit het mooie voorjaarsweer daar voor iets tussen? Ook de Huiszwaluw doet het voorlopig uitstekend! Vergeten ook jullie jullie afgesproken sites niet te tellen aub. Boerenzwaluw ideaal tussen 10 en 25 juni; Huiszwaluw ideaal tussen 25 juni en 15 juli. Veel succes. Ik voel dat we wel eens de hoogste aantallen van de 21ste eeuw in onze regio zouden kunnen halen!

Het volgende weeknieuws komt wellicht pas uit op 14 juli gezien jullie (geliefde (smiley)) voorzitter voor een weekje op vakantie vertrekt met Els naar de Marken in Italië en dan kort daarna de traditionele fietsbedrijfsbezoeken pleegt in Bulgarije, China en Bangladesh  (Jan S goed voor mijn Els zorgen hé).

Maar niet getreurd – alle Nieuwsberichten zullen op regelmatig basis op de Mergus facebook en op de Mergus website verschijnen.

 

SLECHTVALKEN

De 3 pulli werden verleden week geringd door Antoine C in bijzijn van onze Paul M en Marc N. Een uitgebreid verslag volgt op de Mergus website en later in de Spille. Paul M nodigt opnieuw telkens 5 vogelaars uit en nu vrijdag 16.06 en of nu zaterdag 17 06 voor het bestuderen van de Slechtvalken vanop de Halletoren, vanwaar je een uniek zicht op de reeds fel uit de kluiten gewassen jongen. Afspraak 09u20 op  het binnenplein van de Halletoren en graag een mailtje sturen naar maertensp@belgacom.be of een telefoontje of sms naar zijn 0495 68 52 41 mobieltje.

MERGUS WOENSDAGAVOND ACTIVITEIT

 De fietsexcursie volgende week woensdag doorheen Stalhille wordt ongetwijfeld opnieuw een topper! De weersvoorspellingen zijn uitstekend, het is zowat de enige plaats in de regio waar water staat en Steltkluut zou er broeden. Dus alle redenen om Marc Nollet met een rijklaar al dan niet elektrisch stalen ros te vervoegen.

21.06.17 19.30 uur Kalsijdeweg Stalhille fietstocht Stalhille, weiden ‘t Pompje

Marc Nollet

 

 

STERNENEILAND ZWIN

 Het inbo en Kris Struyf voeren naar het Sterneiland in het Zwin om er de pulli te ringen en noteerden volgende geslaagde broedgevallen: 195 kokmeeuw, 11 zwartkopmeeuw, 3 zilvermeeuw, 6 kleine mantelmeeuw,  1 bontbekplevier, 23 kluut, 6 scholekster, 1 graspieper, 4 canada gans, 1 grauwe gans en 63 visdief. Knap werk. Benieuwd naar de resultaten in Zeebrugge.

FACEBOOK

 Vanaf heden zullen ook zo goed als dagelijks nieuwsflitsen op onze Mergus Facebook verschijnen. Wil je ‘vriendje’ van Mergus facebook worden en je weet niet echt wie wat hoe facebook is – stuur een mailtje naar frank.descheemaeker@skynet.be en ik probeer jullie op weg te zetten.

 

MUSSENPROJECT (Tine vraagt mee te delen) (Jenny De Laet aan het woord)

Beste mussenliefhebber,
Resultaten van de’ mussenteldag 2017’ tonen aan dat in Vlaanderen nog altijd  kleine groepjes (1-5 huismussen) voorkomen.  Tegelijkertijd valt een opvallende daling van het aantal mussenlocaties op.  Dit kan enerzijds te wijten zijn aan het feit dat minder mensen geteld hebben of dat er wel degelijk steeds minder mussenlocaties zijn.
Download hier de resultaten van 2017:
https://gallery.mailchimp.com/48274a4980fbf2c01e1889b98/files/96e8e4fd-0ee2-42b2-8c06-6e3379b1d28a/Mussenteldag_2017_resultaten.01.pdf
Om deze trend te keren zijn we een project gestart om opnieuw meer mussen in onze steden te krijgen. Dit project werd samen met 5 andere projecten door BBL (Bond Beter Leefmilieu) geselecteerd om tijdelijk op het platform van Growfunding te komen.
Via dit plaform kan u bijdragen aan ons project: www.growfunding.be/abllovzw
Growfunding betekent dat aan iedere bijdrage een reward gebonden is.  Zo krijg je met een steun van 10 € een plan om de optimale mussenkast te maken.  Indien het doelbedrag niet opgehaald wordt, krijgt iedereen zijn bijdrage terug.
Stuur deze mail zoveel mogelijk door naar familie, vrienden, collega’s …..
Indien je niet vertrouwd bent met online betalingen, kan je een vrije bijdrage storten op dit rekeningnummer (ABLLO VZW- BE21409506006103) met deze mededeling: ‘Growfunding – je emailadres ‘
In 2018 komt er een nieuwe mussenteldag: jaarlijks meedoen is niet noodzakelijk maar tweejaarlijks is zeker wenselijk. 
Zowel de mussen als de volgende generaties zullen jullie dankbaar zijn.

Dr Jenny De Laet
Beleidsmedewerker ABLLO vzw
www.ABLLO.be

EDDY GADEYNE – is en blijft onze MERGUS VRIEND en nodigt ons uit

beste vrienden van Mergus !!

IK KOM DE TWEEDE ZONDAG VAN JULI NAAR HET ZWIN KNOKKE om nog eens mijn boek voor te stellen

ik ben dus in het zwin natuurpark op  ZONDAG 9 JULI  OM 10h AAN DE HOOFDINGANG EN TERRAS …

hopelijk tot snel en binnenkort

groetjes Eddy

 

UITGEBREIDE LIJST AAN TIPS EN TRICKS VOOR DE BROEDVOGEL INVENTARISATIES

 In bijlage vinden jullie een zeer goede samenvatting van de broedvogel noteer tips verzameld door onze Dominique V en Johan V. Deze bijbel mag niet op uw nachtkastje ontbreken.

ZOMERLEDEN FEEST – ZONDAG 24 SEPTEMBER

Zet nu in jullie agenda – een onvergetelijk zomerfeest en dat op zondag 24 september naar de Kempen/Turnhouts Vennengebied – waar pareltjes van natuurgebieden liggen als de Liereman. Half juli krijgen jullie  het volledige programma en de inschrijvingsmodaliteiten  en gezien we deze trip op de bus prijs na – gratis kunnen aanbieden door het vele studiewerk dat we voor de overheid verrichten – rekenen we opnieuw op een volle bus van 60 m/v.

Tot de 14 juli en of op de Mergus website en of de Mergus facebook

Frank

Ps met het mooie weer reeds veel zuiderse en oosterse  soorten naar noordelijker gebieden aan het afzakken: opvallend veel kleine zilverreigers – een graszanger in Uitkerke – vale en monniksgier/brilgrasmus in het binnenland

 

PS FOTO ARCHIEF MERGUS