Naar de Zegge te Geel

Marc Nollet

 
Toen we verleden jaar ons Mergus nachtzwaluw-weekend hadden, deed een grijze wouw ons een detourtje maken naar de Zegge te Geel. Normaal is dit gebied ontoegankelijk, eigendom van de Koninklijke maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA) ofte wel de zoo van Antwerpen.
 

 
 
Vandaag bezocht Mergus dit prachtig gebied onder leiding van de conservator, een boeiende spreker, een gepassioneerd natuurliefhebber en onvermoeibare beheerswerker. We hoorden verhalen over stoere turfstekers, opportunistische bloedzuigertelers maar vooral leerden we over hoe intens beheer van natuurgebieden wel niet is. We zagen een wespendiefnest, de ouders onzichtbaar in het grote nest, gemaakt met verse takjes. Enkele zagen een ringslang. Bijzondere planten zijn er in het gebied in grote getallen, orchissen en zonnedauw om er maar twee te noemen. Ook minder goed nieuws ook over het verdwijnen van de nachtegaal en de zomertortel. Maar ook over de hoop ooit de bruine kiekendief en het woudaapje te mogen ontvangen in dit mooie gebied. Prachtige verhalen in een subliem kader.
 
Om jullie een idee te geven nog enkele foto’s hieronder:
 

 

 

© Tekst en foto’s: Karina Samijn